Og hvorfor er innsikt i den menneskelige natur så viktig? Fordi den eneste virkelige trussel som eksisterer, er mennesket selv.
For en liten perle! Morsom og spennende og varm og litt vond. Og genial kombinasjon av tekst og bilder. Superduper!
Spesielt glad i delene om Mykle og Kielland. Livet er mangfoldig, men ikke alltid like greit! Klok, reflektert og underholdende bok.
The Time Machine er en liten bok på bare 118 sider. Det er ikke så uvanlig for tiden den er skrevet i. Den inneholder også endel ord som ble brukt i Viktoriatidens England. Ord som ikke brukes lenger og som jeg måtte slå opp. Likevel var språket nydelig og enkelt å lese. En ser virkelig for seg de små Eloiene, deres lek i elven, latter og uanstrengte livsform. Jorden er grønn og frodig, varm og ganske tørr med bare noen få bygninger iblant store mengder trær og busker. Jeg er glad jeg endelig tok meg tid til å lese denne boken. Den anbefales.
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger
Kvar gong eg ropar på deg
siv ei anna røyst fram like under mi
Ho stig med ein uminneleg klang
som slår mot lødeveggane
og legg seg over garden
Eg ser deg kome over markene
Kor sterk du er der du går
og ber namnet hans vidare
Ein gong var krigen også her
Ein soldat stogga på tunet
Auga var svarttrekte av lengt
Han lyfta opp vesle far min
og heldt han inntil seg
Kviskra fram ord på eit språk
alle fedrar og mødrer skjønar:
Eg har eit barn eg har eit barn
eg har eit barn eg ikkje har møtt
Du skal få eit namn
Du skal dele namn med ein sjeldan fugl
som landa på tunet den dagen du vart fødd
Han kvilte her under trekket
og fuglen var kvit som snø
og fuglen var kvit som mjølk
og fuglen var kvit som utskrivne blad
i spora stod namnet ditt skrive
Nei. Dette var da bare rot. Det virker som det er meninga at teksten skal være på rim, men "vagt" rimer da ikke på "lavt"? At "løperne er raske når konkurrentene er dvaske", er vel sant, men kan skilpadder være dvaske? De er ikke salatblad, heller... "Si" rimer på "de", men det hjelper så lite når det skulle stått "dem". Nei, denne boka skjønner jeg ikke hva de vil med. Fine illustrasjoner, da!
Denne var fin! Selve historien, at Rasmus og Trym må skynde seg så de rekker å se egget med Tryms bror (eller søster!) klekke, er ikke så viktig. Det er alt de opplever på veien som er greia. De sniker seg gjennom den skumle sumpskogen og møter både den ene og den andre dinosauren. Og selv om de blir redde hver gang, oppdager de jo at det ikke var så veldig farlig. Mye humor og detaljer i tegningene gjør at boka kan leses mange ganger. Og stort pluss for at det seriøs dino-info både foran og bak.
Noen vil kanskje reagere på det radikale bokmålet. Dem om det.
Helt grei detektivbok for 7-10-åringer. Hilde er ni år og har nettavis om det som skjer i nabolaget. Nå har det blitt stjålet både kirsebærpai, muffins og egg. Hilde intervjuer naboer for å finne ut av saken. Pluss for at politiarbeid og journalistikk skildres troverdig. Fin og passe spennende historie med søt hund og skumle ungdommer. Minus for litt slumsete språk. Jeg blir grinete av kommafeil på første side, altså.
Circe er en fantasyroman skrevet av amerikanske Madeline Miller. Den forteller historien om den greske gudinnen Kirke, på en ny og moderne måte. Den originale historien finner vi hos Homer. Der er Kirke gudinnen Odyssevs ble hos i ett år og som sa han måtte binde seg selv til masten da han skulle forbi sirenene. Kirke er datter av guden Helios (solen) og nymfen Perse, det vil si at hun er en av titanene.
Det var utrolig morsom å lese denne boken. I tillegg til Kirkes historie får vi blant annet høre om monsteret Scylla, Minotauren, Zevs og Athene. De fleste historiene var kjente for meg og det var gøy å slå opp Kirkes historie underveis og se at til og med små detaljer stemmer med Homer. Det er ikke så lenge siden jeg leste om Jason og argonautene for eksempel, eller for den saks skyld om Oddyssevs familie Penolope og Telemakhos som kommer og bor hos Kirke etter Odyssevs er død.
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger
Spennende og underholdende om å være en av de utvalgte 12-åringene som får begynne på den beste utdanningsinstitusjonen for kvinnelige spioner. Likner kanskje litt mye på andre «skolehistorier» (som Harry Potter og Nevermoor), men det skal vel godt gjøre å unngå det. Ikke vanskelig å anbefale til spenningssøkende tweens, i alle fall.
Her løses det tre saker på en gang, og en stund føles det ganske forvirrende. Men det knyttes godt sammen til slutt. Og så mye jeg lærer om Quebec!
Jeg synes denne serien er tung, men fascinerende og kompleks.
En av de bedre!
Historier om forfatteres besteforeldre pleier sjelden være interessante utenfor familien. Men når besteforeldrene dine faktisk var vertskap for kongen under Norgesmesterskapet på ski, blir det noe annet. Bestemor forteller og barnebarnet spør sånn at unge lesere får svar på alt de lurer på. Hva kan for eksempel en adjutant være? Morsomt og interessant både som fortelling og Norgeshistorie.
I grålysninga teiknar steingardane
mjuke linjer kring dei bleike markene
Tippoldefar fann desse steinane
Kvar ein stein festa han auga på
og såg etter former og kantar
søkk og kvelvingar
som kunne høve saman
Stundom stødde han seg
mot den nylødde muren
Han drog handa over panna
Ei stripe jord smelta inn i sveitten
og la seg som ein skugge i andletet
Mose og lav grør over
der dei seige nevane hans
tok tak og lyfta
Stein på stein kransar garden
Eit lysande omriss av tid
Jeg elska bok nummer en, nyskapende fantasy er sjelden vare. Og jeg tenkte bok nummer to sikkert ville være god, men nå skulle de begynne på skole og sånt har vi jo lest før. Neida! Det er en sånn fantasirikdom og sans for både spenning og humor her at jeg blir blåst av banen! Det er til og med livsvisdom og varme uten snev av kleinhet. Kommer ikke bok tre snart??