For hvert eneste år jeg har vært i politiet, er politiet blitt dårligere. Vi er mindre og mindre ute på gata. Vi kjenner ingen. Vi sitter på kontor eller kjører bil. Før vandra vi rundt. Ble kjent med folk. Faen som de prata. Folk legger merke til ting. De skravler. De vet hvorfor naboen plutselig har fått så mye penger mellom henda, eller hvorfor kona hans sier at hun gikk på døra.
Nå sitter vi på kontoret og leser statistikk. Vi styrer etter bakspeilet.
Lettlest krimsatire fra Ole Jørgen Ness.
Inneholder det meste fra dagens mediebilde.
FROKOST
vi har blitt for store til å romme hverandre, mor
du har begynt å bruke ord som ikke er dine egne
du har begynt å bære fremmedes fossiler og etterlatenskaper
oldtidsbyers synder og alle deres landeplager
de suraer du bærer på ryggen har rent inn i ryggmargen din
jeg forblir kun dette ene: et svik av et liv
din gud er for varm
til at du kan se meg i øynene
din gud er så snakkesalig
du er meg stum i flere dager
du sitter ved dette bordet
glefser i deg salmer og hieroglyfer
i dag morges satt jeg i din stol og spiste mitt eget hjerte
FATTIGHUSET
hun spør om jeg har vært her før
hun husker meg ikke
taster noe på pc-en
registeret husker meg
jeg var her for noen uker siden
jeg plukker opp et par t-skjorter og bukser
åtte uker, sa hun
jul, tenkte jeg
hun husket meg ikke
GOD MANN
mor ønsker meg gift
med en god mann
jeg tar med en jente hjem
som kan se litt ut som en
Den eneste jeg kommer på er - Lungeflyteprøven, forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap : roman av Tore Renberg fra 2023
For eksempel "Sofies verden" har kunnskap om filosofi og historiske romaner har mye eller noe kunnskap om historie. Finnes det historiske romaner der alt er oppdiktet, men det handler om en periode?
Bergensere er Norges humørspredere, fulle av livsglede og optimisme. Så hvorfor er Hellemyrsfolket av Amalie Skram byens nasjonalverk? Har akkurat lest Sjur Gabriel, første bok i serien, hvor det skjer så mye sørgelig at man skulle trodd den var skrevet lenger sør på Vestlandet. Velskrevet tristesse, og ikke helt uten humor.
Har du funnet noen du liker og satt på ønskeliste? Jeg har satt: M - forsynets mann av Antonio Scurati på min ønskeliste - dette er en serie på 5 bøker. Ellers så sitter jeg på gjerdet og lar ting synke inn & deretter velge. I mai har Adlibris alltid hatt salg på fjorårets bøker, så får vi se hva som skjer i år.
Ja, det synes jeg også. Bedre å være i forkant, så man kan få ett overblikk over hva som kommer. Må innrømme at jeg synes bøker sett på nettbutikker virker mer interessante når jeg leser bokomtaler her på Bokelskere. Lese er min største hobby - veldig variert & i alle mulig retninger hva sjanger angår. Å ta opp en bok og tre inn en annen verden og være helt oppslukt for en stund - herlig.
Tralte jeg skjønner ikke spørsmålet ditt.
Inneholder en eller noen av disse romanene kunnskap og om hva?
TETT PÅ, MEN SAVNER SAMMENHENG
Boka får et svak terningkast 4 av meg. Bedre og mer utfyllende etter min mening enn Wolasmals "Det jeg så", bl.a. på kildedelen. Men med så mange "on location"-reportere blir det en tur med skrekk og gru-reportasjer, som dessverre ikke settes i forståelig nok perspektiv. Som et impresjonistisk maleri, så ser du ikke helheten når du kommer for tett på. Mulig det er andre som skal ha den jobben enn "på bakken"-reporterne. Men Græsvik klarer det i alle fall ikke her.
Krig er selvsagt forferdelig. Overgrep, vold og faenskap skjer fra begge sider og rammer vilkårlig og urettferdig. Med og uten onde hensikter. Men det er ikke nok å få fram det: Det må inn i en historisk sammenheng for å kunne forstås. Vi vet alle hvor mye forferdelig tyskerne ble utsatt for under WW2 da det gikk nedoverbakke i krigens siste år. Grusomme menneskelige kostnader. Men ville krigen latt seg vinne hvis de allierte hadde klart å være "clean"? De allierte brøt også Genevekonvensjonene. Krig er, desverre, moralsk forfall per se. Like fullt kan det være tvingende nødvendig å ta opp kampen og kjempe for og med det en har.
Alle rapportene til tross: I denne boka klarer Græsvik desverre ikke for meg å sette historiene sine inn i en forståelig historisk, regional, global og ideologisk sammenheng. Det blir paradoksalt nok for enkelt.
Selv om han i overskuelig framtid trolig vil ha dekning for bokas tittel: "Evig krig". Nå er selvsagt evig veldig lenge.
(fb - 250123)
Tralte listen inneholder ikke sakprosa / faglitteratur. Det sjekket jeg ikke. Jeg har funnet en liste sakprosa 2025 Her er vårens sakprosabøker!.
Vet du hvorfor listen ikke inneholder sakprosa og faglitteratur eller gjør den det?
Denne listen inneholder bøker fra flere forlag. Man kan søke på - språk, pris, alder, forfatter & sjanger. Her er bøker for enhvers smak. Det er alltid interessant å følge med kommende bøker. Det produseres så mange bøker at det lett kan gå en hus forbi - det har jeg erfart mang en gang.
Ekstra utfordringer på siden av The 52 Book Club Challenge 2025 som jeg leser.
“Read It, Watch It”
January – March: In the public domain - BOK - Sherlock Holmes En studie i rødt
FILM - Basil the Great Mouse Detective
Lunar New Year 2025 - Set In A Country That Celebrates Lunar New Year - Not For Parents Asia - Everything You Ever Wanted to Know & Not For Parents China - Everything You Ever Wanted to Know
Lunar New Year 2025 - By An Asian Author - They called us enemy
Mars #1 - A Book You’ve Been Meaning To Get To “Eventually" - I skuggan av Cathay - Västeuropéers möte med Asien 1400 - 1600
Mars #2 - The Last Book You Acquired But Haven’t Read - The Bird Atlas - A Pictorial Guide to the World's Birdlife
Mars #3 - Prettiest cover on your TBR - Gift - historien om drycker, pulver och mordiska uppsåt
April – June: A fairy tale retelling - BOK - Mistress of All Evil: A Tale of the Dark Fairy - Villains #4
FILM - Maleficent
July – September: A character with red hair - BOK - The Chronicles of Prydain
FILM - The Black Cauldron
Lunar New Year 2025 - A Wise Character - Rivers of London (Rivers of London 1)
October – December: More than a million copies sold
Dette er bøker som gir et bredt bilde av Palestina og det palestinske folket. Mange synes «konflikten» mellom Palestina og Israel er vanskelig å forstå. Mitt håp er at litteraturen kan være til hjelp; spesielt til å se de lange linjene i palestinernes historie.
Listen inneholder både sakprosa, skjønnlitteratur og poesi. Flere forslag mottas med takk.
Noen av bøkene tar utgangspunkt i Israel. Når de likevel er kommet med på listen er det fordi de viser sider ved Israel som har hatt og har avgjørende betydning for palestinerne.
Listen er laget i januar 2025. Gaza ligger i ruiner, hundretusener av palestinere er drept, såret, syke, hjemløse og utmattete. En skjør våpenhvile råder på Gaza, mens Israel går til nye militære angrep på Vestbredden. Donald Trump har nettopp tiltrådd som USAs president, og palestinernes skjebne synes mer fortvilende enn noen gang.
«… En gang jeg hadde vakt, tilkalte noen saniteten over radio. Jeg løp ned for å se hva som hadde hendt, og jeg så en seks år gammel palestinsk jente med hodet som et åpent sår. En veldig pen gutt som pleide å besøke oss på posten, hadde funnet ut at han ikke likte palestinere som gikk nede på gaten, så han tok en murstein og kastet den ned på denne jenta. Barna i Hebron gjør som de vil, og foreldrene oppmuntrer dem. Elleve, tolv, tretten år gamle jødiske unger som banker opp palestinere, foreldre som heier på dem.» (side 28)
Dette er ett av de vitnesbyrdene israelske soldater legger frem i Finn Iunkers «Stemmer fra Israel». Jeg velger å referere dette, dels på grunn av dets råhet, dels fordi en i min familie har vært øyevitne til tilsvarende episoder på Vestbredden. Soldatene sto litt på avstand og så på.
Israelske soldaters brutale og systematiske trakassering av palestinere; barn, kvinner, gamle og menn, er etter hvert vel kjent og dokumentert. Disse korte tekstene gir skarpe og utvetydige bilder av ugjerningene. Mye blir sagt med få ord. Et eksempel til: Palestinerne er avhengig av en passerseddel for å kunne kjøre på veiene på Vestbredden, for å slippe gjennom de utallige kontrollpostene, for å komme på arbeid, skole, til lege, sykehus for å føde osv. Noen soldater fant noen passersedler i en bosetning der arabere (palestinere) jobbet. «Og kameratene mine tok dem. Det var første gang jeg forsto hvor lett det var for en atten år gammel gutt og føkke opp livet til en araber.» (side 72)
Dette er hjerteskjærende historier. Og det er ingen grunn til å betvile dem, fortalt av dem som selv deltok. Boken inneholder 145 dokumenterte vitnesbyrd.
Tidligere i vinter leste jeg «Alt er tapt. Israelske soldater forteller» av Hanne Eggen Røislien. Røisliens informanter er soldater hun intervjuet i forbindelse med sin doktorgradsavhandling i 2006, og gjenopptok kontakten med i 2023-2024 under Israels folkemord i Gaza.
Finn Iunkers «Stemmer fra Israel» tar utgangspunkt i vitnesbyrd som den israelske organisasjonen Breaking the Silence har samlet inn og publisert. Boken kom i 2017.
Bøkene er ulike, men begge påpeker et par interessante forhold.
1) Soldatene er rasende på og oppgitt over de ekstreme bosetterne på den israelokkuperte Vestbredden. Bosettere som spytter på, kaster stein etter og skjeller ut soldater som er utplassert for å beskytte dem. Bosetterne er de verste, verre enn «fienden», palestinerne.
2) Soldatene begynner å stille moralske spørsmål ved det de er med på. Dette er kanskje tydeligst i Røisliens bok fra 2024. I begge bøkene er soldatene reservister, det vil si at de er ferdig med den obligatoriske verneplikten, er voksne, men står til hærens disposisjon til enhver tid. I Iunkers bok reflekterer en over et overgrep han var med på. «Jeg tenkte ikke over det da (da han var ung vernepliktig), i dag ville jeg ha protestert.»
I skrivende stund, 21.1.2025, råder en skjør våpenhvile på Gaza. Samtidig går Israels makthavere til nye, militære angrep på palestinere på Vestbredden.
Jeg anbefaler boken på det sterkeste til alle som ønsker å forstå.
Noen dager etter…… ligger nok noen tiår tilbake i tid! :)))
Men takk for gratulasjonen - og en fin uke til deg også.