"Sannheten er den, Mitch," sa han, "at når man lærer å dø, lærer man hvordan man skal leve."
"Alle vet at de kommer til å dø," sa han igjen, "men ingen tror på det. Gjorde vi det, ville vi handle annerledes."
Jeg tror du har helt rett, TanteMamie; bare la deg flyte med i teksten.
Jeg har nok hengt meg litt for mye opp i tidsperspektivene, de nesten umerkelige sprangene i tid, og hvem som hører sammen med hvem. Dette er en bok som er båret oppe av stemningene. Takk for påminnelsen og for din morsomme sammenligning mellom din reise i Mecklenburg og opplevelse av boken. En fin formulering: «en bok jeg har opplevd».
Jeg leser en bibliotekbok, og har som deg tenkt at denne vil jeg prøve å få tak i. Jeg prøver å begrense vår altfor store boksamling, men «Sommerstykke» hører hjemme der.
Takk til deg også, Pippokatta for din tilbakemelding.
Spennende å høre din opplevelse av innholdet. Jeg begynte også på denne, men har bare kommet til kapittel 8. Får gi det litt flere sider for å se om jeg kjenner på noe fornuftig å si om innholdet. Foreløpig undres jeg mest over hvorfor teksten oppleves som krevende, som om teksten ikke går i takt med fornuften. Jeg leser sakte og om igjen, kanskje jeg mangler konsentrasjon!? :)
Jeg leser nå på din anbefaling Sommerstykke av Christina Wolf (har kommet til side 55, her må man gå langsomt frem.) Uten helt å vite hva du (og Ntothea) legger i uttrykket «hverdagsroman uten guff» stiller jeg meg tvilende 😊 I romanen fanger jeg opp en ubestemmelig undertone – av lengsel, ubehag, undertrykte følelser, noe uforløst. Denne tonen setter seg i kroppen og gir meg fysiske reaksjoner. Kan den karakteriseres som «guff»?
Uansett, bøker som setter seg i kroppen på denne måten, er for meg svært gode bøker. Er enig med deg i at den hverken er tung eller omstendelig, men krever konsentrasjon.
Tusen takk igjen for at du trakk frem denne, TanteMamie.
Hvis man noen gang skal få andre mennesker til å stole på seg, må man føle at man kan stole på dem også - selv når man befinner seg i mørket. Selv når man faller.
Livet er en rekke fremstøt og tilbaketrekk. Man ønsker å gjøre en ting, men er tvunget til å gjøre noe annet. Noe sårer en selv om man vet at det ikke burde gjøre det. Man tar visse ting for gitt, selv om man vet at man aldri bør ta noe for gitt. Motsetningenes spenningsforhold, som en strikk som trekkes ut og faller sammen. Og de fleste av oss lever et eller annet sted på midten.
For det første får ikke vår kultur folk til å bli glad i seg selv. Vi lærer dem feil ting. Og man må være sterk nok til å si at dersom kulturen ikke fungerer, så ikke godta den. Skap din egen.
...folk betrakter meg som en bro. Jeg er ikke så evende som jeg engang var, men jeg er ikke død ennå. Jeg er liksom noe ... midt i mellom.
Jeg sank ned til plantestadiet og kjente vinden suse i kronbladene.
Jeg er også ferdig og følte meg kvalt hele veien. Som deg stusset jeg over disse jødene i kjelleren som stadig fikk mat.
Glad jeg er ferdig, kommer ikke til å lese noen av denne forfatteren igjen. Dette ble for klamt.
Det er like vondt å prøve å bli klok som det er å trekke en tann eller amputere en finger.
Nesten halvveis i boken og er usikker på om jeg orker hele. Alt er så dystert. Jeg har nettopp avsluttet Herman av Lars Saabye Christensen som også er om et barn som møter motgang. Det er heller ikke lenge siden jeg avsluttet triologien til Karin Smirnoff som omhandler en grusom oppvekst. Begge disse falt mer i smak hos meg.
Jeg hører Kveldens ubehag på lydbok. Kanskje har oppleseren noe av skylden for at jeg ikke liker boken bedre. Kan hende er det bare timingen som er feil. Avbrøt også lesing av Ibsens Kjærlighetens komedie.
Jeg får ikke opp e-bokhylla di, men har du lest noe av Lars Mytting, f.eks. «Vårofferet»?
Det er helt klart en bok som gjør sterkt inntrykk.
Tusen takk for din gode omtale, som fikk meg til å lese denne boken. Dette var interessant og lærerikt. Jeg er imponert over hvordan Ringvej tolker kildene, vekter dem opp mot hverandre og finner mulige svar både i det som står, og det som ikke står. Aldri bombastisk, men troverdig og levende. En kunnskapsrik og pennefør, til tider humoristisk, forfatter.
Ringvej bringer kvinnene inn i historien og gir oss et nytt syn på deres roller og betydning. Spennende er også hennes innfallsvinkel til Sverre Sigurdsson, Mannen fra Utskjæret (Færøyene), fra nærmest en helt til en sjarlatan. Dette sier også noe om ordets makt. Om hvordan den velskrevne «Sverres saga» har formet hans ettermæle. Litt lokalpatriotisk savnet jeg det store slaget på Ilevoldene, der Sverre, som på Kalvskinnet, knuste Magnus Erlingsson. (Men det er en annen historie.)
Jeg synes du gir et godt og dekkende bilde av boken, Ellen. Bare en liten ting, var ikke Ingerid Ragnvaldsdatter gift fire ganger: 1) Harald Skadelår (barnebrud), 2) Harald Gille, 3) Ottar Birting og 4) Arne Ivarsson/Kongsmåg. Persongalleriet var så stort at jeg måtte notere litt underveis. Enig med deg - kunne vi ikke ha fått en oversikt over slektsbåndene, i hvert fall de mest sentrale.
Uansett, toppscore fra meg.
Sovjetistan var den første boka jeg leste av Erika Fatland. Den er utrolig bra!
Jeg har en tendens til å akkurat ha avsluttet lesing av en bok når denne tråden kommer i helgen :) Jeg bruker krimbøker som "pause-" eller avslappende lesing innimellom bøker fra andre sjangre. Nå leste jeg akkurat Glassvinge, av Katrine Engberg. Bok tre i i serien om politietterforskerne Jeppe Kørner og Anette Werner og den påståelige snushanen Esther de Laurenti. Veldig bra krim. Jeg har bestilt meg de to siste bøkene også, og gleder meg til de kommer.
Nå har jeg plukket fram 2-3 bøker som jeg skal lese de neste par ukene eller så. Jeg starter med Tirsdager med Morrie, av Mitch Albom.
Ønsker alle en fin helg videre!
Til Lesesirkel 2021: Da håper jeg alle har fått tak i boken.
Her diskuterer vi boken vi leser sammen: Kveldens ubehag av M L Rijneveld
Leseperioden begynte mandag 21. august og varer i 3 uker (11.9)
Når dere skriver innlegg, er det en fordel om dere angir i begynnelsen av innlegget hvor langt dere er kommet i boka.
Lenke til hovudtråden
Ny diskusjonstråd: Felleslesing av Kveldens ubehag av M L Rijneveld
"Sommerstykke" er lagt til egen ønskeliste og til listen Bokelskeres tyske favoritter (listene som ingen ende vil ta :-)
Hjertelig takk, TanteMamie!