Har akkurat avsluttet Herman Melvilles "Moby-Dick", en bok som må leses, da enhver beskrivelse av den vil virke fattigslig i forhold til innholdet. Jeg hadde tenkt å fortsette i det våte element med Ernest Hemingways "Den gamle mannen og havet", men ombestemte meg og fant frem "Og solen går sin gang" isteden. Det skal uansett bli godt med en bok på under 200 sider!
Jammen var det godt at jeg satt sjøbein tidlig i denne boken. Jeg ble kastet hit og dit, fra forelesningssal via teateret til ramsalt virkelighet ombord Pequod, fram og tilbake gikk det og for en reise! Hvorfor har jeg ikke lest denne perlen tidligere? En ting er sikkert, den skal leses igjen. Jeg roper som Akab: ”Ser dere ham?”
Skuta var topptung som en middagsløs student med hodet fullt av Aristoteles.
Han var en ren håndverker; om han noen gang hadde hatt en hjerne, måtte den på et tidlig tidspunkt ha sivet ut i musklene i fingrene hans.
...selv om denne herren opprinnelig hadde harpunert damen, og en gang hadde hatt henne fast og bare på grunn av den store belastningen av hennes ustyrlige løsaktighet hadde forlatt henne, så hadde han nå engang forlatt henne, slik at hun ble en løsfisk, og da en senere herre derfor harpunerte henne på nytt, ble damen dermed den senere herrens eiendom, med samt de harpuner som måtte sitte i henne.
"Queequeg ikke bry seg om hvem gud lagde han hai"...."om det være fijigud eller nantucketgud, men gud som lagde hai må være fordømt indianer."
Sannelilg sier jeg deg, det skal gå den fijivillmann tåleligere som har saltet ned en mager misjonær i kjelleren til hungersnøden som kommer, jeg sier, det skal gå den forutseende fijivillmann tåleligere på dommens dag enn deg, du siviliserte og opplyste gourmand, som nagler gjess til marken og delikaterer deg med deres oppsvulmede lever i din paté-de-foie-gras.
Det er nok i stor grad hvorfor jeg pinte meg gjennom James Joyce "Ulysses" uten å få med meg annet en at mannen hadde et godt språk. Det har blitt sagt om denne boken at den er verden beste roman på engelsk. Det var derfor svært irriterende å finne lange passasjer med andre språk. Det har også blitt nevnt at dette er den mest ordrike romanen som er utgitt. Det ble litt av en nedtur når oppramsingene av personer, bygninger ol begynte. Det er jo ikke så vanskelig å skrive lange romaner på den måten. I tillegg oppgis prisene på alt de kjøper og ikke kjøper og hovedpersonen teller pengene sine uendelig mange ganger. De pornografiske detaljene var heller ikke noen glede å lese, jeg tenkte bare at ”dette trenger ikke jeg å vite”.
Det kan hende at jeg hadde fått mer ut av boken i en lesesirkel, men jeg tror innerst inne at jeg ikke er moden for ”Ulysses” i dette livet.
Jeg syns Servantes på en mesterlig måte bandt sine små historier sammen i disse kapitlene. Humoren er herlig og det er fortsatt vanskelig å legge boken vekk og vente på at det skal bli søndag; et luksusproblem jeg kan leve med!
Dette var jo en riktig gladnyhet! Gratulerer til alle bibliotekarer her inne!
Enig med Hedvig om at dette er et godt stykke. Jeg ble fascinert av hvor fort de forskjellige aktørene skiftet side underveis. Både ansatte i avisen, den store skare og fru Stockman hoppet raskt fra den ene leir til den andre. Jeg mener å se at dette stykket også er et spark mot kameraderiet som forvalter sannheten etter eget forgodtbefinnende. Jeg må derfor si meg enig med kjell k i at dette stykket er enda mer aktuelt i 2011.
Don Quijote fans i Oslo området bes melde seg her: http://www.oslomiddelalderfestival.org/program.html for prinsesseskole, ridderskole, turneringer av ymse slag og fekteoppvisning.
Diskusjonstråden om Gengangere var så inspirerende at jeg hentet fram Ibsens samlede verker og hiver meg med. Jeg har lest første akt og er usikker på karakteren doktor Stockmann. Det virker som om han ønsker å være i sentrum av begivenhetene og han søker aksept fra sin eldre bror i tillegg til å være litt skrytende. Samtidig vil jeg jo at han skal ta innersvingen på denne gretne byfogden. Og dermed er jeg klar for akt 2.
Knut Nærum har skrevet flere parodier på kjente bøker. no.wikipedia.org/wiki/Knut_N
Kan jeg få anbefale en film mens vi venter? Jeg så Clint Eastwoods "Hereafter" på DVD i går. En av hovedpersonene (spilt av Matt Damon) er ihuga Dickens fan og lytter til lydbøker av Dickens hver kveld til han sovner - og vi havner på Dickens museet. Dette er ingen dyp film, men grei underholdning og Dickens vinklingen var jo et pluss.
Jeg håper virkelig at du tar feil og at mange husker disse storhetene om 30 år. De har jo vært døde i ca 100 år allerede og vi husker dem jo fortsatt.
Jeg abonnerer ikke, men har noen av utgivelsene. Alle er bra, med unntak av James Joyce "Ulysses", lest av Oddvar Hellan. Han leser etterhvert så heseblesende og snøvlete at det er en lidelse å høre på. Han bruker feil tonefall på mange ord og er ikke spesielt god i andre språk enn norsk.
Jeg blir gjerne med på dette. Kjenner godt til historiene hans, men kan ikke huske å ha lest en eneste bok av Dickens.
Fantastisk innlegg over! La oss håpe du får mange og lange togturer i fremtiden.
Ca 1 million bilder av norske kulturpersonligheter fra ca 1930-1980 er funnet. La oss håpe de får midler til å digitalisere disse for offentligheten! nrk