Er det verda som går utfor bakke i denne boka eller er det berre hovudpersonen Jon som er i ferd med å miste fotfestet på si lange vandring? Det får vi ikkje noko klårt svar på. Jon støytar rett nok bort i ein rad urovekkande og skræmande hendingar, men møter òg trivlege folk som gjev han ei hjelpande hand når det trengst.
Vesaas nyttar eit fortetta språk med korte setningar og ord. Trass i den enkle språkføringa verkar teksten mystisk og skakande. Eg sjår med spaning fram til teaterversjonen av «Brannen» på Nationaltheatret.
Kva skal ein gjera når heile verda synest vera eit stirande auge på ein?
Da har jeg lagt inn dine favorittbøker i hovedlisten med forslag til «beste bok siste 125 år.»
Norsk utgave av Helle Helles nyeste bok «Bob» er nettopp kommet ut og anmeldt i flere medier, også NRK P2. Den nye romanen bygger på «De», og jeg synes flere av anmelderne er flinke til å forklare Helles særegne fortellerstil. Kanskje en hjelp til lesingen? Boka vi nå leser, ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.
— Kva er det?
— Eg trur vi heller skulle ein annen veg, sa han endå han såg der var ingen.
— Der er ingen, som du ser. Og kva er feilen med denne?
— Det veit eg ikkje.
— Nei vel, sa den rolege, roleg og hardt. Vi lyt nok igjennom.
Ny, revidert liste med forslag til «beste bok siste 125 år» ligger nå ute. Du er fortsatt velkommen til å foreslå din egen favorittbok.
Grunnen til at tidsperspektivet på 125 år er valgt her, er for å feire jubileet til The New York Times Book Rewiew. Den spalten ble opprettet for 125 år siden. Kanskje ikke noe som vi her må legge vekt på?
Den siste boka om OXEN kan du lese/høre her, riktignok på svensk. Bookbeat kan du prøve 2 uker gratis.
Fint med suppleringer til lista. Siden tidsgrensen nokså vilkårlig er satt til 125 år bakover i tid, faller russiske 1800-talls forfattere utenom. Men noen lesere har kanskje favorittbøker skrevet av for eksempel Bulgakov, Pasternak, Solzjenitsyn eller Svetlana Aleksivitsj?
Forslag til beste bok utgitt siste 125 år er lagt inn i en felles liste her. Er det noen favorittbøker som mangler?
Forsøk Norli. Det ser ut til at de kan skaffe deg en trykt, innbundet utgave. Alternativet kan være et antikvariat.
En bibliofil er mer forelsket i en boks eksistens enn i dens innhold. Han trenger slett ikke lese den. (Er det forresten ikke sånn med all ekte kjærlighet?)
Dette er en velskrevet bok om en kvinne som levde et komplisert, men når det kommer til stykket rikt og vellykket liv som lege og mor til tre sønner. For å gi dramatisk spenning i bokas nåtid - på aldersboligen Fjordtun - får vi vite at eldstesønnen har en uløst, psykologisk konflikt gående med sin mor. Det er likevel ikke nok til å få fram dynamikken som skal holde leseren fanget. Haavardsholm skriver ellers interessevekkende om oppvekst og ungdomsår i en tid da det var sjeldnere at kvinner tok høyere utdanning og jobbet fulltid selv med småbarn hjemme.
Kanskje du aldri slutter å føle deg som en åtteåring sammen med foreldrene dine. Du bestemmer deg for å opptre voksent, for å reagere veloverveid og ikke primitivt, puste rolig, helt fra magen, og behandle foreldrene dine som likemenn; men i løpet av fem minutter er alle gode hensikter som blåst bort og du uttrykker deg like uartikulert som en rasende, liten unge.
Du går hele livet og betrakter foreldrene dine som noen slags knusende, beskyttende uhyrer med ubegrenset makt over deg, til du en dag snur deg og uventet tar dem på fersken der de står og ikke er noe annet enn to svake, engstelige mennesker som forsøker å komme ut av det med hverandre.
Her er de 25 finalistene til New York Times Book Review Best Book of the Past 125 Years.
Det har kommet flere gode innspill til diskusjonstråden «Beste bok utgitt siste 125 år» i løpet den uken eller så tråden har ligget ute. Innleggene viser bredden i litteraturinteressen. Nesten ingen har bare én favoritt som «beste bok.» Likevel er det noen bøker og forfattere som har vært nevnt av flere. Neste skritt kan være å lage en langliste av alle forslagene som er kommet inn hittil. Deretter etterlyse om det blant bokelskerne finnes enda flere bøker som bør komme i betraktning. Etter en slik runde kan det være morsomt å få til én eller to avstemninger for å velge verdens beste bok sett med norske øyne.
Og det merkeligste er at når jeg prøver å si noe, ikke bare uttrykker jeg ikke det jeg føler, men det jeg føler forandrer seg etter hvert til det jeg sier. Eller om du vil, det som styrer det jeg gjør, er ikke det jeg føler, men det jeg sier.
Du har jo iallfall én klar favoritt blant de norske!
Enig, her er det egne favorittbøker som gjelder! Etter å ha lest mye britisk og amerikansk gjennom årene, har det vært spennende å ta for seg kontinental-europeisk litteratur. Blant mine kandidater til «verdens beste bok siste 125 år» er favorittbøkene: