Ja, kjempestas!
Anbefalinger skal bli. Dette er min tre på topp liste:

Jeg vil særlig trekke fram den jeg liker aller best og som jeg har blant mine forholdsvis få favoritter, nemlig The unconsoled (norsk tittel De utrøstelige) fra 1995. Det er kanskje hans mest eksperimentelle roman.

Også The Buried Giant utgitt i 2015 (kom på norsk i 2016 med tittelen En kjempe begravd), er en av mine favoritter. Ishiguro overrasket igjen, nå med det som vel må kunne kalles en fantasyroman.

Og naturligvis må The remains of the day fra 1989 ( på norsk Resten av dagen, 1990). Dette er kanskje den av bøkene hans jeg synes er best rent språklig.

Romanene hans er svært ulike, både i språklig og sjangermessig, selv om – for å si det med Aftenposten i dag:

Gjennomgangstemaene i Ishiguros bøker er hukommelse, tid og selvbedrag.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nei, jeg ble også veldig overrasket. Har deltatt i den dystopiske lesesirkelen, men var ikke med på den felleslesingen. Husker ikke hvorfor, men antagelig fordi jeg har lest boka før.

Jeg har fulgt Kazuo Ishiguro i mange år og tror jeg har lest alle romanene hans. Har en novellesamling stående i hylla, kanskje et godt tidspunkt for å hente den fram.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Og vinneren ble: Kazuo Ishiguro

En gledelig overraskelse, synes jeg!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Ja, absolutt, helt enig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da var vi nesten naboer! Jeg kom nylig hjem fra nordvestkysten av Sardinia – og der var det ikke internettdekning i det hele tatt. Også så godt å høre at det ordnet seg til det beste med leilighet og rettssaker til slutt!
Gleder meg at du liker Garp og Irving. Han har jo skrevet en drøss med romaner, og én novellesamling så vidt jeg vet, så det er litt å ta av. Selv om ingen av bøkene etter Garp har gjort like sterkt inntrykk på meg som den, er flere av den virkelig gode.
Ser lenger nede i tråden at du kommer med et hjertesukk fordi Robertson Davies' romantrilogier ikke finnes som e-bøker. Nå husker jeg ikke om du har sansen for lydbøker. Men i så fall finner du de enkeltstående romanene i både Salterton-, Deptford- og Cornish-triolgoien som lydbøker hos audible.com. (Selv har jeg foreløpig de to første og gleder meg stort til et gjenhør om ikke altfor lenge).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt sant. Grav den fram, les, så får du se :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er mange verdige kandidater, synes jeg, og flere av dem er nevnt her i tråden allerede. Tror som Ava at det ikke blir en vinner fra USA eller Canada i år (mine favoritter her er Atwood og Oats).

Ble ferdig med Javier Marias fantastiske Ondt er begyndt, som jeg leste på dansk, for en ukes tid siden. Har ikke lest Forelskelsene, men derimot Det feige hjerte, da den kom på norsk i Gyldendals Vita-serie i 1996.

Blir det ikke Marias, synes jeg hadde vært artig om prisen i år går til kenyanske Ngugi Wa Thiong'o, ungarske László Krasznahorkai eller rumenske Mircea Cartarescu.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var virkelig et kostelig gjensyn med A Prayer for Owen Meany. Rettere sagt, gjenhør, for denne gangen ble det lydbok.

Jeg har alltid hatt stor sans for John Irvings burleske bøker, for humoren og for romanfigurene hans, og for måten han behandler store, alvorlige og politiske temaer på. Og selv om ingen av de andre romanene kan måle seg med The World According to Garp for min del, kommer A Prayer for Owen Meany høyt opp på lista.

Når romanen dessuten inneholder flere henvisninger til trilogiene til kanadieren Robertson Davies, som visstnok var en god venn av Irving og er av mine absolutte yndlingsforfattere gjennom tidene,

og når oppleseren, Joe Barrett, også er en favoritt hos meg (Barrett har foruten flere av Irvings romaner lest inn bøker av mange andre amerikanske forfattere jeg setter høyt, som Paul Auster, Tom Wolfe, Joyce Carol Oates, Saul Below og James Salter, for å nevne noen),

og når lydboka avsluttes med et nesten halvtimelangt intervju med Irving,

kunne det jo ikke bli bedre.

Den sterke femmeren jeg ga A Prayer for Owen Meany etter å ha lest den for snart tretti år siden står fjellstøtt!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

It is your responsibility to find fault with me, it is mine to hear you out. But don't expect me to change.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

The only way you get Americans to notice anything is to tax them or draft them or kill them.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Your memory is a monster; you forget—it doesn’t. It simply files things away. It keeps things for you, or hides things from you—and summons them to your recall with a will of its own. You think you have a memory; but it has you!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

In a competitive society, the thing people fear the most is love.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for fin bokomtale, Tine. Og jeg er så enig i det du skriver. Fantastisk roman! Leste denne på svensk, og likte faktisk Ljuset bakom ögonen enda bedre enn Der fire veier møtes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Avskjed är linjaler med vars hjälp man drar gränser mellan sig själv och värden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Om man är blind får man inte därutöver vara besynnelig på nogot annet sätt, för vanliga menniskor gillar inte dem som är alltför avvikande.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

while madness in individuals is relatively rare, it is virtually a prerequisite for a certain sort of political leader.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Our lives can only be interpreted in retrospect, yet must be lived from day to day, blindly.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Romance of the Thin Man and the Fat Lady inngår i Penguin Mini Modern Classics, og er med sine små 112 sider en liten smakebit på Robert Coovers forfatterskap. Foruten tittelnovellen inneholder den «The Babysitter» og «A Pedestrian Accident». Alle tre er hentet fra forfatterens novellesamling Pricksongs and Descants.

Robert Coover (født i USA i 1932) har skrevet en rekke romaner og noveller, senest Huck Out West, en roman som kom ut nå i 2017. Jeg likte denne smakebiten godt og ser ikke bort fra at blir flere bøker av ham etter hvert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

In olden days stories for children always used to end with the words, and they lived happily ever after, this being after the Prince has married the Princess and they’ve had lots of children. In life there’s never a plot that works out like that, of course. Princesses marry bodyguards, they marry trapeze-artists and life goes on, and they live unhappily until they separate.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

‘Ângela Lúcia is to women what humankind is to the apes.’

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Harald KBerit B LieBerit RKetilsveinEgil StangelandIreneleserellinoronilleKirsten LundNorahTone Maria JonassenMorten Jensenandrea skogtrø egganKaramasov11ingar hRandiATorRufsetufsaSynnøve H HoelRagnar TømmerstøAnne Berit GrønbechMarit AamdalritaolineEvaAmanda AElinBeReidun SvensliAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBente NogvaVannflaskeTovealpakkaEli HagelundSigrid NygaardPiippokattaEivind  VaksvikGroHilde H HelsethRoger MartinsenDemeter