Jeg leser selvbiografien til den New Zealanske forfatteren Janet Frame. Hun legger ut på en reise til Europa på slutten av 50-tallet. Hun reiser da sammen med «en stillferdig middelaldrende kvinne, datter av en berømt norsk forfatter, selv forfatter». Er det noen som har forslag til hvem det kan være?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Kan det ha vært datteren til Amalie Skram? Hun var født 1889 så på slutten av 50-tallet var hun da i 60 årene. Johanne Skram Knudsen het hun og var manusforfatter…kanskje var hun stillferdig også. Det første som slo meg var at det kunne være Brett Borgen men hun var nok for ung til å kalles middelaldrende og sikkert ikke stillferdig heller!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg var faktisk også innom datteren til Amalie Skram, Johanne, men så så jeg at hun var oppført som dansk forfatter (Wikipedia). Det behøver selvfølgelig ikke bety noe. Faren, Erik Skram var dansk. Godt forslag!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg tenkte på at denne middelaldrende damen ikke trengte å være norsk siden det kun står at moren hennes var norsk…
Artig om det kommer en løsning på denne gåten, tror nok at gretemor har større suksess med sitt forslag om å søke i filmen, rett til kilden så og si!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dette pirret nysgjerrigheten!
Johan Falkberget hadde en datter Aasta Falkberget, f. 1905 på Røros, død 1983 i Oslo. Så alderen burde i hvert fall passe. Hun var kunstmaler og forfatter. Falkberget var nok berømt og populær, men hvor berømt var han ute i verden?

Etter å ha søkt på diverse norske forfattere, kom jeg på en tanke; selv i dag er det de som blander Norge og Sverige (at Norge er en by i Sverige ol. 😊). Er det en mulighet for at din New Zealandske forfatter kan ha gjort det samme?! Leter vi etter en svenske, blir det straks verre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så fint at det ikke bare er hos meg nysgjerrigheten ble pirret! Da fikk jeg lest litt om Aasta Falkberget - som jeg ikke kjente til. Det var jo mye spennende der, men noen oversjøisk reise ble ikke nevnt i den relativt fyldige, til genren å være, Wikipediaartikkelen jeg leste. Jeg vet ikke om en slik reise ville være nevnt, men tenker likevel at det å faktisk krysse både Stillehavet og Atlanterhavet ville være noe en skrivende person ville referere fra?

Det er sant at at det kan være lett å blande sammen de nordiske landene, det ville jo gjøre søket veldig mye større.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Muligens et skudd i blinde, men Sven Moren (1871-1938) var forfatter og er far til Haldis Moren Vesaas (1907-1995).

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Interessant teori. Her er det vel datteren som er mest berømt, og jeg finner ikke spor av noen lang reise på 1950-tallet i hennes nettbiografier. Men spennende å spekulere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg veit ikkje, men eg har sett ein god film basert på denne biografien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, stemmer Jane Campion har filmatisert den. Veldig fin og litterær selvbiografi.

Hvis vi regnes som middelaldrende i alderen 40-55, så snakker vi om en kvinne født mellom 1900-1915. Den berømte forfatteren er da født mellom 1850-1890.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ser at Helene Anderson spiller a Norwegian Woman i filmen: En engel ved mitt bord. Da er det vel trolig at det kommer frem hvem hun er? Den finnes blant annet på Youtube. Det kan selvfølgelig være en helt annen norsk kvinne hun møtte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg RistvedtHarald KHeidi HoltanChristofer GabrielsenKirsten LundSilje-Vera Wiik ValeNora FjellimgeSigrid NygaardHanneEllen E. MartolHanne Kvernmo RyeDemeterBjørn SturødSynnøve H HoelPiippokattaLinda NyrudLailaElla_BCarine OlsrødVibekeAkima MontgomeryrubbelHilde Merete GjessingAstrid Terese Bjorland SkjeggerudInger-LiseJarmo LarsenTine SundalTor Arne DahlTor-Arne JensenTone NorenbergReadninggirl30Trude JensenIngeborg GAnne-Stine Ruud HusevågVigdis VoldAliceInsaneBjørg  FrøysaaEgil StangelandKjetil