Jeg leser en del svenske bokblogger og har blitt veldig sugen på å dra på Bokmässan i Göteborg neste år. I mellomtiden har jeg meldt meg på en utfording om å lese nordisk literatur (temaet for Bokmässan neste år er nordisk).

Og så skal jeg til København i helgen, og tenkte at da kan jeg jo i hvert fall få kjøpt noen danske bøker. Men så er spørsmålet hva? Hvilke danske forfattere burde jeg ha lest?

I løpet av utfordingen skal vi også innom Island, Åland, Grønnland og Færøyene... Har noen boktips fra disse?

Jeg har begynt på en liste men den kan med fordel utvides.

I tillegg tar jeg gjerne i mot tips om bokblogger fra de andre nordiske landene - vi har jo en tråd for norske og jeg leser som sagt allerede en del svenske, men det må da finnes noen danske det er verdt å følge med på? Finske som er skrevet på svensk? Eller engelsk? Islandske på dansk eller engelsk?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvor har han sagt dette?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

No har eg lagt inn ein bestilling på bloggen din. Håpar bøkene får lov å dra på reise til meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er så flott når venner, bekjende og ukjende legg ut ein heil haug av bøker på Facebook og blogger, og skriv at dei skal seljast. Alle bøkene på denne lista kosta mellom 5-35 kroner. Eg fekk karra til meg fire bøker som eg har tenkt at eg skal skaffe meg. Alt saman for 80 kroner :)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nettopp ferdig, og jeg storkoste meg. De første 20 sidene eller så ble jeg forstyrret av at beskrivelsene og utbroderingene sto i veien for handlingen, jeg liker vanligvis ikke utbroderinger, vil ha handling. Men til forskjell fra de fleste andre bøker jeg har lest så begynte jeg etter hvert å sette pris på nettopp dette.

Jeg likte skildringen av alle, hovedpersoner, bipersoner, jeg forstår de som sier at noe manglet - men for meg var dette noe som ville løftet en god roman opp på et ganske eksepsjonelt nivå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Herlig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boka trur eg at eg har lest fire gonger. Fyrste gong som barn, så på ungdommskulen, så på videregåande. Så gjekk det mange år, men måtte ta den opp at no. Det er nok ei bok som eg likar veldig godt, for å seie det slik, men eg er usikker på om det er den faktiske kvaliteten av boka eller om det er like mykje barndomsminner som blussar opp. Eg er iallefalle ein stor Gaarder-fan, og denne boka ruver høgst.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er ei som presenterar dei største filosofane me har hatt opp gjennom tida. Boka er på litt over 130 sider, så det er jo klart at ein ikkje får nokon djup innsikt i dei filosofiske spørsmåla som er blitt stilt, men ein enkel presentasjon som gir lesaren knaggar å henge tankar og idéar på. Veldig grei som innføring, men heller ikkje noko meir enn det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg både leser og skriver på bokmål og nynorsk. Syns begge to er fine bruksspråk, ingen av dem verken finere eller styggere enn det andre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

NanoWrimo er moro! Jeg har vært med et år og prøvd flere, og det har om ikke annet ført til en god og konsentrert periode med skriving. I tillegg kommer skrivefellesskapet og heiinga på hverandre - det er godt å støtte hverandre, for skriving er ofte en ensom greie der det er lett å gi seg om det butter litt imot.

Har ikke tid i år, men anbefaler alle som har lyst til å prøve seg. Husk at her er det mengde som teller, å faktisk sette seg ned og skrive - så kan man senere pusse og justere og tenke seg om en gang eller to.

Lykke til, alle som er med!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lagt inn et sitat som jeg syntes drar ned kvaliteten på og seriøsiteten til boka. Denne boka kommer jeg ikke til å lese ferdig!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå skal du høre her, Peter - sa hun og svingte på hoftene mens hun kom langsomt mot sofaen. - I kveld skal jeg være den personlige UFOen din - det uidentifiserte fitteobjektet ditt. Hva sier du til det?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gratulerer!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå leste jeg nettopp at det skal komme en bok3, det er godt, for jeg føler meg bare helt ødelagt etter bok2.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Joda – i og for seg greit nok, men likevel holdt ikke boka helt mål. Den var lettlest og det var flere tilløp til noe fint, men svakhetene overskygget resten. For eksempel tilfører historien fra vår tid ikke noe nytt til fortellingen. Det er en platt historie, til tider lite troverdig skildret, særlig den “mystiske” mannen som skjuler seg i det gamle huset til The Cannings. Historien fra 1911 er bedre, men kanskje litt søkt? Men sletts ikke verst. En firer på terningen kan man si. Hvis du liker mystiske fortellinger, så kan det hende denne faller i smak. For meg nådde den ikke helt opp, men jeg leser gjerne Katherine Webb igjen.

Har skrevet om boka her: http://knirk.no/2011/10/the-unseen-katherine-webb/

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er også godt voksen og likte boka veldig godt. Men jeg har stilt meg noen spørsmål ang. vinklingen i boka når det gjelder både voldsbruk og hvordan vi tenker rundt deltagerne i konkurransen: http://knirk.no/2011/10/dodslekene-suzanne-collins-nar-ungdom-dreper-ungdom-us-them-tenkning-som-trend-i-ungdomslitteraturen/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg syns det er skikkelig stas - hvis det er gjort på en god måte, selvfølgelig.

I Per Olov Enqvists barnebøker skriver han inn seg selv som bestefar og bruker egne bøker og egen skriving. Syns det er vellykka her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fantastisk fin og inspirerende bok fra en utebarnehage.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I dette rum er intet at se for èn som spør og speider og fort har tenkt sig videre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Aiaiai, det var godt denne boka nå er ferdiglest, ikke fordi jeg ikke har kost meg, men fordi alt annet har måttet seile sin egen sjø i flere dager. Når man lager en thriller man ikke klarer å legge fra seg på godt over 1000 tettskrevne sider, med et språk som er langt mer avansert enn de fleste thrillere og som gjør at det er helt umulig å skumlese bare fordi man må se hvordan det går, så er løpet lagt. Middager, søvn, aviser - det meste må regne med å komme i bakleksa til man er ferdig.

Det er mye å si om denne boka, og også dette forfatterskapet. Stephenson er i mine øyne den mest spennende forfatteren vi har. Han begynte med en bok jeg ennå ikke har lest da den har vært vanskelig å få tak i, The big U. Så en økothriller, Zodiac som er en helt grei thriller, men ikke slik at man sperrrer øynene opp over den. Så ble det gitt ut noen bøker som skapte oppsikt. Cyberpunkbøker som var flotte, men som hadde en noen ekstreme avslutninger som mange syntes virket som et kaos som tydet på at forfatteren rett og slett gikk lei hele prosjektet sitt. (Jeg leste dem også slik, selv om Stephenson selv sier at nei, det var slik han ønsket at de skulle være.)

Men så er det i mine øyne forfatterskapet tar helt av, først med Cryptonomicon, deretter The Baroque Cycle. Bøker som drar naturvitenskap, IT-teknologi og idehistorie inn i et fantastisk eventyr av et litterært landskap.

Siden kommer sci-fi boka Anathem hvor man sitter igjen med tanker og ideer fra filosofihistorien som sprenger grensene for hva jeg klarer å ta inn over meg, og igjen tenker jeg at dette er stoff han må ha jobbet utrolig mye med for å klare å skape god litteratur av.

Og nå altså Reamde. (Ikke Readme som jeg trodde til jeg hadde lest et godt stykke ut i boka.) En forholdsvis enkel og greit thriller over 1000 sider, der vi kastes ut i en vill jakt mellom russisk mafia, islamske terrorister, spionorganisasjoner i flere land, samt en dash kinesisk politi. Dette iblandet et tema som han i 2011 kan gjøre på en langt mer troverdig måte enn i cyberpunkbøkene sine da en virtuell virkelighet bare er på ideplanet, nemlig virtuelle samfunn som griper inn i våre liv. Her i War Craft utfordreren T'Rain, er gullgravere ikke er noe man skal slå ned på og stenge ute, men som man legger opp til skal få seg et godt levebrød, til alles nytte. Som Richard sier i boka, en geskjeft som generer 1-10 milliarder i året bør respekteres.

NB - spoilervarsel på det som nå skrives: Boka er på mange måter helt enkel når det kommer til plot. Trådene blir lagt i de første hundre sidene, og alle blir samlet. Det er rett og slett plankekjøring der man relativt raskt får en ide om hvordan det vil slutte. For min del hadde jeg rett. Og det var helt, helt greit. Boka er et fyrverkeri av en thriller, den virker som et gedigent overskuddsprosjekt for en som de siste årene har utvidet horisonten og kunnskapen til mange av oss. Det er han vel undet, og jeg er utrolig glad for å ha fått være med på denne turen og.

Og jeg skulle gjerne sett den filmet på en god måte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Emil ChristiansenLars Johann MiljeMaikenHeidiElin FjellheimAnn-ElinReidun SvensliAneHarald KAmanda AIna Elisabeth Bøgh VigreBerit RJennyMartinKjell F TislevollBjørg L.siljehusmorMorten JensenPiippokattaSigrid Blytt TøsdalAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEgil StangelandVigdis VoldBjørg RistvedtHilde H HelsethLene AndresenLailaTanteMamieKirsten LundGro Anita MyrvangTine SundalJulie StensethKarina HillestadHege HopenTone Maria JonassenJoannHeidi BellinoronilleTove Obrestad WøienJan-Olav Selfors