Helt ukjent forfatter, men for en hyggelig overraskelse. Datt over denne og bok nr 2 på Ark og dette var underholdende til tusen. Vanligvis er det damer som skriver slike romaner så ble nysgjerrig på hvordan en mann taklet dette, with flying colors👍anbefales👏👏👏
Enda så rasande vi kunne bli på kvarandre, tenkte eg på slike diskusjonar med eit slags vemod, der eg lå og halvsov på sofaen, dei minte om ei tid som var borte, og som eg ofte tok meg i å sakne. Berre orda vi brukte; klassekamp, klassefiende og klassebevisstheit, demokratisk sentralisme, proletariatets diktatur, historisk materialisme. Vi brukte desse begrepa med den største sjølvfølge, og vi kunne naturlegvis ikkje forestille oss at vi, eller rettare sagt eg og alle andre på min alder, berre åtte, ti år seinare, aldri i livet ville ha funne på å uttale dei same orda utan å vere ironiske. Eller at dei få år etter det igjen skulle gli ut av språket og så og seie bli borte. Nesten som gamle menn med hatt. Som skrivemaskiner, korrekturlakk, videospelarar, opptakskassettar eller skvettlappen på bilar, tenkte eg, idet Therese kom inn på stua.
... eg kjente på ei takksemd som på ein eller annan måte sette meg i kontakt med ein søskenkjærleik eg ikkje hadde følt på mange år, og like før vi skulle til å avslutte arbeidsdagen, kom eg til å tenke på ein forskningsrapport eg hadde lese for ein del år sidan, og som eg såg for meg at han ville bli glad av å høre om; det handla om hjerterytmen til kroppsarbeidarar. Det var velkjent at hjerta til folk som song i kor, begynte å slå i takt mens dei song, men denne forskningsrapporten viste at det same skjedde med folk som arbeidde fysisk saman; etter ei stund begynte rett og slett hjertet til kvar enkelt å slå i takt med resten av arbeidarkollektivet.
Godt nytt år!
Jeg leste/hørte færre bøker enn året før pga av øyetrøbbel, men har sett desto fler (til dels) kjedelige serier.
For tiden fordyper jeg meg i Bente Imerslunds bok om finske folkegrupper. Jeg tror interessen startet med Britt Karin Larsens serie om folk på Finnskogen, deretter har bøkene til Mikael Niemi og andre gjort meg mer nysgjerrig. Nå venter jeg på del 2 av Ingeborg Arvolas Sanger fra Ishavet, Vestersand som forteller om kvener (og samer og nordmenn) i Finnmark.
Lydboken er Skygger av Sara Strömberg. Hun legger handlingen lenger sør (i Åre-traktene), men det er kaldt, snø og øde skogsveier og det trives jeg med nå. Godt skrevet krim! Jeg er glad for at jeg har del 2 i serien klar.
Takk for tipset! Da er den bestilt på biblioteket :-)
Jeg synes hun i denne boka sier mye klokt. Blant annet at vi er så mye mer en bare rent rasjonelle vesener. Hun har også flere gripende beskrivelser av naturopplevelser. Språket hennes er veldig variert, fra det strengt saklige til det mer lyriske, avhengig av tema. Anbefaler boka varmt!
Enig, sår og litt trist og fin. Bjørnstad er en flott historieforteller🥰
Et sørgelig aktuelt dikt, dessverre.
Å gå på ski er også å være i vinterskogen. Hver dag er den ny - glitrende isnåler på busker og visne strå den ene dagen, svarte greiner den neste, så bulende, yppige graner og furu, når snøen og vinden har pøst ut alt et oppfinnsomt lavtrykk har å komme med. En himmel som ulveragg, eller blå med en blek dagmåne. En tidlig solnedgang ned gjennom skiftende skydekke, med farger som knapt er navngitt og bare tilhører avskjeden med vinterens korte dag. Tegnene på at du deler vinterskogen med flere: et perlekjede av musespor, vifter av ekornføtter og harelabber, elgens brede klover som duger ganske bra på vinterføre, små pyntemerker etter rådyret, som ikke er skodd for forholdene. Lyden av en hakkespett på matjakt i et råttent tre, et klingende følge av stjertmeis på gjennomreise.
Sjøl om jeg kan ta med meg noe av innboet, noen av bildene, noen av tingene til en ny bolig, så kan jeg aldri få igjen et sted der mannen min har levd og barnebarna har lekt. Det er kanskje ensomt å bo i et stort hus alene. Men det er også ensomt å flytte til et hus uten minner.
Vi får stadig høre at det ikke er hvordan en har det, men hvordan en tar det, som er avgjørende. «Det som ikke dreper meg, gjør meg sterkere», er et «visdomsord» fra filosofen Friedrich Nietzsche. «Av skade blir man klok», lyder et ordtak. Alt dette er, med respekt å melde, i hovedsak tull. Riktignok er det forskjell på folks evne til å møte motgang uten å bli knekt. Men det er bare å ta en titt på dødelighetsstatistikken oppdelt på sosiale klasser, så ser en at det avgjørende er hvordan en har det.
:-)
Sykkelsetet mitt ble stjålet i dag. Jeg har ikke elsykkel, så jeg er vant til å stå når jeg tråkker oppover. Men det er rart hvor automatisk jeg setter meg i nedoverbakke. Og hvor fort jeg vente meg av med det.
Ludvig Holberg var vel inne på tanken i 1722? « Folk siger vel i herredet, at Jeppe drikker; men de siger ikke, hvorfor Jeppe drikker.» Jeppe på Bjerget. (Uten at jeg har lest boken av Mate)
Etter en lang periode med enda dårligere syn enn vanlig (netthinneløsning), kan jeg endelig lese igjen og er godt i gang med Gert Nygårdhaugs Nullpluss pluss, som handler om en som bestemmer seg for å spise seg selv. Her er det småbyliv, metafysikk og selvfølgelig mye rødvin.
Jeg har også så vidt startet på Knut Faldbakkens Insektssommer og håper jeg ikke er for gammel for den. På øret har jeg Mikael Niemi som på Tornedaldialekt leser Sten i siden. Det er vanskelig å ta pauser fra denne, uansett hvor lang den er så vet jeg at den er for kort.
Minimalt med advents- og juleforberedelser her. Det pleier å ordne seg :)
Det er det som er spennende med å rydde - hyggelige minner kan dukke opp :-)
Jeg respekterer mennesket for det det må gjennomgå i løpet av sitt liv, og noen ganger for måten det gjør det på, men det har forandret seg lite siden det begynte å late som om det var sivilisert, og det samme kan sies om samfunnet.
The 52 Book Club 2025 Challenge
A Pun In The Title
A Character With Red Hair
Title Starts With Letter "M"
Title Starts With Letter "N"
Plot Includes A Heist
Genre 1: Set In Spring
Genre 2: Set In Summer
Genre 3: Set In Autumn
Genre 4: Set In Winter
Author's Last Name Is Also A First Name
A Prequel
Has A Moon On The Cover
Title Is Ten Letters Or Less
Climate Fiction
Includes Latin American History
Author Has Won An Edgar Award
Told In Verse
A Character Who Can Fly
Has Short Chapters
A Fairy Tale Retelling
Character's Name In The Title
Found Family Trope
A Sprayed Edge
Title Is A Spoiler
Breaks The Fourth Wall
More Than A Million Copies Sold
Features A Magician
A Crossover (Set In A Shared Universe)
Shares A Universe With Prompt 28
In The Public Domain
Audiobook Has Multiple Narrators
Includes A Diary Entry
A Standalone Novel
Direction In The Title
Written In Third Person
Final Sentence Is Less Than 6 Words Long
Genre Chosen For You By Someone Else
An Adventure Story
Has An Epigraph
Stream Of Consciousness Narrative
Cover Font Is In A Primary Color
Non-Human Antagonist
Explores Social Class
A Celebrity On The Cover
Author Releases More Than One Book A Year
Read In A "-Ber" Month
"I Think It Was Blue"
Related To The Word Puzzle
Set In A Country With An Active Volcano
Set In The 1940's - Includes WWII
Set In The 1940's - Not Including WWII
A Book With 300-400 Pages
Published in 2025
Det er nokså mange forvaringsdømte som ved innkomst til forvaring mener seg feildømt, i hvert fall for deler av dommen. Det har en tendens til å endre seg med tiden. Den rareste saken i denne kategorien gjaldt en mann som var dømt for voldtekt og ikke bare seksuelle handlinger. Fornærmede hadde uttalt i retten at hun ikke visste hvor langt inn i henne han var. Da argumenterte han at hans penis var særdeles stor, la fram legeattest på målene ved ereksjon og sa høyt og tydelig at dersom han hadde vært inne i henne, ville hun merket det!