Jeg tenkte på at denne middelaldrende damen ikke trengte å være norsk siden det kun står at moren hennes var norsk…
Artig om det kommer en løsning på denne gåten, tror nok at gretemor har større suksess med sitt forslag om å søke i filmen, rett til kilden så og si!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg var faktisk også innom datteren til Amalie Skram, Johanne, men så så jeg at hun var oppført som dansk forfatter (Wikipedia). Det behøver selvfølgelig ikke bety noe. Faren, Erik Skram var dansk. Godt forslag!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Veldig gode forslag, som om jeg skulle gjort det selv :)

Da velger jeg følgende bok: "Femten år - den revolusjonære våren" av Vigdis Hjorth

Jeg likte veldig godt Vigdis Hjorth sin skrivestil i "Arv og miljø" og leser gjerne mer av henne. Jeg fikk denne anbefalt av venner. I følge Dagbladet er det en nydelig oppvekstroman om eksistensiell angst og opprør mot konvensjoner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan det ha vært datteren til Amalie Skram? Hun var født 1889 så på slutten av 50-tallet var hun da i 60 årene. Johanne Skram Knudsen het hun og var manusforfatter…kanskje var hun stillferdig også. Det første som slo meg var at det kunne være Brett Borgen men hun var nok for ung til å kalles middelaldrende og sikkert ikke stillferdig heller!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg ser at Helene Anderson spiller a Norwegian Woman i filmen: En engel ved mitt bord. Da er det vel trolig at det kommer frem hvem hun er? Den finnes blant annet på Youtube. Det kan selvfølgelig være en helt annen norsk kvinne hun møtte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne gang vil jeg foreslå en bok som kom ut i 2000 (hvis 2000 er inkludert), nemlig Jon Fosses Morgon og Kveld.
Jeg syns det er noe av det vakreste Fosse har skrevet og tar gjerne en gjenlesing av den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så fint at det ikke bare er hos meg nysgjerrigheten ble pirret! Da fikk jeg lest litt om Aasta Falkberget - som jeg ikke kjente til. Det var jo mye spennende der, men noen oversjøisk reise ble ikke nevnt i den relativt fyldige, til genren å være, Wikipediaartikkelen jeg leste. Jeg vet ikke om en slik reise ville være nevnt, men tenker likevel at det å faktisk krysse både Stillehavet og Atlanterhavet ville være noe en skrivende person ville referere fra?

Det er sant at at det kan være lett å blande sammen de nordiske landene, det ville jo gjøre søket veldig mye større.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nyere nordisk litteratur etter 2000. Her vil jeg foreslå en bok jeg har på leselista mi, Da vi var yngre, av Oliver Lovrenski. Boka er hans debutbok, den kom ut i fjor høst, så den er virkelig ny. Boka gikk rett til topps på salgslistene for norske bøker. Lovrenski var 19 år da boka kom ut, og han er tidenes yngste vinner av Bokhandlerprisen (2023). Boka ble også nominert til Brageprisen. Boka ligger som nr. 1 på Populære-bøker lista her på Bokelskere akkurat nå.

Her vil jeg tro vi kan finne mye å diskutere!

Her er NRK sin anmeldelse av boka:
https://www.nrk.no/anmeldelser/anmeldelse_-da-vi-var-yngre-av-oliver-lovrenski-1.16570576

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Crazy og småmorsom krimkomedie fra Zahid Ali.
Leser gjerne flere!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei dere!

Håper dere har hatt en fin jul- og nyttårsfeiring. Takk for det gamle året og Godt nyttår til alle!
Håper også at dere likte å lese "Reisen til nattens ende" av Louis-Ferdinand Céline.

Vi starter nå opp igjen med friskt mot og deler året inn i følgende leseperioder:
Jan-Februar
Mars-April
Mai-Juni (i juli tar vi sommerferie).
August-September
Oktober-November (i desember tar vi julefri).

Da håper jeg at alle vil delta med gode leseforslag denne uken.
(samt i første uken i mars, mai, august og oktober).

Vi begynner med å velge samtidslitteratur: Nyere nordisk litteratur (utgitt etter 2000).

Bare de som er registrert i hovedtråden kan foreslå og velge bok.
Det kommer en valgtråd etter forslagsfristens utløp.
Som vanlig kan alle som ønsker det delta i diskusjonene under felleslesingen.

Begrunn gjerne forslaget, og helst med lenke til boka.

Forslagsfrist:
Tirsdag 9. januar 2024

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En katolikks liv leves helt og holdent i skyggen av en lykkelig død - som om livet skulle utspilles i et sølvinnrammet, spettet speil, eldgammelt og smigrende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Della førte meg til leveravdelingen, der tretti år eldre mennesker enn meg sto i kø. De ventet riktignok på ultralyd, men det var en egen kø, kun for dem. De var gule, oppblåste mennesker som liknet hverandre, som så ut til å være medlemmer av samme familie. Ingen av dem snakket til meg. De bare sto og så. Krumbøyd, som meg. De hadde lagt buken over underarmene, holdt sin egen tunge vom oppe - som når debutanter løfter slepet for å smette ut av Buckingham Palace etter å ha blitt presentert for sosieteten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette pirret nysgjerrigheten!
Johan Falkberget hadde en datter Aasta Falkberget, f. 1905 på Røros, død 1983 i Oslo. Så alderen burde i hvert fall passe. Hun var kunstmaler og forfatter. Falkberget var nok berømt og populær, men hvor berømt var han ute i verden?

Etter å ha søkt på diverse norske forfattere, kom jeg på en tanke; selv i dag er det de som blander Norge og Sverige (at Norge er en by i Sverige ol. 😊). Er det en mulighet for at din New Zealandske forfatter kan ha gjort det samme?! Leter vi etter en svenske, blir det straks verre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Goddag, frøken,» sa jeg til frøken Murdstone.
»Å, Gud,» sukket frøken Murdstone og rakte meg temålet istedenfor fingrene. «Hvor lenge varer ferien?
«En måned, frøken.»
«Fra når?»
«Fra i dag, frøken.»
«Å,» sa frøken Murdstone, « så er vi én dag nærmere.»

Godt sagt! (1) Varsle Svar

A Person in Northern Ireland

Sends me a message with a quote
from Rainer Maria Rilke, a German
poet:

“And now let us believe
in a long year that is given to us, new,
untouched, full of
things that have never been.”

That’s sort of what I’m afraid of.

Naomi Shihab Nye

The Tiny Journalist, Poems
American Poets Continuum Series, No. 170

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Interessant teori. Her er det vel datteren som er mest berømt, og jeg finner ikke spor av noen lang reise på 1950-tallet i hennes nettbiografier. Men spennende å spekulere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Muligens et skudd i blinde, men Sven Moren (1871-1938) var forfatter og er far til Haldis Moren Vesaas (1907-1995).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Janet Frame er en forfatter fra New Zealand, og En engel ved mitt bord er hennes selvbiografi. I likhet med Deborah Levy sin selvbiografi er dette en litterær fortelling som kan leses som en roman. Hun vokste opp i en arbeiderklassefamilie, der fattigdommen og fantasien gikk hånd i hånd. To av hennes søstre døde i to ulike drukningsulykker i tenårene, mens broren hadde epilepsi. Janet selv var usikker, men skoleflink og tidlig bestemt på å bli forfatter.

Hun får utdanning, men kjenner seg hele tiden alene og utenfor. Som nyutdannet lærer får hun et sammenbrudd, og hun nærmest snakker og leser seg inn i en schizofreni-diagnose. Det hele ender med at hun i åtte år er innlagt på sinnssykehus. Det viser seg senere at dette er en feilaktig diagnose.

Da han kommer ut av sykehuset, klarer hun å komme i kontakt med det litterære miljøet gjennom en etablert forfatter som tar henne under sine vinger. Hun får utgitt en novellesamling og en roman, og får et reisestipend for å dra til Europa for å få utvidet sin horisont. Hun tilbringer syv år i Europa og får gitt ut ytterligere to romaner og reiser tilbake til New Zealand som en forfatter med «internasjonal suksess».

Hele boka er fylt av dikt, både Framnes egne men også hennes favorittdiktere fra særlig den britiske litteraturhistorien. Det fineste er likevel den enkle og ærlige beskrivelsen av ensomheten og usikkerheten hun lever i, koblet til en ambisiøs forfatter. Hennes år på sinnsykehuset er tegnet med en bred penn, men er skjellsettende. I alle fall en av hennes romaner Ansikter i vannet er bygget på erfaringer fra disse årene. Jeg har ikke lest den, men den er satt på leselisten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Imens var mitt daglige liv fargeløst og tomt. Linda og jeg var kommet så langt bort fra hverandre, at det ikke lønte seg å rope lenger. Heldigvis var vi så opptatt begge to, at det var sjelden vi møttes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Pia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikKirsten LundAnniken RøilEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGunillaGrete AastorpBjørn SturødJulie StensethMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLilleviKarin  JensenMarit AamdalIngeborgBeathe SolbergMonica CarlsenMonaBLIngrid HilmerKarin Berg