Jeg holder fortsatt på med debutromanen til en av yndlingsforfatterne mine, The Broom of the System av David Foster Wallace, som ble utgitt i 1987, da han var 24 år gammel. Fantastisk bok, full av vanvidd og humor, og noe av det jeg liker så godt med Wallace, er alle de små, frittstående og underfundige historiene han fletter inn i romanene sine, så bøkene blir de reneste Kinderegg. Herlig!
Er også godt i gang med faktaboken Stasiland av australske Anna Funder. Det er etter min mening en interessant bok. Forfatteren skriver godt, og gir gjennom en rekke intervjuer leseren et innblikk i stasitidens Øst-Tyskland.
På øre hører jeg romanen Day av den skotske forfatteren A. L. (Alison Louise) Kennedy. Har lest en bok av henne tidligere, og har store forventninger til denne.
Ellers må jeg bare slutte med til det Gretemor skriver i sitt innlegg lenger nede i denne tråden: «Det er mange som setter pris på at du holder liv i denne helgelesningstråden hver eneste uke, Vibeke, selv om det sikkert av og til er et tiltak.»
Riktig god helg!
One does not deceive oneself about the consequences of one's acts; one deceives oneself about the ease with which one can live with those consequences.
Og nesten over natten ble tyskerne i øststatene gjort om – eller de gjorde seg selv om – til å være uskyldshvite når det gjaldt nazismen. Det lot til at de virkelig trodde at nazistene var kommet fra, og var dratt tilbake til, de vestlige delene av Tyskland […]
I august 1961 gikk en nyrekruttert Stasi-ansatt ved navn Hagen Koch gjennom Berlins gater med et spann med maling og en kost, og malte opp linjene der muren skulle gå. Han var 21 år gammel, og han var generalsekretær Honeckers personlige kartograf. I motsetning til de fleste statsoverhoder trengte Honecker en personlig kartograf fordi han trakk opp nye grenser for den frie verden.
Joyce Carol Oates er en spennende forfatter som jeg har lest altfor lite av. Men jeg har fortsatt tre av bøkene hennes i «skal lese»-hylla mi. Og som du vel skjønner av det forrige innlegget mitt, kan jeg så absolutt anbefale Carthage. Den kommer forresten på norsk til høsten – i slutten av oktober, tror jeg.
Skjønner akkurat hva du mener med å falle for fristelsene, Gretemor – Jeg har det samme «problemet» selv. Veldig lett å kjøpe både lydbøker og e-bøker. Og ja, det er mest positivt. Blant annet finner jeg fram til mange forfattere og bøker jeg ikke ville blitt oppmerksom på ellers, tror jeg. Og så har vi jo gratistilbud som e-bok-lån på biblioteket og det enorme tilbudet på bokhylla.no. Jeg sier som jeg har sagt før: Døgnet skulle hatt flere timer, mer tid til å lese :-)
Vanskelig denne gangen, for jeg var så heldig bare å velge bra bøker i juni :-)
Skal jeg trekke frem noen, må det bli romanene A Single Man av Christopher Isherwood fra 1964 og Carthage av Joyce Carol Oates. Sistnevnte er en moderne, amerikansk familieroman som i stor grad omhandler temaet skyld, og kom ut i år. Strålende bøker begge to.
Ja, og så må jeg ta med Under åpen himmel av den spanske debutanten Jesús Carrasco. Denne kom på norsk i år og så vidt jeg vet ble den utgitt første gang i Spania i 2013. Nydelig, men trist liten perle på bare 158 sider.
Jeg sier som Ole Brumm og Bokhandlerforeningen: Ja takk, begge deler!
Studie om befolkningens holdninger til e-bøker 2014
Hun lente seg over bordet, tok gaffelen hans og snurret på spagetti. Så spiddet hun en kjøttbolle og holdt gaffelen mot ham.
– Her, spis.
Han tok imot gaffelen, gnagde det ytterste laget av kjøttbollen og spyttet det ut.
– Hvorfor gjør du det?
– Jeg vil ikke spise skallet.
Letter: Julius Caesar to Atia (45 B.C.)
Send the boy to Apollonia.
I begin abruptly, my dear niece, so that you will at once be disarmed, and also so that whatever resistance you might rise will be too quick and flimsy for the force of my persuation.
Fra Augustus av John Williams
Bitterheten og nostalgien sjokkerte meg. Det er en del av nostalgien for øst (ost) som har skapt legoklossordet Ostalgie.
Det var varmt; aprilmåneden lot til å ha fått kreditt hos mai.
[Og] jo tykkere en bok var, desto bedre! Christian elsket tykke bøker. Etter fem hundre sider begynte en roman på ordentlig. Etter disse fem hundre sidene var han ute på storhavet, alt som var mindre enn det, var sildrebekker. Forgjeves ristet Meno på hodet og påpekte at en kort novelle av Tsjekhov kunne inneholde mer om verden, livet og kunsten enn en aldri så tykk murstein.
Denne ble jeg såpass nysgjerrig på at jeg måtte laste den ned som E-bok. Gleder meg til å lese den.
Har lurt litt på denne en stund, og etter nå å ha lest omtalen din, lastet jeg den ned. Gleder meg!
Joyce Carol Oates har jo skrevet utrolig mange gode bøker, med like stort trykk på mange som på gode :-)
Under åpen himmel er en liten, kort roman skrevet av den spanske debutanten Jesús Carrasco. Odd Karsten Krogh i Cappelen Damm har skrevet et strålende innlegg om den på Forlagsliv.no
The Iraqi Christ skrev jeg et innlegg om her på Bokelskere da jeg hadde lest den.
Har forresten så vidt begynt på Shotgun Lovesongs, så gjenstår det å se om jeg deler din begeistring.
Du kan få sagt det, du, Jostein :-)
Jeg skal jobbe i hele sommer, men lar meg ikke stoppe av det. Jeg har tenkt å reise mye – både geografisk og tidsmessig – i bøkenes verden.
For eksempel skal jeg en tur til 1920-årenes Tokyo med Some Prefer Nettles av Junichiro Tanizaki. Og jeg har tenkt meg til romertiden og møte en keiser i Augustus av John Williams (Forfatteren er min nye favoritt etter at jeg leste Stoner, så får jeg se om jeg liker denne like godt). Kunne også tenke meg en svipptur til Paris med Roland Topors Leieboeren. Dessuten skal skal besøke en ung, kvinnelig kunstner i New York i 1970-årene i The Flamethrowers av Rachel Kushner. Og når jeg først er i USA, tenkte jeg at jeg skulle prøve å bli kjent med familien i Paula Fox’ The Widow's Children, som ble utgitt første gang i 1976. Deretter går turen til Skottland og A.L. Kennedys Day. Så får tiden og leselysten avgjøre hvor jeg deretter tar veien.
God Brasil-tur!
Jeg er ikke ferdig med boka ennå, men tror likevel jeg kan anbefale den. Det er en vond og brutal historie som rulles opp, men den er også full av kjærlighet og omtanke. Sterk lesing.
Jeg har lest tre veldig bra, nye bøker i det siste og håper det er greit at jeg bidrar med dem, selv om de ikke er direkte favoritter:
1 Carthage av Joyce Carol Oates (Roman)
2 Under åpen himmel av Jesús Carrasco (Roman)
3 The Iraqi Christ av Hassan Blasim (Noveller)
Har forresten Shotgun Lovessang på "skal lese"-listen min, så det lover jo godt at du har den øverst på listen din!
Helg igjen, jøss som ukene flyr! Her er det ikke lesetørke, men manglede tid, som bremser lesingen. Døgnet skulle hatt mange flere timer :-)
Koser meg fortsatt på med både Tårnet av Uwe Tellkamp og The Broom of the System av David Foster Wallace.
I tillegg til disse hører jeg Vaddey Ratners In the Shadow of the Banyan på lydbok. Det er en fascinerende roman fra Kambodsja. Fortellerstemmen tilhører den sju år gamle adelsjenta Raami, og romanen handler om hvordan det gikk med familien hennes da Røde Khmer tok makten i landet. Forfatteren vokste selv opp under Pol Pots terrorregime til hun flyktet til USA i 1981, og romanen er basert på hennes egne opplevelser.
Riktig god helg!
Du kunne kanskje ta med den lille perlen Under åpen himmel av Jesús Carrasco på lista?