I det lavloftede, beskjedne kirkehus kom det levende ord til å tenne en ild. Vartov ble et åndelig kraftsentrum, Grundtvig en institusjon. Ikke minst fikk hans virke uante konsekvenser for skolen.
Skolen burde være eksamensfri, den obligatoriske kristendomsundervisning i folkeskolen skulle avskaffes, borgerlig vielse burde innføres, trykkefriheten skulle være uten begrensninger, og han kunne godt tenke seg en borgerlig konfirmasjon. Dette nærmest demonstrative frihetskravet skyldtes dels hans tro på det gode i mennesket og dels hensynet til det levende ords muligheter.
Bøker av Stephen King er best på engelsk for han mister sin fantastiske og særegne skrivestil på norsk. Det blir ikke det samme.
Menneske først og kristen så, ble Grundtvigs valgspråk.
Det var noe i Grundtvig som protesterte mot dette pessimistiske menneskesynet. Rommet ikke dette dypest sett også en ringeakt for mennesket, skapt i Guds bilde?
Gjennom hele sitt liv var han på leting etter svaret på menneskets gåte. Hans studier i mytologi og historie, religion og filosofi var dypest sett rastløse forsøk på å erkjenne sannheten. Jeg skriver meg til klarhet. ...
Mennesket var en pilegrim, livet en botsvandring. Døden en befrielse. Men var dette hele sannheten?
Boken har jeg jo på en måte skrevet, men fortalen har Vårherre gjort, skriver han i et brev til Ingemann. Det spørs om Vårherre ville ha vedkjent seg forfatterskapet.
Midt under valgets kval går hans kone en dag inn til Grundtvig i hans arbeidsværelse, legger hånden på hans skulder og sier: Jeg ser godt hva som piner deg, og at du engstes for kone og barn. Glem oss og gjør trøstig hva Vårherre byder deg. Han vil nok vite hvorledes han skal gi oss brødet.
Humor blandet med alvor ...
En hovedkarakter med et annerledes perspektiv på livet
Irma Dahl er ingen vanlig kvinne. Hun er morbid og søker det andre styrer unna. Hun jobber foreløpig som telefonvakt hos Kirkens SOS hvor hun prater med folk som ringer for å lufte sine problemer. Den jobben blir ikke som hun hadde håpet på og de rundt henne blir sjokkerte og vantro over hennes uttalelser. Irma vil nemlig at noen med virkelige selvmordstanker skal ringe henne, men det skjer ikke, og det kjeder henne. Ved en tilfeldighet finner hun seg en ny jobb og blir begravelsesagent hos Wulffs begravelsesbyrå, noe som er ypperlig for henne. Hun må sjonglere sin nye jobb, rollen som mor og dele på sønnen (som har lett for å skjemmes over henne) med barnefaren som ikke lenger bor sammen med henne. Hun har gått over streken med ting før, som har satt familien på prøve og hun må stadig bevise for sin tidligere mann at hun er egnet som mor, og at hun også tar ansvar for seg selv. Hennes nye jobb som bregravelsesagent byr på sine utfordringer og hun må gjøre så godt hun kan å være både mor samtidig som hun prøver å passe inn i omgivelsene uten å ødelegge for seg.Vil hun noen gang lykkes med det hun gjør og finne seg til rette i livet?
Dette er en spesiell bok på mange måter. Det har blitt gitt ut en del humorbøker tidligere, blant annet Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant av Jonas Jonasson, men det er ikke mange humorbøker som er blitt utgitt av den mørke sorten. Derfor er Irma Dahl (Den dedikerte begravelsesagenten), mer spesiell enn andre humorbøker fordi den er ikke bare full av sarkasme, men har også en dose av mørk humor. En mørk humor som lett kan misforstås av andre. Irma minner litt om meg. Vi har begge en mørk og noe drøy humor selv om vi ikke mener noe vondt med det. Noen har mer galgenhumor enn andre. Sånn er det bare.
Humoren blir oppbrukt
Gjennom Irmas nye jobb og fra hennes perspektiv får vi et godt innblikk i hvordan begravelsesbransjen fungerer. Ting man egentlig ikke tenker på fra før. I Irrmas jobb oppstår det også alvorlige og komiske stunder. Man vet aldri hvor man har henne og hun overrasker. De rundt henne vet ikke hva de skal tro om henne heller. Av og til gjør hun ting man ikke blir helt klok på, og ikke minst er hun impulsiv og er ikke redd for å gå nye retninger i livet. Både Irma Dahl og handlingen er småmorsom og engasjerende fra begynnelsen til halvveis i boka da ting begynner å stoppe opp. Den sære humoren som treffer noe i starten blir etter hvert monoton og gjentagende, og man blir ikke like sjokkert over Irma lenger. Man blir for vant til henne at hun hverker provoserer eller engasjerer lenger. Piffen i boka dabber etter hvert av. Hverken hovedkarakteren, humoren eller handlingen er ikke like snerten hele veien, og det er skuffende. Boka trenger mer fart og spents, også når det gjelder humoren.
Irma Dahl (Den dedikerte begravelsesagenten) er en humoristisk bok med mørk undertone som kan sjokkere noen og være til glede for andre. Jeg tåler det fint for har en veldig morbid humor selv. Problemet er som sagt at humoren kan underveis bli monoton og man går etter hvert lei av både hovedkarakteren og uttalelsene hennes. Det er sjeldent at humorbøker og komedier virkelig er festlige og underholdende, og blir heller masete. Det samme skjedde det med denne boka bare at begynnelsen var noe småmorsom frem til midtveis. Denne boka ville ikke ha tatt skade av ekstra sprøhet og enda mer vågale situasjoner for det er tålelig. Ja til noe enda mer sjokkerende og en større dose "galskap" i slike bøker. De som har sansen for humorsjangeren fra før av vil nok sette pris på Irma Dahl (Den dedikerte begravelsesagenten) og like denne boka bedre enn meg.
J P Mynster, som Grundtvig tidligere hadde forsøkt å få kontakt med, hadde denne kommentaren ved utnevnelsen: Det er med noen mennesker, som med elefanter og løver; det er meg rett kjært å ha sett dem, men jeg ønsker ingen videre omgang med dem.
Dessuten - det går også an å lyve sannferdig. Religiøse myter f eks kan ofte fortelle mer om virkeligheten enn nakne fakta.
Det siste veistykket vil han gå til fots. Da han omsider får kirken i sikte, setter han seg ned på en sten, tar testamentet fram, og øyet faller på et Paulus- ord: Døden er oppslukt, seieren vunnet. Død hvor er din brodd? Død, hvor er din seier? ( 1 Kor 15,55). En personlig seier hadde han vunnet, men det var en ydmyk seierherre som første søndag etter pinse holdt sin tiltredelsespreken i Udby kirke.
Da gråter englene & Riket som ikke kom.
Velkommen som ny lesehelgtrådstarter:)
Jeg leser Vinternatt (norske kriminalfortellinger) utvalgt av Nils Nordberg, og Steinengler av Kristina Ohlsson. Tar vel litt tid før jeg blir ferdig med Vinternatt for den er på over 700 sider. Har lest mange tykke bøker før så er ikke redd dem, de tar bare litt lenger tid. Steinengler blir jeg kanskje ferdig med i natt. Når jeg blir ferdig med Steinengler skal jeg begynne på The Outsiders av S.E. Hinton, som sikkert de fleste har hørt om:) Mer rekker jeg vel ikke å starte på i helga:)
Mine favoritter var Grøsserne av R.L. Stine, Nancy Drew bøkene og Stephen King. Jeg likte også Roald Dahl, spesielt Heksene. Jeg begynte å lese mørk litteratur da jeg var svært ung;)
En roman om livets motgang
Når man først ser forfatternavnet er det lett å tenke på den berømte Hollywoodkomponisten John Williams, men som vi alle vet så er det ikke samme person. De har bare samme navn.
Et vanskelig og usynlig liv
I Stoner har Williams skrevet om romanfiguren William Stoner som vokser opp hjemme hos mor og far, på en gård i Missouri, USA, og de må klare seg med det de har. Foreldrene hans er fåmælte, spesielt faren så de diskuterer ikke all verdens. Williams oppgave er å hjelpe foreldrene med å ta vare på gården og ta over gården når den tid kommer. Når han er gammel nok blir han sendt til universitetet for å studere agronomi, men i all hemmelighet skifter han studieretning og bestemmer seg for å studere litteratur istedet. Han forelsker seg totalt i livet som akademiker selv om det ikke er en enkel vei å gå. For William, er livet alt annet enn enkelt og enklere blir det heller ikke. Han finner seg en kvinne i sitt liv, en respektabel kvinne og familen hennes respekterer ham ikke helt og hun selv oppfører seg kald og fjern mot ham senere i ekteskapet, og etter at han har giftet seg med kvinnen forsvinner kontakten med hans egne foreldre mer og mer. Vil livet til William noen gang bli enklere, eller kommer han alltid til å være en anonym figur som ingen kommer til å sette pris på?
Stoner ble først utgitt i 1965, og for første gang utgitt på norsk i 2014. Dette er en bok mange har forelsket seg i og holder nært sitt hjerte. I fjor var denne den store snakkisen og er det noe jeg er skeptisk på er det bøker som blir hauset opp fordi som regel blir jeg skuffet over bøker jeg leser som allerede har fått stor oppmerksomhet. Jeg får sjeldent den samme oppfatningen som andre. Men det er ikke første gang og jeg står ofte alene når det gjelder meninger. Er det bøker jeg elsker, er det bøker andre ingen har særlig sansen for og omvendt. Man blir vant til det også. Til tross for at jeg ikke ble forelsket i denne, så er det en svært god bok og jeg forstår utmerket godt hvorfor så mange har denne som en av sine favoritter. Fordi denne romanen er svært realistisk og det er vanskelig å ikke føle sympati for William.
Følge strømmen eller gå egne veier?
Motgang er en del av livet og noen får mer motgang enn andre. Det er lett å relatere seg med William til tross at man har forskjellige liv. Man vil at han skal få det bedre selv om ting til tider ser svært mørkt ut. Han er bare en vanlig fyr, med et helt vanlig liv som vil gjøre det bra, men livet er ikke ensporet og man vet aldri hvordan ting kommer til å bli. Under hele boka sliter William med avgjørelser. Skal han ta avgjørelser som gjør foreldrene hans og de andre rundt ham fornøyde, eller skal han ta egne avgjørelser som kanskje kan skape større trivsel for hans egen del? Skal han dra ut i den første verdenskrig som de to gode kameratene hans gjorde, eller skal han leve livet sitt som før på universitetet? Hele tiden tæres han på hva som er "rett og galt" avgjørelser. Skal man leve etter hva andre mener er "best" å gjøre eller skal man gå egne veier? Det er ikke alltid lett å vite hva som er det beste å gjøre og da må man bare lytte til seg selv og magefølelsen.
Stoner er en nøktern og realistisk roman om en fyr som er lett å relatere seg til og få full forståelse for. Dette er et godt eksempel på hvor monotont livet av og til kan virke, og likevel forsøke å overleve så godt man kan. Det jeg savnet mest med boka er å bli enda bedre kjent med William til tross for at det er lett å relatere seg til ham. Hva jeg mener er at han kan lett bli for anonym, at det er av og til vanskelig å "få tak på ham", og at han nesten er som en skygge av seg selv, men samtidig er det lett å forstå hva han føler og går gjennom. Selv om Stoner ikke ble en storfavoritt, så er det en bok man ikke glemmer så lett og som er vel verdt å ha i samlingen.
Så fint at du har påtatt deg å videreføre lesehelgtråden. Jeg er ikke alltid like flink til å legge igjen kommentarer her, men jeg tror jeg er innom og leser det dere andre skriver nesten hver eneste helg. Jeg er derfor veldig glad for at vi fortsatt har denne helgetråden.
Denne helgen har jeg lest ferdig Djevelkysset av Unni Lindell. Jeg begynte på denne boka i påskehelgen, og hadde jo trodd at jeg skulle lese den ferdig den helgen, men så fikk et akutt lesestopp. Har ikke klart å finne roen når jeg har satt meg ned for å lese, og boka i seg selv var kanskje heller ikke den mest spennende boka. Gir Lindell en ny sjanse og starter nå på Brudekisten.
Det var din kjærlighet jeg ville ha, og du gav meg - teologi.
Lærerkollegiet representerte en underlig blanding av allmennreligiøsitetet og naiv opplysningstro. Professor Gamborg var ektefødt barn av sin tid. Han arbeidet energisk for menneskers - og dyrs- fremgang. Blant annet hadde han skrevet en vidløftig avhandling om Forslag til at bedre fuglenes sang i våre skove. Ideen gikk ut på å la spurveegg utrustes av kanarifugler.
I en årrekke gikk han aldri til sengs. Han satt ved sin lampe i sofaen og arbeidet utrettelig- med føttene i vann. Ble han søvnig, skrudde han lampen litt ned og la seg tilbake en kort stund, beredt til å kaste seg over arbeidet så fort han våknet.