Løfter denne jeg -- bare tre dager igjen av avstemningperioden. Spennende!
– Jeg kan ellers godt lide Vestre Kirkegård, prøver Sonja at sige. – Nede i bunden er der et kapel med krydsfiner for vinduerne. Jeg tror, de er holdt op med at bruge det. Og der er også en allé med krogede popler. Og en lille sø. Jeg elsker at ligge på et tæppe og læse derinde.
For Jytte er læsning for folk, der har ferie, og kirkegårde er for de døde.
Foretrekker å lese etter innfallsmetoden, så jeg har ingen leseplaner for 2017 Bortsett fra det gamle forsettet om å lese flere av bøkene jeg har og kjøpe færre nye, da selvfølgelig. Har ikke klart det før, så tviler på om jeg klarer det i år heller :-)
Jeg har også lest For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges av Kyrre Andreassen, og likte den for så vidt godt. Men jeg ble mer enn én gang underveis så irritert på Krister Larsen at jeg måtte legge den vekk, og brukte derfor forholdsvis lang tid på den.
Nå er jeg i gang med Spejl, skulder, blink av Dorthe Nors, en underholdende roman om den middelaldrende og frustrerte Sonja. Ser forresten at romanen kommer på norsk til våren med tittelen Speil speil blink. Har ikke kommet så veldig langt, men liker det jeg har lest foreløpig, og jeg er særs imponert over hvor godt Nors skriver. Har derfor kjøpt og lastet ned hennes novellesamling fra 2011, Kantslag.
På øret har jeg A Tale for the Time Being av Ruth Ozeki. Den ble kortlistet til Man Booker-prisen i 2013, og har fått gjennomsnittlig høye terningkast her på Bokelskere. Jeg er snart halvveis, men har dessverre ikke latt meg begeistre så langt.
Takk for det gamle, alle sammen, ha en fin nyttårshelg og gode ønsker for det nye året!
For en utrolig sterk og modig debut, både vond og vakker og full av såre, rå følelser. Og for et språk!. Den irske forfatteren Eimear McBride, født i 1976, skriver om en ung kvinnes usedvanlige tøffe oppvekst og forhold til familien, først og fremst den syke broren og om at hun i svært ung alder innleder et seksuelt forhold til en slektning, og om hvordan disse relasjonene former henne som menneske. Men det som gjorde sterkest inntrykk var skrivestilen, som utvilsomt er inspirert av James Joyces. Fortellingen er nærmest som et langt, underlig dikt skrevet som en bevissthetsstrøm, full av avbrutte setninger og fragmenter.
Jeg hørte romanen som lydbok der forfatteren leser selv – og hun gjør en formidabel jobb!
A Girl Is a Half-formed Thing er uten tvil en av de mest originale og bemerkelsesverdige romanene jeg har lyttet til på en god stund. Jeg leste et sted at det tok henne ni år å finne et forlag som ville utgi romanen. Ifølge Wikipedia mottok hun både Godsmiths Prize (2013) og Baileys Women's Prize for Fiction (2014) for den.
McBrides andreroman, The Lesser Bohemians, kom ut nå i 2016, og jeg kommer nok til å laste ned og lytte til den også om ikke lenge.
En sterk femmer, dette.
“Board my body up. I’m not for loving. Anymore.”
‘Think the worst and you’ll be right.’
Butcher's Crossing er en fantastisk bok! Jeg skrev litt om den her på Bokelskere da jeg leste den for snart to år siden, og der finner du også en lenke til en flott omtale av romanen på bloggen til RandiA.
Har lest utrolig mange gode bøker i år, bla A Tale of Two Cities av Charles Dickens.
Men den som uten tvil gjorde størst inntrykk, var manuset en av yndlingsforfatterne mine, Stig Sæterbakken, etterlot seg da han døde i 2012, utgitt som Ikke noe av dette handler om meg – selvbiografiske notater.
Vi har jo en dystopisk lesesirkel her på Bokelskere, så hvis du er interessert er det bare å hive seg på. Av nordiske dystopier har vi foreløpig lest to, og de har du allerede på lista, nemlig Kallocain av Karin Boye og Fiolane av Roar Leikvold.
Det er også med en norsk dystopi i avstemningen for neste bok ut: Web: Betroelser om en truet art av Tor Åge Bringsværd
På hovedtråden for lesesirkelen finner du også linker til lister med div. dystopier, så du kan jo kikke litt på dem?
Realists are people who think reality isn’t how you think it is. Yolcaut told me that. Reality is like this and that’s it. Tough luck. The realist’s favourite saying is you have to be realistic.
Supert, Ajiniakra
Enig med deg, mange spennende dystopier å velge mellom denne gangen. Og det virker fornuftig å skyve fristen for å stemme til over nyttår, så 7. januar høres veldig bra ut.
Ja, er det ikke et flott sitat?
Kjenner forresten altfor godt igjen det med å lese for mange bøker samtidig. Prøver å ha en lydbok, en e-bok og en "nattbordbok" av gangen, og evt. en novelle- eller essaysamling. Men så dukker det alltid opp en bok jeg bare må lese med en gang ...
Ja, ikke sant?
Nei da, ikke for min skyld i hvert fall. Jeg har kommet ganske langt, og dessuten synes jeg det du skriver om handlingen er såpass generelt at jeg ikke tror det vil ødelegge lesegleden for andre heller.
Så artig at du skriver om denne nå.
Jeg begynte nemlig å høre og lese A Tale of Two Citie's for en ukes tid siden, og er så enig – en fantastisk og oppslukende bok jeg virkelig koser meg med. Min lydbok er fra Aduible, der oppleseren, Simon Vance, også gjør en utmerket jobb. Og så synes jeg det første avsnittet av romanen er så flott at jeg nesten må ta det med:
It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to Heaven, we were all going direct the other way— in short, the period was so far like the present period, that some of its noisiest authorities insisted on its being received, for good or for evil, in the superlative degree of comparison only.
Også artig med denne omtalen fordi vi, hvis jeg husker riktig, helt tilfeldig leste Moby Dick parallelt for et par år siden.
Don't say what you would or wouldn't do, honey. Cause one day you might have to.
Vi gikk kanskje rundt og spilte alle sammen, små forglemmelige stykker vi trodde var de eneste dugelige skjulestedene i denne ungdommen vår.
Men Hulme har skrevet både dikt og noveller. Jeg leste Te Kaihau/the Windeater (riktignok ikke oversatt til norsk) for en del år siden, og likte den godt.
E-bøkene Englene i Avignon av Bjarne Reuter og Går, gik, gået av Jenny Epenbeck, kjøpt i den danske nettbutikken for e-bøker og lydbøker, Riidr, for henholdsvis 98,- og 124,- danske kroner.
Som Øystein Visth i innlegget under har jeg også plassproblemer, så derfor er e-bøker og lydbøker tingen!
Kom til å tenke på denne listen din da jeg i dag leste om Sjakkspillere – tre noveller av Eivind Riise Hauge i BOK365.