"Er det tid for å reflektere over fortsettelsen av lesesirkelen?"
Skal vi lage en ny tråd hvor vi diskuterer det, eller skal vi snakke om det her i denne tråden?
Det står at jeg leser 3 bøker for tiden. 2 av disse er "langlesing", dvs at jeg må lese litt nå og da på grunn av materialet.
Den ene boka er en roman på italiensk, Esco a fare due passi, av Fabio Volo - funnet til meg på en bokhandel i Italia etter mitt ønske om en lettlest, kort bok :)
Den andre boka er på engelsk, The tree of Yoga, av B.K.S. Iyengar. Iyengar var en indisk lærer i yoga og forfatter. Han er grunnleggeren av stilen yoga som trening, kjent som "Iyengar Yoga", og ble ansett som en av de fremste yogaguruene i verden. Boka er ganske kort, men den er så komprimert med kunnskap at den må fordøyes over lang tid.
Den tredje boka er en roman som jeg startet på i ferien, som ikke fenget helt, og som har blitt liggende mens jeg har lest andre ting. Tror ikke jeg skal lese videre i den.
Så nå funderer jeg på hva jeg skal starte å lese.
Riktig god helg til alle bokelskere!
Jeg leste den på norsk. Jeg har forståelse for at den kan føles slitsom og lett å falle ut av, men om man står i det er det verdt det.
Takk for at du skrev litt om denne boka. Den står på lista mi. Uhyre viktig å få mer informasjon om situasjonen Israel-Palestina! Jeg kan også varmt anbefale Morgen i Jenin, av Susan Abulhawa som jeg leste for endel år siden.
Til Lesesirkelen av 2021
Ikke så mange forslag denne gangen - men vær med å stem på de 3 bøkene som er foreslått.
22 personer står oppført i hovedtråden. Er det tid for å reflektere over fortsettelsen av lesesirkelen?
Frist for å avgi stemme er Lørdag 11.november 2023 kl. 18:00
DENNE TRÅDEN SKAL BRUKES KUN TIL STEMMEGIVNING.
(Unntak: Innlegg for å løfte tråden)
Du stemmer ved å klikke på "Godt sagt".
Du må stemme på minst to bøker.
Stemmer kan trekkes tilbake underveis, men ved fristens utløp må du ha stemt på
to bøker eller flere.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan avgi stemmer.
Dersom to eller flere bøker deler førsteplassen, må vi ha ny(e) valgomgang(er).
Nedenfor følger en liste (nye tråder) over de nominerte bøkene.
Og for de som måtte lure:
+ 1 stemme i teksten er en stemme fra meg da jeg som trådstarter ikke kan stemme ved å trykke "Godt sagt" på egne innlegg.
Godt valg!
Vær med å stemme denne uken!
Ny tråd: Valg av ny lesesirkelbok (LS2021) - EV16
Jeg leser «Palestina, Israels ran, vårt svik» av Odd Karten Tveit. I korte bolker om gangen, for dette gjør vondt.
Hovedinnholdet i boken er lagt til tiden fra 1948, da staten Israel ble opprettet, og frem til i dag. Men Tveit trekker også tråder tilbake til slutten av 1800-tallet da ideen om en egen jødisk stat tok form, og sionistbevegelsen vokste frem under dens grunnlegger østerrikeren Theodor Herzl.
«I denne boken dokumenterer jeg hvordan sionismens ledere brukte politisk press og vold for å skape en jødisk stat i det historiske Palestina. Europeiske og amerikanske ledere var publikum til hendelsene uten å gripe inn. Jeg legger frem ny kunnskap om Israels overfall og massakre i 1948 og om kolonialiseringen som fant sted.» (side 11)
Det er interessant å merke seg at mye av den nye dokumentasjonen Tveit legger frem, er skaffet til veie av yngre, israelske historikere etter at de offisielle arkivene ble åpnet.
Tveits bok går grundig gjennom hvordan den israelske staten målbevisst og suksessivt har tilranet seg stadig mer av det som skulle være palestinernes land. Om okkupasjonen av Vestbredden og Gaza, om daglig vold, trakassering og undertrykkelse av det palestinske folket. Hendelser som bare sporadisk har nådd norske og vestlige medier. Og om den ulykksalige Oslo-avtalen i 1993.
«Oslo-avtalen er den nest største seieren i sionismens historie. Bare etableringen av Israel i 1948 var større.» Den israelske forfatteren Amos Oz. (side 168).
Tveit har stor kunnskap om sitt felt, han bruker sine egne observasjoner og studier gjennom tiår, og en rekke ulike kilder. Dette er en bok som setter dagens (oktober-november 2023) grufulle overgrep i Midtøsten i perspektiv og gir en forståelse for hvordan dette kan skje.
Interessant om dagens Cuba, litt saktegående men godt fortalt
Dette er dessverre ikke nummer 3 i serien. En av anmeldelsene på goodreads.com sier: Blatant money grab recycling a short story originally published in 2014.
Fikk Skald sin nynorskoversettelse av Marcel Prosts i postkassen i dag.
Noen kan gjerne foreslå den :)
Denne fantastiske mannen er en robot, og i disse tider hvor kunstig intelligens er kommet på banen, ble jeg minnet om den og vil tipse videre. Det er 30 år siden jeg leste den og husker ikke så mye, bortsett fra at jeg syntes boken var god, - og at det var fantastisk med en så fantastisk mann!😉 Marge Piercy er jo en god forfatter, og boken har fått mange seksere, så det er tydeligvis ikke bare jeg som likte den.
Den kan anbefales som engelsk lydbok. Festlig. Hører den gjerne igjen
Ja, selvfølgelig. Dumt. Da kan jeg foreslå Hildegunt Zassenhaus «Stå vakt i mørket»
Står ikke så mye om henne eller boken her, men viser til Wikipedia En heltinne av sin tid.
Takk for veldig interessant lesing. Jeg har en spesiell interesse siden jeg selv har bodd i området en gang og kan følge teksten for mitt indre.
Denne gangen skulle det være bøker utgitt før 1976 (eldre verdenslitteratur)
Jeg har stor sans for Salman Rushdi og kan tenke meg å lese Midnattsbarn
Boka kom ut i 1981 og var Bokklubbok i 2010. Burde være enkel å få tak i.