Takk for denne sterke anbefalingen. Jeg har nettopp skaffet meg boka og ser fram til å lese den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Etter 120 sider: på samme tid en surrealistisk og øm fortelling. Stefanssons sprudlende språk og stil ligger vel så langt som mulig fra tekstene til chatboksene som diskuteres i NRK nå om dagen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ny liste om «Byråkrati, mennesker og litteratur» her

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Den som er seksten, ligner iblant et utropstegn i tiden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tysk tvangsarbeid i Norge 1940-45
Hundreogtredvetusen - 130 000 - jobbet som tvangsarbeidere på tyske anlegg i Norge under krigen. Svært mange av dem døde. Norsk Teknisk Museum har sammen med andre begynt å kartlegge og publisere hvordan byggingen av kystfestninger, ubåtbaser, veier og jernbaner ble organisert 1940-45. Den knappe framstillingen oppveies av gode illustrasjoner både av byggverkene og menneskene som faktisk utførte arbeidet. Selv er jeg gammel nok til å ha truffet serbere (jugoslaver) som overlevde mishandlingen de ble utsatt for. De var merkelig nok blitt norgesvenner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Pétur er fottrinnene som piler ned trappen, han er smellet i ytterdøren.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Egyptiske drømmer.
Denne samlingen av ultrakorte tekster ble skrevet for en dagsavis. Tilsammen er det over 200 fortellinger med forankring i Kairo. Formen veksler mellom noen Kafka-pregete mareritt, fantasier om vakre kvinner som i Tusenogén natt, og mininoveller med overraskende sluttpoenger. Lun humor gjør det klart at vi har å gjøre med en drømmeverden, likevel med en viss tilknytning til virkeligheten. Etter å ha lest 101 av dem hadde jeg forlengst på tak på mønsteret - og fått nok for denne gangen iallfall.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det har du rett i. Listene på antikvariat.net er ikke komplette. Send en e-postmelding eller ring om det er en bestemt bok du er ute etter. Av og til har Norlis Antikvariat også billigere utgaver, hvis du kan klare deg uten originalomslaget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mange eldre titler i Thorleif Dahls kulturbibliotek er utsolgt fra forlaget. Etter min erfaring har Norlis Antikvariat et godt utvalg av disse bøkene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Engasjerende om byutvikling i amerikansk versjon.
I formen er dette en biografi om en av USAs mest framtredende byplanleggere, Ed Logue. I praksis er det historien om byfornyelse i USA i et viktig tidsrom 1950 til 1985. Perioden starter med en kraftig økning i offentlig innsats for å bygge nye boliger til erstatning for hus som ble ansett som slum i større byområder. Særlig er det de føderale myndighetene som legger penger på bordet og legger føringer for hva som kan bygges.

Til daglig er det planleggere og politikere lokalt som bestemmer hva som skal gjennomføres. Det vil si inntil innbyggergrupper krever å få avgjørende innflytelse. Boka dekker i tur og orden sanerings- og gjenreisningsprosjekter i tre østkystbyer: New Haven, Boston og New York. Alle tre var rammet av tap av befolkning og arbeidsplasser, samtidig som en større andel av innbyggerne var nyinnflyttet fra sørstatene og Puerto Rico.

Mer enn boliger
Byfornyelsen i alle byene tok derfor sikte på å kombinere boligutbyggingen med skaping av nye arbeidsplasser og styrking av offentlige tjenester. Forfatteren går grundig inn på hvilke allianser mellom ulike grupper og beslutningstakere som var nødvendige for få realisert disse ideene i høyt tempo med et minimum av byråkratiske og politiske hindringer. Likevel var konflikter ikke til å unngå. Denne historien er spennende og godt fortalt. Her er det Ed Logues uttalte visjoner og forhandlingsevne kommer inn, men også en klar vilje til å bruke makten han var tildelt.

Nedturen
Vendingen kom med høyredreiningen i amerikansk politikk under presidentene Nixon og Reagan. Da forsvant etterhvert de føderale midlene til byfornyelse, og UDC som ledet byfornyelsen i New York med Ed Logue som sjef gikk overende alt i 1975. I årene som fulgte ble det lagt mer og mer vekt på at byfornyelse skulle skje i privat regi.

Ed Logue framstår som en maktbevisst idealist. Han endret synspunkter på arkitektur og arealplanlegging underveis, men han holdt fast på idealet om sosial og etnisk integrering selv om det i praksis var vanskelig å gjennomføre i motsetningsfylte USA.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sylskarpe fortellinger fra hverdagslivet.
Fem noveller fra amerikansk hverdag innleder boka. Ordinære sysler og samtaler når et vendepunkt der alt plutselig synes klart — iallfall der og da. Enkelt språk og beskjedne omtaler av omgivelsene bidrar forunderlig nok til å framheve det underliggende dramaet, som i historien om paret som hele tiden holder en betryggende tone seg i mellom inntil det går opp for dem at ekteskapet er over. Disse skarpt observerte fortellingene er verdt hele boka.

Carver (1938-88) tar videre for seg sitt eget forfatterskapo i flere kapitler. Av og til høres han ut som et ekko av Virgina Woolf når han lurer på hvordan han skal finne overskudd til å skrive når han er omgitt av en småbarnsfamilie som tydeligvis krever sitt av begge foreldre. Han ble dessuten hindret av flere års alkoholisme, noe han ikke legger skjul på.

Boka avsluttes med Carvers anmeldelser av skjønnlitteratur 1978-80. De gir et godt inntrykk av hans egne synspunkter på hva som er leseverdig litteratur. Tsjekhov og Joyce Carol Oates hører til favorittene

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Back to the picture [. . . ] We're having fun you see. We're friends. And friends are supposed to have a good time when they get together.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I didn't know anything, but I knew that I didn't know anything.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

... urban renewal was nourished in a male culture of expertise and sociability that encouraged big men to build big structures with big ambitions. This was not a world that welcomed women.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne helgen håper jeg flest mulig deltar i avstemningen om neste felleslesningsbok 📘 i Lesesirkelen 2021. Flotte titler å velge i mellom 😀

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En upålitelig forteller forfører leseren
Tilsynelatende en realistisk roman. Fortelleren Johannes Vig bor på en vindblåst øy som i vårløysinga er isolert fra fastlandet av havisen. I ukesvis har lokalbefolkningen bare hverandre å forholde seg til. Siden hovedpersonen har samlet i seg rollene som lærer, vikarprest, kommunesekretær, postmester og sosialarbeider vet han også alt om alle. I løpet av tre dager møter vi dermed et rikt persongalleri — alle med sin historie og tilknytning til Johannes. Øya har dessuten et barskt landskap og rikt fugleliv som blir beskrevet i detalj. Fuglene, spesielt snipen, har dessuten en åpenbar symbolsk rolle i handlingen.

Men tittelen Løgneren antyder at vi har å gjøre med en upålitelig forteller. Det er hemmeligheter og fortielser som såvidt løftes fram eller forblir skjult. Så hvem er egentlig Johannes Vig bak fasaden?

Den norske oversettelsen (fra 1950?) av denne klassikeren flyter stort sett bra med enkelte danismer som ø for øy og «megen glede.»

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hun var vårbløyte i en eng. Gud bevares som hun tinte, hun skulle gråte av seg hele den forfrosne ungdommen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fortsett gjerne å dele leseropplevelsene dine. Denne var rett på!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, dette var - hm, sa eg og kom ikkje på noko. Eg hadde ønskt meg noko meir invaderende og blautkakeaktig kritikkverdig. Her var det ved første augekast ingenting Kai og eg kunne latterleggjere og håne og styrke alliansen vår på kostnad av, berre miljøvennlege materiale og ekstreme privilegium

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nå har hun det som disse løse snelagene i fjellet. Bare pusten av en fuglevinge, så går det store skredet i dypet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Kikkan HaugenLailaKaramasov11PiippokattaBente NogvaNina J.B.Tove Obrestad WøienMorten MüllerTor Arne DahlEgil StangelandLilleviLindaBOddvarGGro-Anita RoenAgnete M. HafskjoldKirsten LundTanteMamieLars MæhlumCecilie MEileen BørresenBård Støremay britt FagertveitAndré NesseKristin_PirelliMorten JensenAvaÅsmund ÅdnøyMarenLene AndresenKaren PatriciaSynnøve H HoelNabodamaMaikenHeidiBjørg L.EvaJulie StensethMarianne MKnutM