Ble ikke noe lesing på meg hittil idag, ble uvell igår kveld og fra tre tiden i natt startet det med løs mave og oppkast. Ble så ille at jeg måtte re meg opp en soveplass på badet med puter, dyne og pelspledd. Prøvde først med kjerringrådet som virker mot løs mave, potet mel og vann/saft/brus men pga oppkastinga måtte jeg gi opp det. Drakk litt lunket vann, men det kom rett opp, men ved 8-tiden ringte jeg ned til vakta i blokka (bor i blokk med vakt, siden det bor flere gamle og utviklingshemmede her) og fikk kjøpt meg en flaske PepsiMax siden kjerringrådet mot oppkast er enten flat cola eller vørterøl. Etter at flaska hadde stått med korken av i minst 4-5 timer ga oppkastinga seg. Har sittet å sett på sporten på NRK direkte på pc'en på badet siden kl 9. Vill ikke flytte tilbake til senga enda pga den løse magen. Har hatt uhell tidligere. Har 2 bøker liggende under puta i tilfelle jeg er i form til å lese senere, Ulf Hjardars Beretninger fra Den store spritkrigen og Over grensen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Helt enig, den er bare nydelig....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hadde opprinnelig tenkt å dra til Fredrikstad bibliotek idag siden det ikke er noen øvelser i skiskyting idag, men har bestemt meg for å vente til mandag og lese ut et par bøker til isteden, det et ingen skiskyterøvelser på mandag eller tirsdag heller.

Det har kommet en bok jeg bestilte i tillegg til de svenske rea bøkene, När Finland var Sverige av Hermann Lindqvist som er klar til henting på post-i-butikk, og hvis rea bøkene kommer idag eller i morgen, dra jeg og henter dem. Hvis ikke venter jeg til mandag og tar dem sammen med FrStadturen og sparer en bussbillett.

Siden jeg er nettopp ferdig med Bergen for begynnere - en guidet tur til Bergens indre, lånt på FrS bib og jeg har tenkt å lese noen flere fra FrS bib blir neste bok Beretninger fra Den store spritkrigen - 1920-årenes hårde lek på land og sjø og se om jeg kan komme igang med triologien om Olav Tryggvason, også lånt i FrS. For litt lett lesning fortsetter jeg på Sällsamheter i Göteborg, lånt på Strömstad bib. Jeg har kun en bok som forfaller neste uke, Jul av Liv Berit Tessem og Kjetil Wiedswang, men har til gjengjell 13 som forfaller mandag den 16.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Etter nå å ha lese fyrste delen ferdig er eg klar for å møte det som eg reknar med er vendepunktet for "mønsteret", eller dei "things", for å halde meg til tittelen, som begynner å rakne. Eg er imponert over to forhold: Det eine er at forfattaren så klart viser oss eit levande stammesamfunn (men med ein del undergangsmotiv) med alle dei sidene som det sikkert kunne ha, så levande samansett, på godt og vondt - og altså ikkje noko paradis som ventar på den kvite, kristne slangen. Slikt blir det god litteratur av! Det andre som eg er imponert over, er kor grundig medlesarar har sett seg inn i sider ved den stammekulturen som vi møter og såleis utvider den konstekstuelle horisonten vår for det dramaet som nå skal utspele seg. Så nå går eg laus på del to.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Morsomt! Og da fikk jeg forklaringen på det jeg trodde var en oversetterfeil i boka hvor det sto at vinen var ferdig etter to dager (hvis jeg husker riktig). Den kan altså være ferdig gjæret etter bare ett døgn - skikkelig hurtigvin!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Her er linker for "A Pulitzer Price-winning book"

Her er det nok å velge mellom. I kategorien Drama kan man også finne "A play" valg.
Kjenner igjen mange titler og har lest i hvert fall 2, Tatt av vinden og Purpurfargen, og fant en jeg skal lese i General Non-Fiction, 1998: Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies by Jared Diamond.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har bestemt meg for å lese Trond Kirkvaags Kom ikke nærmere - jeg og far som "A Memoir" siden jeg kom over den en gang jeg var i Litteraturhjørnet for å hente noe jeg hadde kjøpt på QXL.

Siden jeg leser flere fagbøker/sakprosa enn romaner prøver jeg å tilpasse lista til så mange som mulig, min triologi er om Olav Tryggvasson.

Er selv ferdig med 3 bøker til:

Vi er nå i uke 10, så jeg henger fortsatt litt etter, men har i hus minst bøker til 30 punkt på lista. Og sjekket nettopp bøker for "A book at the bottom of your to-read list" og fant av de første bøkene jeg la inn Demoner - besettende djevler og andre ondskapsfulle vesen og Varulver - blodtørstige menneskedyr og hårete filmhelter i serien om det overnaturlige fra Humanist Forlag AS, de to siste i serien jeg ikke har lest. Jeg har hele serien, fikk tak i den siste om Alver - naturens barn - kulturens skapninger da forlaget hadde salg i fjor, og regner med å lese hele serien om igjen i år.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette var en morsom leseopplevelse. Har sette tv-serien og det er mye av den som omtales i boka, men selvsagt mer. Mer av det morsomme. Dette er en skikkelig kosebok og morsomme episoder og betraktninger fra en noe uvant polfarer. Det må jo bare bli morsom med Truls Svendsen bak pennen. Kan absolutt anbefale denne. Koste meg hele veien.Et stort pluss er også mange flotte bilder fra turen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leste Clive Cussler's Sahara en natt sommeren 2007 fordi det var for varmt til å sove, hadde bare tenkt å lese en time eller to, men boka var så spennende at jeg ikke kunne legge den fra meg. Den er på ca 650 sider.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nå er det svenske boksalget her på AdLibris, har nettopp vært inne og bestilt meg 7 bøker for kr 503:

Har også lagt et par til ønskelista mi der for kanskje senere kjøp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har lest del to og tre i dag, og blir imponert over måten dette er skrevet på. Vil han vise parallellene i to kulturer - hvordan begge bruker religion tett koblet sammen med leveregler og rettsvesen for å innta maktposisjoner? Synes Achebe gir oss nyanserte personer med ulike personligheter både blant de innfødte og de hvite.

Han er ganske god når han har fortalt om skikker som for oss virker latterlige eller groteske, og etterpå gir oss reaksjonen til Okonkwo når han har hørt misjonæren fortelle om den Hellige Treenighet: Til slutt var Okonkwo helt overbevist om at mannen var sprutende gal. Vi har vel alle lett for å se på det kjente som mer riktig enn det ukjente.

Tredje del innledes med: Syv år var lang tid å være borte fra klanen sin. En manns plass ble ikke evig og alltid stående åpen for ham. Så snart han hadde forlatt den, reiste en annen seg og fylte den. Klanen var som en firfirsle; om den mistet halen, så vokste det snart ut en ny. Godt sagt, synes jeg!

Ellers synes jeg henvisningen til "Mørkets hjerte" og "Vanære" som ble nevnt lenger nede i tråden, var interessante. Og Lillevi: Jeg vil absolutt anbefale deg å gi "Vanære" en ny sjanse.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Synes den malen fungerer greit, jeg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne helga skal jeg lese ferdig Død - Hvor er din brodd? av Tor Edvin Dahl, hvis jeg må ha noe annet innimellom har jeg 3 bøker å velge mellom, Upstairs & Downstairs - The Illustrated Guide to the Real World of Downton Abbey, Spekemat og Sällsamheter i Göteborg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

De tre Mark med Renter igjen til Welhaven.

Hvis Du vil bl'e Millionær,
(Elv bli'r ved Aaers Yngel)
Du tage tre Mark af Enhver,
som troer Du er en Slyngel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Var England smukt, saa maa jeg dog tilstaae, at Frankrig er skjønnere paa de fleste Steder, ja næsten overalt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Engelskmændene ere høflige vakkre Folk, men især Børnene ere deilige.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Danmark skal endu være Hovedlandet; Norge kun en aandig Provinds derunder. Saa er det; og derfor maa Normændene først og fremst indpræges Ringeagt for norsk Skjønvidenskabelighed og anden norsk Literatur og Mistillid til egne Kræfter. Lykkes dette - nu, da skal Norge hæller ikke længe rose sig af politisk Selvstændighed. Lader den dannede Almeenhed sig indbilde, at de ere sangvinske Daarer eller aandige Voldsmænd, som arbeide paa Fædrelandets aandige Selvstændighed, da skal ogsaa snart fra en anden Kant lade sig indhviske, at De, der ære og stride for Fædrelandets borgerlige Selvstændighed, ligeledes ere enten Narre eller Folk, som bør bindes. Ja lykkes det vore værste Danomaner, at indgyde Folket Ringeagt for sig selv - da [...].

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er arkeolog Siri Sande ved Det norske institutt i Roma som seier dette i artikkelen "keiser Augustus - det selvoppdagede geniet".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For å vinne må den unge Octavian ha vært like skruppelløs som de ledere vi nå ser på nettet. Imidlertid klarte han å skjule sin fortid bak en ny fasade, og det på en måte som gjør at den brutale krigsherren nesten sømløst synes å gå over i landsfaderen.

For å klare noe slikt, må man være et politisk geni, noe Augustus utvilsom var. Han må også ha vært et selvoppdaget geni. I sin forelesning over genier deler Darwin P. Erlandsen i Norsk Dusteforbund geniene inn inn i tre undergrupper: Det selvoppdagede geni (genius egosentratus), geni oppdaget av andre (genius plepsus) og det alminnelige geni (genius vulgaris). Ifølge Norsk Dusteforbund er det meget vanskeligere å bli selvoppdaget geni enn geni oppdaget av andre, for som Darwin P. Erlandsen ganske riktig bemerker: 'En hvilken som helst idiot kan nemlig oppdage at han er et geni når andre forteller ham det, men bare den virkelig geniale er i stand til å oppdage det selv.'

Det var heldig for Octavian at han var et selvoppdaget geni, for hvis man hadde forstått hva som bodde i den tilsynelatende ubetydelige unge mannen, ville han blitt eliminert med det samme han kom til Roma etter Cæsars død.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et nattlig kammerspill

Det er ikke mange ukene siden jeg leste Ketil Bjørnstads siste bok "Veien til Mozart". Mens jeg leste denne boka, tenkte jeg stadig på at jeg har lyst til å begynne å lese Bjørnstads tidligere bøker på nytt. Jeg har nærmere 30 av hans bøker stående i mine bokhyller. Samtlige er lest over en periode på 35 år. Mange av bøkene har gitt meg sterke leseropplevelser. En av dem er "Barnevakt". Da jeg for et par-tre uker siden kom over denne som lydfil hos Lydbokforlaget, var jeg ikke sen om å skaffe meg den. Innspillingen er fra 1995 (den gang som kassetter), mens det er nytt av året av lydboka er tilgjengelig som lydfil.

"Jeg husker mitt første bilde av ham. Jeg sto oppstilt i skolegården sammen med alle de andre barna som skulle begynne i første klasse. Han kom mot oss, smilende, med armene utslått, som om han vile favne oss alle. Jeg elsket ham da, med hele mitt unge hjerte. Jeg ville inn mellom de sterke armene hans. Jeg ville bli holdt, bli forklart alle livets gåter og hemmeligheter. Han skulle lære meg og beskytte meg. Han var Brantzæg. Læreren. Solen var nesten hvit, himmelen var blå, rosene blomstret. Jeg strakte armene ut mot ham, rede til å bli løftet opp i paradiset som jeg visste fantes et sted der inne i lyset, på den andre siden av barndommen.

Men han så meg ikke." (side 7)

Med disse ordene settes en slags ramme for hva historien i "Barnevakt" skal handle om. Om ikke å bli sett, verken da eller senere. Hva gjør det med et menneske ikke å bli sett av den man beundrer mest?

Hanna er barnet som ikke ble sett den gangen. Nå er Hanna blitt en voksen kvinne. En voksen kvinne som fremdeles ikke blir sett. Hun er bokas jeg-person, og hun henvender seg til Eva ...

"Eva - husker du meg? Jeg var der den natten det skjedde. Du møtte meg. Men la du merke til meg?

Jeg kjenner min plass. Jeg tør ikke ta unødige initiativer. Jeg er den som venter på å bli forklart de store sammenhengene. Menn elsker å snakke til meg, for de møter ingen motstand. Jeg gjør meg alltid flid med mitt utseende. Særlig øyepartiet er jeg stolt av. De brune øynene, innrammet i svart. De som ingen legger merke til.

Jeg var der, Eva. Men vet du hvorfor?

På teateret får jeg aldri de største rollene. Jeg er bunnen av menneskeberget. I "Peer Gynt" var jeg et av trollene. I "Frøken Julie" var jeg tjenestepiken. Og i "Stormen" kunne de bare bruke meg som Ariels stumme "slør", et av de polske regissørenes mange påfunn (forestillingen ble da også drept av kritikerne).

Allikevel er rollen min uunnværlig. Også for deg. Som to gribber sitter vi tilbake og kan vurdere vårt bytte. Ser du et menneske av kjøtt og blod? Noe du kan sette tennene i, som kan mette deg og tilfredsstille din forfengelighet? Eller fikk du bare et skjelett som smilte dødens smil, noen kalde knokler som ikke kunne gi deg varme?" (side 9)

Hanna skal være barnevakt for skuespilleren Irenes tiårige sønn Yngve. Hun har så vidt kommet før Brantzæg, hennes tidligere lærer, trenger seg inn i huset. Den tidligere så flotte mannen - den berømte filmregissøren - er nå bare en skygge av seg selv. Han har nerve- og alkoholproblemer, og trenger et tilfluktssted. Det pleier han å få hos Irene. Han har ingen anelse om at Irene ikke er hjemme. Hanna prøver å få ham til å gå, men til ingen nytte.

I løpet av en natt samtaler de to, Hanna og Brantzæg. Han er ute av stand til å huske at Hanna noen gang var hans elev. I begynnelsen er Brantzæg skremmende i sin desperasjon, men etter hvert snur makt-spillet. Som den reneste thriller bygger stemningen seg opp, i et fortettet kammerspill som foregår innenfor husets vegger, til et klimaks hvor vi får innblikk i hva som gikk galt i Brantzægs liv og hvorfor ...

Samtalen i natten og desperasjonen underveis minnet meg litt om et Strindberg-drama. De ytre rammene for dramaet, det at alt skjer i løpet av en natt, har noen klare paralleller til Strindbergs "Frøken Julie", dramaet som Hanna nevner innledningsvis. Dessuten minner dramaet om Ian McEwans roman "The Atonement" (på norsk "Forsoningen"), fordi den belyser alvoret i et barns "uskyldige" hevn når sjalusien tar overhånd- med formidable menneskelige ødeleggelser som konsekvens ... I den sammenhengen er det verdt å merke seg at Ketil Bjørnstads roman utkom i 1994, mens Ian McEwans roman utkom i 2001.

Det er ikke mange bøker jeg husker 20 år etter at jeg leste dem, men denne boka er blant dem som i sin tid festet seg i meg og ikke ble glemt. Bjørnstad skriver meget godt. Historien er intenst og nervepirrende fortalt, et element som jeg opplevde ble godt ivaretatt av oppleser Mona Jacobsen.

Jeg håper selvsagt at flere av Ketil Bjørnstads bøker dukker opp som lydbøker etter hvert!

"Barnevakt" er kun tilgjengelig som lydbok i dag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Elisabeth SveeStein KippersundHarald KEli HagelundNinaMorten JensenalpakkaEirik RøkkumPiippokattaSigrid Blytt TøsdalIngeborg GBeathe SolbergSigmundRagnar TømmerstøTove Obrestad WøienGro-Anita RoenRisRosOgKlagingIngebjørgKjell F TislevollHeidi LJulie StensethKirsten LundGunillaSissel ElisabethFrisk NordvestMarianne MRogerGHeidiRuneAnniken RøilYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar h