En veldig interessant bok om sollys og solens helbredende stråler. Moritz refererer til mye forskning som avslører dagens, for det meste feile forståelse av solen som farlig. Dagens mantra er å unngå solen, og hvis du bruker tid i solen, bruk solkrem og solbriller. Moritz gir god og solid informasjon om at det å unngå sollys og bruke solkrem og solbriller, kunstig lys og mat som inneholder mye av flerumettet fett (bortsett fra fet fisk) er de viktigste årsakene til hudkreftepidemien som vi kan se i dag. Han trekker også en interessant sammenheng til mer gamle dager da hudkreft var en veldig sjelden sykdom, selv når solen var sterkere før og folk brukte mer tid utendørs. Svakheten i boka er mangelen på kildereferanser og noen trivielle uttalelser som jeg ikke helt kan si meg enig i.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En helt grei bok om søvn. Det som skiller denne ut fra de mange andre er vektlegging av å få riktig lys på morgenen, og selvom hun ikke direkte peker på sollys, så er det det jeg tror hun mener. Hun påpeker dagslys flere ganger og en spesiell lyslampe der solforholdene er dårlige. Jeg savner så langt en bok om søvn der man tørr å være litt mer radikal med nødvendigheten med å få med seg soloppgangen, selvom denne nærmer seg og er på god vei. Ellers en enkel bok om søvn, med ikke de altfor store overraskelsene.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Relasjoner med barn" er en bok om hvordan kommunisere og forholde seg til barn i hverdagen enten det er hjemme eller i barnehagen for å gjøre dem følelsesmessig trygge på seg selv i første omgang for så å kunne ta dette med videre i relasjoner med andre barn og voksne. Selvom boken på en måte baserer seg på et konsept, EQ, så er det flere bøker om relasjoner som tar for seg det samme bare fra et annet perspektiv og med en annen formidlingsmåte, så det boken snakker om er ikke noe nytt i det store og hele, men den kommer med flere nye poenger og perspektiver som jeg ikke har sett fra det perspektivet som boken formidler. Så her var det mye godbiter å ta med seg, samt mye man kan relatere til i forbindelse med en barnehagehverdag. Som pedagog så er alt verdt å prøve og selvom de vitenskapelige kildene i boken er ganske så fraværende så tror jeg dette baserer seg på forskning som er gjort på området. Det er forsket mye på lignende måter å møte barn på, eller man kan jo si at det er likt, bare i en annen forpakning. Det er alltid interessant å lese fra et annet perspektiv uten at det blir altfor likt. Som pedagog kan jeg anbefale boken for barnehageansatte, pedagoger som assistenter, siden den er lettlest og passer for de fleste. Andre bøker som tar for seg noe av det samme, bare i litt mer detaljer er "Hjerteforeldre" av John Gottmann, "Hvordan snakke så barn vil lytte & lytte så barn vil snakke" av Adele Faber og Elaine Mazlish og "Kunsten å være forelder med god samvttighet" av Hans Inge Knutsen for å nevne noen. Annerkjennelse av barns følelser er alfa og omega for en god oppvekst for barn, noe boken tar tydelig opp. Noen småting man kan stusse på her og der, men det er som regel ikke det man sitter igjen med.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Max Lucado skriver på en interessant måte, han har sin særegne måte å skrive på, med gode sammenligninger og historier fra eget liv. Her tar han for seg de forskjellige smertens redskaper som Jesus møtte på på vei mot korset. Han kommer med mange gode vinklinger, men samtidig var det ting jeg stusset litt på, som f.eks. så synes jeg ikke hans forklaring på hvorfor Jesus ikke bare kunne dø for oss som barn. Min forklaring ville vært at Han, slik Bibelen forteller, skulle bli prøvd i alt som oss, og at Han dermed også ble vår forløper, forbilde, eksempel til etterfølgelse. Dette kunne Han ikke vært hvis han hadde gitt sitt liv som barn. Et viktig punkt! Tross dette så HAAR han et kapittel om helliggjørelse, noe som han forklarer på en fin måte synes jeg. Alt i alt en god bok!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En veldig interessant bok om frokost og farene ved den som svært få er klar over. Før jeg leste denne boken, leste jeg Jason Fungs boke om faste og Satchin Pandas "The Circadian Code". Og så denne som utfylte de foregående og gav noe mer å tygge på. Selv om denne boken er fokusert på frokost, gir den også noen ledetråder om når du skal spise, og periodisk faste. Terence Kealey graver ganske dypt inn i vitenskapen og hvilken type forskning som er kvalitativt best, og med det aspektet viser han oss ikke bare forskningen som fremmer at frokosten er et farlig måltid, men han vurderer også forskningen som viser det motsatte, og deretter avslører feilslutninger, forfalskninger og til og med det jeg vil si er direkte juks i forskningsbransjen!

Selv om denne boka inneholder mye informasjon, for å være en bok om frokost, som jeg forventet litt, går den litt utover frokosttemaet, i hvert fall når det gjelder den andre delen av boka. Men samtidig er det relevant for frokosttemaet og hvorfor frokost er farlig. Boken kan også være litt teknisk, men den gir leseren en mulighet til å lese den litt saktere samtidig som man kan sette av litt tid til å fordype seg i det han skriver. Kealy er en forkjemper for et lavkarbokosthold, men han vurderer også, og spiser noen ganger vegansk, spesielt når glukometeret hans ber ham om det. Han er også en skeptiker til rødt kjøtt, men han kan ikke gi noen reell årsak og virkning forskning for å bevise at det er dårlig for helsen vår. Kostholdsmessig ender han som enslags Eco-Atkins tilhenger. Hvis du elsker å spise frokost, så gir han til og med noen råd hvordan du kan gjøre det, men les denne utmerkede boka først. Jeg er ikke enig i alt, men alt i alt er denne bra!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som kristen gikk jeg med interesse inn for å lese denne, for å forstå meg litt på disse konspirasjonstankene som kan komme snikende og som faktisk kan virke tiltalende, og det er dessverre flere som gir etter uten å gå kildekritisk til verks. Forfatterne tar ikke fram så veldig mange eksempler på konspirasjonsteorier. "Flat jord" blir bare såvidt nevnt. Den politiske siden blir gitt mye spalteplass, men viser bare hvor forfatterne ikke står politisk virker det som, og selvom de sterkt høyre og venstre fløyere kan ty til konspirasjonstenking så synes jeg forfatterne går litt for langt i sin kritikk uten å la disse komme tydelig til orde og kanskje til og med fremssette eventuelle bevis for sine syn, hvis de har noen. Videre nevnes vaksinemotstanden til en viss grad her som konpsirasjonstenking, men her finnes det fullt ut oppegående mennesker og forskere som har gode grunner til å være imot mange vaksine typer. Hvis konspirasjonsteorier ligger i den ene grøften går forfatterne kanskje litt for mye i den andre, isteden for å ha en balansert tilnærming til temaet. En annen ting kunne vært å kommet med såkalte "bevis" på en konspirasjonsteori og så tilnærmet dette med solide motbevis. Det er kanskje ikke hensikten med boken, men burde ihvertfall fått litt mer "spalteplass".

Ellers er boken ganske akademisk skrevet, med mye politisk språk som ikke alltid er like forståelig for en som ikke er så veldig inn i politikkens verden. Men, boken var til en viss grad interessant, og den er forsiktig med å trå konspirasjonister på tærne, ved bl.a. å ikke "slakte dem neden om å hjem". Den har også en projødisk holdning, der de på en god og viktig måte går imot konspirasjonsteorier som bl.a. ubetydeliggjør holocoast, og de som mener at verdens onde er en jødisk sammensvergelse for å si det litt enkelt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne detaljerte boken tar for seg høyt og lavs stoffskifte. Den viser på en trinnvis måte hvordan du kan bli symptomfri fra stoffskifteprobleme. Forfatterne tyr til en grønn paleokost, med vektlegging på grønnsaker, de tar for seg stresslindring, trening og mosjon, søvn, unngå skadelige stoffer osv. for å få rettet opp stoffskifteprobleme. Selvom boken er gjentakende på mange områder, så kan det være på sin plass, spesielt hvis man lider av stoffskifteproblemer. Noen av rådene i boken er nok rettet direkte mot de med stoffskifteproblemer, men kan også hjelpe den som ønsker å ha en sunn livsstil. Er ikke enig i alt, men nå er ikke jeg en stoffskifteekspert, så det kan hende at noe kun er optimalt for de som sliter med stoffskiftet og ikke så optimalt for de som ikke gjør det. For de som ikke gjør det kan det være sunt med periodisk faste, som å droppe frokosten, spise mer kjøtt og egg i kosten og andre ting. Boken mangler også en essensiell ting som er viktig for alle, nemlig D-vitamin fra solen, isteden for fra kosttilskudd, samt andre solfaktorer som vil spille godt for helsen.
Uansett en bok som vil være gull verdt for en med stoffskifteproblemer!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Logg av!" er en lettlest bok om å være mer tilgjengelig i hverdagen og ikke så mye opptatt med skjermene som vi så lett omgir oss med i hverdagen. Boken tar for seg dette som et stort samfunnsproblem i dag og viser til konsekvenser av det. Boken er dessverre ganske gjentakende, noe usammenhengende skrevet og når du har lest et kapittel så virker det som neste kapittel nesten omhandler det samme. Tross dette så er det en god del gode tips å ta med seg, og inspirasjon til å kunne ta en pause fra f.eks. mobiltelefonen. Jeg vil allikevel ikke betrakte dette som en dypt faglig bok, noe litteraturlisten bak i boken tydelig peker på, men de har hentet noe fra og intervjuet noen personer som kan litt mer om temaet enn dem. Men alt i alt en grei bok om å ta seg litt ferie fra skjermene rundt oss!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har barnehagene i Norge fått en nedskrevet mobbelov, som skal hjelpe til med forebygging av krenkelser av barn fra både andre barn og voksne. Det er vanskelig å anmelde juridisk materiale, men vil man få det forståelig fram til barnehageansatte så bør man også skrive det med et språk som kanskje er noe mer lettfattelig og hverdagslig enn denne loven gir uttrykk for. Mange gjentakelser, som kanskje i og for seg selv er bra i lovgivning, men også mye uklart lovsnakk som kunne vært lagt frem på en mer lettfattelig måte. Boken, eller loven som det egentlig er, har allikevel flere gode retningslinjer og fremgangsmåter som er greit å slå opp hvis det skulle blitt aktuelt, samt noen klare regler og uttalelser om nulltolleranse for mobbing og krenkelser.
Denne "lovboken" kunne vært kortet ned endel, f.eks. ved å utelukke de avsnittene som ser ut kun til å gjelde for skolen. Dette gjør jo overskriften av boken noe misvisende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I denne boken forteller forfatter og musiker Anders Bortne om sitt liv med den tabubelagte søvnforstyrrelsen Insomni. Bortne forteller på en ganske interessant og fengende måte om søvnforstyrrelsen sin og hvordan det har påvirket hverdagen hans. Midt i all fortelling slenger han inn litt søvnfakta her og der som kan være kjekt å ta imot, ihvertfall hvis man ikke lider av Insomni og som ikke kan skade å testes hvis man lider av det.

Jeg synes allikevel at boken ble litt rotete til tider, og at Bortne prøver ut forskjellige ting som skal hjelpe, men det viser seg at han ikke prøver alt, eller nesten alt på en og samme gang. F.eks. så går det stadig igjen at han sitter og ser på tv og film sent på kvelden og natten. Dette blåe lyset er noe av det verste man kan utsette seg for før man skal sove eller lider av søvnforstyrrelser. Dette nevner han også til en viss grad, men det ser ikke ut som han har gått inn for det i sine utforsknings perioder. En annen ting som sikkert kan hjelpe som han ikke direkte nevner er at det første man utsetter seg for på morgenen er soloppgangen eller morgenlyset ute, ja herr Bortne, uten linser eller briller for å få hele lyspekteret inn i øynene (det nevner og mener han at var tullete, med tanke på dagslys da vel og merke). Han tar endel fakta fra Matthew Walkers bok: "Hvorfor vi sover" som jeg har lest at er bra, men ikke fått lest enda, så den er satt på en ønskeliste. Mye interessant i boken, men historien til Bortne blir etter min mening ikke helt avklart, men boken gir leserne og Bortne et lite fremtidshåp om forbedring.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg var på søken etter et litt mer vitenskapelig belegg på pust, men det jeg får er noen dråper vitenskap og resten er NewAge, selvbedring og positiv tenking coaching. I tillegg innholder boken mye gjentakelse og litt for mange vitnesbyrd av folk som skal ha opplevd positive ting. Som kristen så er ikke NewAge tilnærmingen noe alternativ og det blir vanskelig å skille mellom hva som er det som bærer vitenskapelig belegg rundt pusteøvelsene og hva som ikke gjør det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kjøpte denne boken for flere år siden og har brukt den regelmessig i treningsøktene mine. Det er bare de siste årene programmet i boka har gitt meg muligheten til å klare å fullføre alle syv ukene. Det var vanskelig og utmattende, men jeg ga aldri opp. Jeg har lagt den til side i noen måneder, for så å prøve igjen senere. Selv om du kanskje ikke klarer hele push ups-programmet etter første eller andre forsøk, er det allikevel et flott utgangspunkt for regelmessig trening, for styrke og muskelmasse ved den populære øvelsen push-ups.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes det var greit å lese denne først uten å måtte gå via andre metoder for å tilsynelatende bli kvitt depresjon, slik som kognitiv terapi, positiv fokusering samtaleterapi, piller og andre terapi former. Metakognitiv terapi, som denne og konseptet handler om, er å lære seg å droppe grubleriene, for det er der årsaken til depresjon ligger, ikke i en tragisk hendelse eller en fæl barndom. Denne metoden bygger på ny og banebrytende forskning der forskningen viser at mellom 70 og 80% forblir depresjonsfrie mange år senere i motsetning og til sammenligning med andre terapiformer som langt fra har en så stor suksessrate.

Personlig så lider jeg ikke av depresjon, selvom jeg har vært innom noen depressive perioder, men boken har lært meg å være føre var og ta tak i disse verktøyene i tilfelle grubleriene oppstår. Bokens mål, i følge forfatter Pia Callesen er å inspirere leserne til å slippe fri fra nedstemthet og depresjon. Hun legger vekt på det å oppdage triggertankene og dermed og lære seg å hoppe av "grubletoget" som hun kaller det. Calleson baserer boken på forskningen til Adrian Wells og sin egen forskning på området. Hun påpeker også at terapiformen er kontreversiell, men hvis man har prøvd alt annet og det ikke har gitt tilredstillende resultater, så skader det ikke å prøve denne terapiformen som støttes av forskning og erfaringen til mange av klientene til psykolog Pia Callesen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en flott bok om jording. Selvom det er et relativt nytt område innenfor forskning, så rapporterer denne boken mye av den forskningen som allerede er gjort. Vitenskapen bak jording er veldig fascinerende. Alle vitnesbyrdene tar etter min mening litt for mye bokplass, men ellers en super bok om et glemt emne innenfor helse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En grei bok om søvnen og viktige elementer til å fremme søvnen. Boken er allikevel gjenomsnittelig og alt tar jeg ikke for like god fisk, selvom det kan være virksomt til en viss grad. Den cirkadiske rytmen får også fokus, men den viktigheten den har i søvnsyklusen blir ikke fremhevet godt nok. Boken kan ha seg unskyldt siden den er fra 1997 og forskningen har gjort mye på dette området siden den tid. Ellers blir kostholdsrådene som blir presentert helt feil, der forfatteren ser ut til å stole blindt på myndighetenes uvitenskapelige anbefalinger, men samtidig omfavne noen alternative behandlingsmetoder som ofte blir møtt med skepsis fra myndighetens side. Tross dette så kommer boken allikevel med noen gode tips til den som sover dårlig og ønsker seg bedre søvn. Boken er fra 1997, og det har kommet flere bøker om søvn siden den tid som kanskje er noe mer oppdatert.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leselyst er en helt greit bok om lesing, om hvordan det engasjerer, inspirerer, forløser, kan forandre livsitauasjoner, gi håp, fantasi i rikt månn og mye mer. Jeg hadde allikevel en litt annen forventning til boken, kanskje et litt mer vitenskapelig og en mer generell vinkling på lesing.
Denne tar også for seg mye av skjønnlitteraturen der ute, dikt og diktsamlinger og romaner, mest gamle klassikere som jeg ikke engang har lest og mange som jeg ikke engang har hørt om. Så jeg manglet nok noe av forholdet til både sjanger og bøkene, siden jeg ikke hadde lest noen av dem, bortsett fra "Babettes gjestebud", som jeg kun har sett filmatiseringen av, ikke noe mer enn det. Så det kapitlet gav jo noe mersmak, men også de siste kapitlene i boken der jeg kjente meg noe mer igjen i var givende og interessante. Kapitlene er korte, og boken kunne vært lengre og tatt for seg litt andre sjangere og kanskje også noe mer moderne bøker. Ellers var det greit å få litt innblikk i bøker man bare har hørt om og kanskje det en dag har virket til inspirasjon og leselyst av noen av bøkene nevnt i boken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne boken gir oss en grei innføring i huden og det den har å by på av nytelse, ømme punkt og lumskheter og behandling av disse lumskhetene og skader som huden kan bli påført. Vi får innblikk i hudsykdommenes verden, hvordan huden er bygd opp, hva som skader den og hva som er helende og bra for den. Boken er en grei informasjonskilde, men jeg ble ytterst skuffet over hennes syn på sollys. Hun gir først noen veldig få positive sider ved sollys og huden, men så slakter hun sollyset neden om og hjem og anbefaler solfaktor 50 på huden, og helst påsmurt to ganger om dagen. Da setter jeg heller min litt til soleksperter som Micahel Hollick og Johan Moan samt flere som har studert solens påvirkning på huden i enda større grad en Adler.

Mot slutten av boken så kunne jeg ikke dy meg å legge merke til hennes tro på at man mister muskelmasse når man faster. Dette er en myte som allerede er blitt tilbakevist for en stund tilbake og da kan boken "Faste: Den komplette guide" av Jason Fung være til god hjelp. Bortsett fra det så var det positivt å se at Adler er skeptisk til mye av kremer og skjønnhetsprodukter der ute som blir påført huden for alt de er verdt. De er med rette heller årsak til en ond sikrel blant forbrukerne. Hun tar også et oppgjør med tatoveringer som et onde for huden. I tillegg gir hun oss en grei oversikt med ufarlige naturmidler man kan smøre på huden eller innta med maten som skal være bra for huden, som f.eks. shea smør og kokosolje.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"The Circadian Code" er en utmerket bok om et viktig tema som for mange er ukjent eller et tema de har hørt om men ignorert. Boken er en god guide for folk som jager etter optimal helse, eller bare ønsker å forbedre helse-, søvn- og spisemønstre for å unngår alle de mengder av sykdommer som kan oppstå i kjølevannet av en dysfunksjonell sirkadisk rytme i kroppen.
Dr. Panda er ingen hvem som helst, han er ekspert på dette feltet og skriver på en lettforståelig måte. Han legger vekt å få med seg dagslys/morgenlys hver dag for å starte dagen med en kroppsklokke som er riktig synkronisert. Han utelukker nok dessverre å nevne at dette morgenlyset eller soloppgangen som jeg ville anbefalt bør fåes med seg før man utsetter øynene sine for annet kunstig lys. Ellers en utmerket bok på mange måter, med mye informasjon og opplysninger som er verdt å ta med seg videre i livet og på jakten etter en mer helhetlig og optimal helse. Les denne og la deg inspirere til å få det beste ut av helsen din når du er i ferd med å få din sirkadiske rytme riktig synkronisert.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Wasim Zahid skriver underholdende om et alvorlig tema, nemlig hjertet og de sykdommene hjertet kan bli offer for. Det positive med boken er det lettfattelige språket, der det tekniske er forklart på et lettforståelig språk som den gjennomsnittelige mann i gata kan forstå. Videre gir den et interessant innblikk i hjertet, dens funskjoner, hjertesykdommer og hvordan leger og hjertespesialister oppdager og behandler disse. Det kan være greit å ha en liten innføring i dette i tilfelle familie og de man omgås skulle rammes av noe som har med hjertesykdom å gjøre.
Før jeg leste denne boken, leste jeg Jørgen Gravningens "Ditt fantastiske hjerte" og jeg må si Zahids bok var et lite hakk bedre og lettere å forstå, selvom Gravingens var interessant den å, men noe mer langtekkelig.

Boken til Zahid har allikevel, dessverre lite fokus på forebygging og det virker ikke at Zahid har helt tro på forebygging som den ultimate løsning og mener at hjerteykdom ofte handler om uflaks og at forebygging kun hjelper minimalt. Slik er i hvertfall inntrykket jeg sitter igjen med. Jeg tror selv de som er genetisk disponert kan forebygge dette helt ypperlig med en mest mulig optimal livsstil, en livsstil som man sjelden hører om, selv i helsekretser. Zahid er ikke like stright på det med mettet fett som Gravningen, og innrømmer at noe forskning har sådd tvil i det rådende paradigmet på området. Sannheten er allikevel at det ikke finnes noe som helst solid vitenskapelig bevis som tyder på at naturlig mettet fett er den store synderen eller årsak til hjerte og karsykdom. Alt baserer seg i bunn og grunn på Ancel Keys forskning som i etterkant har blitt avslørt som ren juks.

Videre så tror Zahid på kalori inn kalori ut hypotesen som også ikke helt henger på grep. Det har jeg også opplevd i mitt eget liv. Jeg sluttet å telle kalorier og begynte å spise lavkarbo/steinalderkost som innholder mye kaloririk mat og mye mettet fett, og jeg gikk mye ned i vekt og har holdt med stabil i rundt 7år så langt. Å være opptatt av kalorier for å gå ned i vekt er en måte å få et anstrengt forhold til helse på. Det er karbohydrater man først og fremst legger på seg av, ikke kaloririk eller fettrik mat. Så her har en av norges fremste hjertespesialister noe å lære. Videre så påpeker han noen bøker som er skeptiske mot den rådende kolesterol teorien. Han kritiserer dem litt for lett og setter dem nesten på lik linje med konspirasjonsteoretikere, selvom han påpeker at noen av dem faktisk er eksperter på området. Har han lest disse bøkene? Zahid tar allikevel ikke fram så mange eksempler fra disse bøkene for å påpeke de feilene som eventuelt da blir fremstilt. Jeg ser fram til å lese noen av dem selv. I mellomtiden venter jeg på å få skaffet meg en bok om hjertet som jeg aner har et meget annerledes fokus en Zahid og Gravningen.

Jeg er allikevel takknemlig for å ha lest boken, den har gitt meg kjøtt på beina og innsikti hjertebehandling, hjertemedisin, hjertets funksjoner og tips underveis. Zahid skal ha at han sikkert har reddet mange liv, men han burde sjekket vitenskapen for naturlig forebyggende behandling som faktisk kan forebygge hjerte og kar sykdom i enda større grad en Zahid får fram i boken sin. Men han er et barn av det rådende paradigme og det skal nok endel til for å bryte ut av den.

Alt i alt en god bok som får fem prikker på terningen, selvom jeg er uenig i noen vesentlige punker som nevnt over.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I denne lille boken får vi et utvalg av det Jesus sier gjennom evangeliene. Jeg merker meg allikevel at noen ord er utelatt, men allikevel et greit utvalg. Godt å kunne lese Jesus egne ord og fokusere på dem innimellom, selvom hele Bibelen er Guds Ord, så er det først og fremst gjennom Kristi ord at troen kommer (Rom.10.17). Noen av ordene hadde det vært greit å hatt sammenhengen til, men kan man sammenhengen noenlunde fra før så har det ikke så mye å si. Dette er ikke en komplett Bibel, men et fint utdrag.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Anniken LBeate KristinLars MæhlumHilde H HelsethTanteMamieLilleviAlice NordliKirsten LundMads Leonard HolvikDemeterOda Marie HLena512NorahMartine GulbrandsenSteinar HansenIreneleserBente NogvaMonica  SkybakmoenKristineEvaKaramasov11Kjell F TislevollOdd HebækSverreMarianne MLailaVibekeInge KnoffBerit RFiolHarald KReidun VærnesHildeMarit MogstadHeidi HoltanAnniken RøilPiippokattaEivind  VaksvikINA TORNESTine Sundal