Huff... Stakkars mann, Bob`n. Det blir jo omtrent 30-35 år etter sin død. Jaja, Ozzietsky er verre :-(

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det fins så klart mange gode kandidater. Regner med at Bob Dylan er nominert i år også...?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For å ta Hardy-guttene først så mener jeg å ha lest flere enn ett sted at denne serien blei og blir(?) skrevet av forskjellige forfattere men utgitt under fellesnavnet Franklin W. Dixon. Husker at Frank og Joe og de andre hovedpersonene i løpet av alle disse bøkene og årene aldri blei mer enn tre, fire år eldre. Meldte meg ut da gutta tok på seg romdrakt og fløy til himmels.

Å ja, jeg har vært gjennom Hjortedreper også av Mr. Cooper. Uncas & Co er klassisk litteratur, uten en snev av tvil. Hjortefot er Edward S. Ellis sitt skaperverk, utgitt i rødt, stivt omslag, i cirka 20 ulike bøker. Nam-nam for indianermons ;-)

Å mimre er en menneskerett :-))

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da må jeg si tusen takk tilbake til deg :-) Oppklaringen var forsåvidt viktig, sjøl om jeg naturligvis hadde fått det meg det når jeg satte lesebrillene på. Spennende, spennende!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vel, siden du spør, kremt-kremt, så tenker jeg at det fins to typer klassikere.

Den ene må nødvendigvis være bøker som setter høyeste standard for sitt tema. Litt lett kanskje å tenke kun eldre bøker, det fins jo moderne klassikere, men så klart at de gamle tenkerne og deres filosofier utgjør en betydelig del fordi tankene deres ofte har stor relevans både for datida, nåtida og framtida. Men både reine romanverk, faktabøker, biografier med videre, kan fint komme i kategorien klassikere. Avgjørende er kvalitet.

Den andre typen klassikere er personlig. Ei bok som treffer nettopp deg eller meg som et knyttneveslag i magen, som får en til grine eller le helt ut av sitt gode skinn, og som en leser mange ganger; kanskje en oppdager nye detaljer/fasetter i boka, ja, da har du en personlig klassiker.

Alder kan bety noe. For min del var Hardy-guttene klassikere, jeg åt historiene med hud og hår, kunne hele rekka av historiene på rams. Jeg synes jo i dag det er slett litteratur, men dengang... Andre eksempler er bøkene om Hjortefot. Jeg sneik meg i skyggen med kråkefjær i min tjukke, røde lugg, klatra i trærne, lagde pil og bue. Jeg har hele serien på loftet og kommer en sentimental dag til å begynne påan igjen. Cowboy og indianer: Jeg starta den delen av oppveksten med Sølvpilen og etter min gode venn Hjortefot blei jeg storspiser av Sackett-serien og annet som Louis LAmour skreiv. Godt litterært håndverk!

Jeg har så langt vært dårlig på gamle klassikere - sjøl om det står noen i kjellerhylla. Kommer en dag, kommer en vakker dag... Moderne romanklassikere er for meg La Meg Synge Deg Stille Sanger av Linda Olsson. Noen synes den er klissete, jeg fikk følelsesmessig parkeringsbot. Det kammerspillet Olsson skaper de hovedpersonene i mellom, er gull for meg. Motstykket kan være Cormac McCarthy sin Veien. Korthogd og usentimental i sin stil. Både fæl og effektiv, jeg satt fjetra med gåsehud.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er ikke kristen men dette er aldeles strålende skrevet av BHH. Har gløtta borti boka før, tjuvlest også kalt, på biblioteket her i Odda, og sett på sitatene du har avlevert de siste dagene. Da har mitt indre jeg tatt følgende avgjørelse: Jeg må lese denne boka :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne helga går jeg tilbake til min favorittforfatterinne Toni Morrison. Boka heter En Nåde. Ikke den lengste hun har skrevet men innholdet er som alltid viktigst :-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Heisann! Jeg har vært litt nysgjerrig på denne boka siden den kom ut, og takket være deg og det du skriver over her, så havner den på høstens leseliste :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har spirene til Himmelblomsttreet skutt til værs i England, jeg har med andre ord lest ferdig boka :-)

Igjen ei god bok fra Nygårdshaug, om enn litt annerledes enn Mengele Zoo i og med at han nå skifter scener og tid underveis. Etter et litt uforståelig første kapittel fikk hele boka en god og truverdig mening til slutt, gitt forutsetningene han bygger opp, Gert`n.

Det var fornuftig å supplere persongalleriet med JOF samt de nye i Amazonas jungel. Å gi Yenso, Jens Oder, en forhistorie var en nødvendighet og Gert håndterer ungdomsåra til JOF på en god måte. Han er vittig i måten han gir liv til den uinteresserte og likeglade ungdommen, jvf Kaia Moen og annet, men det går aldri på bekostning av den etter hvert oppvåkningsprosessen JOF går gjennom via den feilaktige dommen for drap. Kanskje er det Gert sin måte å si at det alltid er håp for den som vil bidra med noe positivt i verden, det underbygges i tilfelle av donasjonen til oppbyggingen av forskningsinstituttet i Manaus. Veit jeg går fram med harelabb nå, en kan tolke så mye i hvilken som helst retning en sjøl vil.

Han sparker igjen hardt i rævva på de kommersielle kreftene og viser hvor galt det potensielt kan gå når de gis frie tøyler, eller tar seg til rette som her i Amazonas. Gert lar de kommersielle kreftene skape splid, sette de ulike stammene opp mot hverandre, slik at indianerne sjøl kan ta rotta på hverandre, og han lar en ulykke skje med et livsfarlig stoff som utsletter et stort område.

Et Europa etter hvert i krig og full oppløsning er neste grep. Han lar da reine banditter og mange ulike klaner og konstellasjoner råde krigsgrunnen. Jeg får ikke helt med meg om dette også kommer som en konsekvens av at de kommersielle kreftene overtok for vanlig styre og stell også i Europa. Sikkert meg det...

Men så godt da at Minos tryllekunstner og Yensos klokskap i fellesskap tar tak i situasjonen. Gert lar jo oppdagelsen av Himmelblomsttreet vise vei, han mener antagelig at om vi lar naturen få fred vil verden bli et bedre sted, eller i hvert fall lege mange av verdens sår. Tukler vi med den går det til slutt ad undas.

Dette skriver jeg noen få timer etter leseslutt og jeg kan hende endrer mening om noe av dette når jeg får tenkt nærmere på ting, får det litt på avstand. Jeg gir boka en soleklar femmer. At jeg lar sekseren være kommer av at jeg sliter med at Mino overlevde forrige bok ved å svømme over havet. Finner det litt ulogisk sjøl om Gert har gitt ham magiske evner. Han kunne latt ham bli plukka opp av fiskeskøyte, som et eksempel, og snodd en kort historie rundt dette.Jeg tenker også at likene til Maria Estrella og de andre neppe kunne unngått å ha gått i oppløsning etter den tidsangivelsen Gert skisserer. Pirk, men litt vesentlig pirk. Gleder meg til jeg får fatt i Afrodites Basseng, og hvor veiene til JOF, Niels Oder og Mino fører oss hen :-)

PS: En ting står fullstendig klart for meg nå. Om et vennskap skal ha et navn MÅ vennskapet med Bodil Andrea hete Himmelblomsttreet. For ei jente, for et vennskap!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er jeg hjertens enig i! Vakre ord, vakre hemmeligheter mellom f.eks to personer er ubetalelig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, så klart. Må bare gjøre unna noen andre først, som klør enda mer :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hoppa av boka etter omtrent 50 sider. Det behøver dog ikke ha noe med boka å gjøre, leselysta mi var sånn passe akkurat da, så jeg skal gi den en sjanse til :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har så langt ikke opplevd det som flere refererer til. Høres nesten ut som jeg har hatt flaks..? Uansett; det å få administrator i tale må være en selvfølge når ståa er som den er.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg veit, jeg veit Eivind :-) Har tatt et tigersprang tilbake til dalføret innafor nå, ergo ting har hendt sida jeg skreiv forrige innlegg. Hvor Gert`n tar veien nå er i det blå. Please, keep quiet ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er Mino`en vår tilbake i manesjen :-) Han og Maria Estrella kom nettopp inn fra jungelen. Blir spennende å lese videre i kveld!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For min del leser jeg opptil cirka 50 sider, og er ikke boka og jeg gode venner da er det god natt til den. Har nok nevnt Gøran Tunstrøm sin Skimmer før et sted, som et eksempel på null kjemi. Kan godt hende det var meg det var noe i veien med, siden boka fikk strålende kritikker dengang da...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Å ja, musikk er viktig for meg. Den største helten er Bob Dylan. Det fins mye god poesi i hans skrevne ord og jeg forstår dem som i mange år har ment han er verdt nobelprisen i litteratur. Den konkurransen er dog beinhard.

Har nå lest meg et godt stykke videre i Himmelblomsttreet. Har hele tida urolig mage når jeg leser, ser for meg at dette går mot en katastrofe. Han får kanskje ikke nobelprisen i litteratur, Nygårdshaug, men gudene veit han skriver knallgodt om det som engasjerer ham. Fins ikke ei intetsigende eller kjedelig side!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har ved siden av fotballen drevet utstrakt litterært utroskap denne helga. Lørdag kveld la jeg vekk alt som kunne leses og logga meg inn på youtube. Der leita jeg fram gamle 70-tallsslagere med norske artister. Spilte bl.a Randi Hansen med Hvis Æ Fikk Være Sola Di (som jeg tipsa BA om), Hans Petter Hansen og mange andre. Vrei det deretter over til gamle og undervurderte Demis Roussos, og spilte hele gullrekka hans. For en stemme, for en stemme - for noen sanger. Jeg fikk også ny kunnskap: Når han synger så intenst og inderlig sørgmodig og vakkert på rockeballaden Rebecca er det fordi det var navnet på (den ene?) kona hans, og hun døde i en trafikkulykke... Den skal jeg også avslutte denne søndagskvelden med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Innledningen, det første kapittelet, som jeg husker det nesten to uker tilbake, virka som du sier, noe merkelig. Regner jo med at GN har en plan med det første kapittelet, og at dette mikses med JOF sitt dramatiske opphold i jungelen som jeg nå har begynt på. Gleder meg til fortsettelsen, yess man!

Som skrevet under en annen tråd kunne jeg ikke hatt verken denne boka eller andre bøker på øret. Jeg må holde i noe, bok eller avis. Jeg leser derfor nesten ikke aviser på nett. Jeg er Dagbla`-mann :-)

Damen med det flotte navnet har senket skuldrene nå og puster normalt. Har det strålende akkurat nå, Bodil Andrea. Men det fins potensielle tordenskyer framover. Hun bruker meg for hva jeg er verdt, og det er godt å oppleve.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kan du tenke deg hva jeg gjorde ved midnatt? Jeg, taram-taram-tararararam-taram, starta endelig på andre kapittelet av Himmelblomsstreet :-) Blir spennende å følge Jens Oder Flirum videre, og hva egentlig et himmelblomsttre i denne sammenhengen er. Har en gryende mistanke om at det ikke er så positivt, vi får se.

Som du husker kalte jeg det fantastiske vennskapet som har oppstått mellom oss den siste tida for nettopp Himmelblomsttreet. Hvis vi snur det til et positivt ord så tenker jeg at det beskriver hvilken retning dette har tatt og at dette vennskapet vil vokse og bre seg oppover og utover med blomster i alle regnbuens vakre farger. Igjen millioner takk for at jeg har fått lov til å bli kjent med deg, Bodil Andrea :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundTralteEivind  VaksvikTanteMamieMads Leonard HolvikMcHempettTine SundalFrode TangenBjørg Marit TinholtPiippokattaHarald KDemeterKristineAnette SAnette Christin MjøsVigdis VoldNorahVannflaskeIngvild SJohn LarsenAneedgeofawordEgil StangelandInger-LiseAstrid Terese Bjorland SkjeggerudEster SBeate KristinMalinn HjortlandLinda NyrudAndreaPirelliHilde H HelsethTurid KjendlieMarit HøvdeTone HmarvikkissomniferumLene AndresenHelge-Mikal HartvedtElinBe