De to diskusjonene er som sagt de eneste eksemplene jeg har på den type innlegg her inne, så jeg tror nok ikke det er noe stort problem. Det er mulig det er som Rose-Marie sier, et det var mer av det tidligere, jeg har kun vært medlem her i omtrent et halvt år, så det vet jeg lite om. Jeg forsøkte å lete frem de to diskusjonene, og den ene er slettet, ser det ut som, mens den andre ligger her, om du vil lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 11 svar.

Først vil jeg si at jeg er helt i mot personangrep, ufint språk og hatmailing, men jeg synes noe av det fine med et forum som dette er at vi kan påpeke og begrunne våre uenigheter for hverandre. Det kan også ligge en viss underholdning i at debatten blir litt opphetet, men vi må selvfølgelig angripe litteratur, eller vise vår uenighet når det gjelder spesifikke formuleringer, jeg synes ikke vi skal godta personangrep. Når det er sagt synes jeg ikke dette Coelhoinnlegget er av de verste. Skribenten påstår at alle som liker boka må leve kjedelige liv, en påstand som egentlig ikke engang er et svar verdig da den i seg selv sier mer om den som skriver enn de det skrives om. Slik er det ofte. Jeg liker forøvrig boka meget godt selv, men har ingen problemer med å godta at andre ikke gjør det. Jeg kan til og med forstå noen av argumentene, selv om jeg altså, i all hovedsak, ikke er enig. Jeg leser og har lest bøker innen alle sjangre, og mener alle har sin verdi; det finnes gode og dårlige bøker i alle båser. MEN det er uten tvil forskjell på den litterære kvaliteten, for eksempel i "kiosklitteraturen" satt opp mot mange av de "store klassikere." Det er selvfølgelig helt greit å bare like en sjanger, men da synes jeg man skal vokte seg vel for å sette merkelapper, som for eksempel "snobb" på de som driver med andre ting enn en selv. Hvis man ikke forstår hva et annet menneske driver med bør man enten prøve å finne det ut eller holde seg for god til å kommentere den andres "svake kvaliteter." Igjen mener jeg at når man skriver om andre sier man egentlig mer om seg selv. Dette gjelder forøvrig også når man skriver om bøker, og det er vel det som er meningen: "Hallo folkens jeg har lest denne boka og JEG mener ..." Så får vi alle gjøre vårt for ikke å glemme å ta med: "fordi..." Kanskje det kan inspirere noen til å lese boka, kanskje det kan få andre, som har lest boka uten å like den, til å se boka i et nytt lys. Kanskje man kan få et svar som belyser svakheter man selv ikke har sett. Fryktelig spennende! Forøvrig må vi vel bare prøve å akseptere at vi aldri kommer til å bli helt enige alle sammen?

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Et veldig bra innlegg, men jeg forstår ikke helt hvorfor du har valgt å skrive det som et svar til meg, jeg kan ikke se at vi er uenige i stor grad.

Den største forskjellen er vel at jeg blir irritert av sånne innlegg som de om Alkymisten, selv om det er så dumt at jeg sikkert bare burde overse det. Jeg velger også å leke litt politi i sånne situasjoner, selv om jeg vet jeg kanskje gjør meg upopulær da, jeg synes bare at sånn oppfører man seg ikke på et forum. De to innleggene jeg nevnte er også de eneste jeg har sett her inne med personangrep, jeg kan derfor ikke uttale meg om hvorvidt det var mer av sånt før, som Rose-Marie skriver, eller om det har vært verre tilfeller, som du skriver.

Saklige diskusjoner om bøker er jeg veldig for, og det kan bli morsomt. Jeg forsøker å skrive om alle bøkene jeg leser når jeg er ferdig med dem, men jeg håper jeg klarer å holde meg på et saklig nivå. Om noen er uenig med meg og begrunner hvorfor, så blir jeg ikke opprørt, men synes det er spennende hvordan man kan oppleve bøker på forskjellige måter. Av og til får man også lære noe nytt som bonus, for jeg innrømmer gjerne at jeg er en glad amatør, litteraturvitenskap inngår ikke i min fagkrets.

Som jeg har sagt tidligere i denne tråden, så kan ikke alle bli enige, men enige om å være uenige kan vi bli, og der er det mange som kunne vært flinkere. Jeg har sett enkelte reagere urimelig sterkt på saklig kritikk av en bok de liker, og jeg synes ikke det er greit heller. Det er et forum dette, og man skal kunne uttrykke sine meninger, men man må være saklig og begrunne, som du også påpeker. Selv kan jeg liker gjerne gi stjerner til innlegg hvis innhold jeg ikke er enig i, om det er bra formulert og begrunnet. Jeg setter pris på mangfoldet både her inne og ellers, det er med på å gjøre verden til et spennende sted å være.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg ser at det ble litt rart å svare til deg, jeg kunne like gjerne ha hengt meg på et annet sted, men valgte vel å svare på nettop din post fordi du har lagt ut en lenke til Alkymisttråden.

Jeg synes forøvrig ikke det er noe galt i å forsvare sitt standpunkt lidenskapelig hvis en er veldig uenig i andres argumenter, så lenge det altså er saklig og ikke går over i personangrep. Jeg synes en heftig diskusjon kan være både artig og lærerik, det som derimot blir svakt er når man slutter å diskutere og i stedet velger å konkludere med at "jeg har rett, du tar feil. Så snart vi involverer andre enn oss selv i et vurderingsspørsmål av de typene vi snakker om opphører nemlig rett og galt å eksistere, slik jeg ser det. Jeg synes forumet vårt er svært hyggelig, og det håper jeg fortsetter, men som de lidenskapelige Bokelskere mange av oss er kan vi ikke la alle diskusjonene bli blodfattige. Jeg synes det er fantastisk å finne meninger på forumet som jeg er så uenig i at jeg ikke kan la være å svare.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da forstår jeg, jeg begynte å tro at jeg hadde uttrykt meg veldig uklart et sted:)

Jeg har heller ikke noe imot lidenskapelige innlegg, bare for å bringe det på det rene, så lenge de er saklige og substans, så kan litt lidenskap bare være med på å gjøre en diskusjon både interessant og morsom. Jeg har vært med i et par diskusjoner hvor det har vært litt heftig, men vi holdt oss alle saklige, og gikk aldri over streken for personangrep eller andre ting som kan gjøre en diskusjon ubehagelig. Disse diskusjonene har vært givende, og jeg har lært noe av det, jeg fikk også se hvor mange dyktige debattanter som finnes her inne. Så lidenskapelige diskusjoner er jeg helt for, så lenge de er saklige og de involverte holder hodet kaldt, og skulle noen gå over streken, så kan man be om unnskyldning etterpå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er enig om å være uenig bare jeg forstår hva som blir sagt;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Joda, jeg forstår det, og om det er noen trøst så henger ikke alltid jeg med heller. Og forresten, om KjellG snakker spansk til deg, så snakker han fransk til meg:) Nå var det jo i og for seg relevant den gangen, men jeg kan fortsatt ikke fransk, med unntak av noen ord jeg har plukket opp litt her og der.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er jo direkte ufint. Om det har vore mange slike diskusjonar her tidlegare, kan jo det også forklare noko av den litt såre reaksjonen mange kjem med når bøker blir kritisert.

Likevel, eg trur fleirtalet her inne ønsker å diskutere bøker på ein konstruktiv måte. Og konstruktive diskusjonar krever begrunningar og velvilje. Dårleg begrunna innlegg og innlegg med mangel på vilje til å forstå kva den andre meiner fungerer sjeldan godt i ein slik samanheng som denne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja, både den tråden jeg liket til og den som sikkert er slettet har/hadde et direkte ufint startinnlegg, det kan faktisk minne litt om mobbing. Og du har helt rett i at om det har vært mye sånt tidligere, så kan det være medvirkende årsak til at enkelte reagerer som de gjør når en bok de liker blir kritisert, det har jeg faktisk ikke tenkt på.

Som deg sitter jeg med inntrykket av at de fleste her inne diskuterer seriøst, eller skriver helt harmløse, om enn til tider litt irriterende, innlegg bestående av en setning som forteller om en bok er bra eller dårlig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi får gjere vårt til å bidra til at dei seriøse og gode diskusjonane blir oppretthaldne. Men for meg er ikkje det det same som å seie at alle bøker er like gode, for det synest eg ikkje dei er.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Helt enig med deg. Jeg kommer til å fortsette å skrive saklige innlegg hvor jeg begrunner hva jeg liker eller ikke liker med en bok. For det skal selvsagt være lov å skrive at man ikke liker en bok så lenge man er saklig, begrunner det og ikke går til angrep på de som liker boken. Det hadde blitt en grusomt kjedelig verden om alle skulle være like og ha samme smak, det gjelder jo bøker også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Julie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvaBeathe SolbergmgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GHanne Kvernmo RyeHarald KPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAneMarteLailaTine SundalTatiana WesserlingTove Obrestad WøienTor-Arne JensenMalinn HjortlandJoakimIngridLabbelineBenteTheaElisabeth Svee