Ikke la deg lure av at denne romanen som utgir seg for å være bare en ungdomsroman! Stillheten etterpå er nemlig en samfunnskritisk roman skrevet i den klassiske realismetradisjonen som henvender seg like mye til de voksne som til ungdom noen år etter Metoo-revolusjonen, der tid og sted til hendelsen setter et behov til å stille de kritiske spørsmålene som man midt i perioden ikke stilte seg den gangen; Hvordan kan Metoo misbrukes, og kan offerrollen gi makt som gjør at de kanskje egentlig er den sterkeste parten som misbruker den mot den svakest parten på grunn av vedtatte kjønnsfordommer og forestillinger i samfunnet og i oss selv?
Dette utfordrer forfatteren oss ved å la ungdommen Ada og den nydannete unge læreren Odd-Erik fortelle oss denne gripende og intense historien om Metoos gråsoner og mørkere bakside mekanismer. For også her kan det gå for langt hvis man ikke er kritisk nok på alle punkter som taler både for eller imot, der begge sider burde bli hørt uten forhåndsdømming og spekulasjoner. Alle har godt av å bli utfordret av slike bøker av og til, spesielt hvis det stiller det mot vedtatte sannheter og politisk korrekthet i samtiden.
De burde bare stenge den helsestasjonen, spare noen kommunale kroner, bare stenge hele skiten og henge opp en diger plakat på den låste døra hvor det kan stå: DET GÅR OVER.
I Mor&Barn står det: Det er lov å være sliten og lei seg.
Eike sa har du huska sånn og sånn, jeg hadde huska alt, lommene var fulle av ting jeg hadde huska på for jeg er en bra mamma, en som husker våtservietter, Tom & Jerry-kjeks.
Tusen små ting trenger de, ungene. Tusen ting å huske på. Vann og bleier og mat og pupp. Klær på og klær av, de trenger andre sokker og nye sko, BPA-fri drikkeflaske og turvennlig matpakke, leke til bilen, såpe uten parfyme og sjampo uten parabener, dyner uten allergener. Tusen små ting trenger de, tørk rundt munnen og tørk i rumpa, klipping av negler og kam gjennom håret, kuldekrem og solkrem og sinksalve, kyss på kinnet og kyss på panna, plaster på kneet og sitte på fanget, bok på senga og Lego på do, bære opp trappa og løfte fra stolen, hode skulder kne og tå, kne og tå. Tusen små ting. Lage mat og fryse mat og tine mat og blåse på mat og kaste mat og ha kjeks i lommene, alltid ha kjeks i lommene. Tørke vaske kle på kle av kose kysse holde bysse synge sovne, synge sovne.
Det hendte jeg ble rasende over at Eike kunne komme og gå, tre inn og ut av det jeg var fanga i, vandre rundt på gata og på jobben uten at noe syntes på ham. At han kunne komme hjem så tilforlatelig og bare hei hei på dere. Du får ikke lov, tenkte jeg, til å late som om du er en del av dette.
En bok som gir mest til de med et forhold til Peter Brook og hans arbeid med The Mahabharata
intet barn
behøver å bevise
at det er et barn
på den uutholdelige måten
en moder må bevise
at hun er en moder
moderen må opptre
ja lytte til alle verdens søstres sprikende råd!
en liten tabbe kan være
begynnelsen på en livslang sosial knute og
hvor mange kan den klare
denne tynne vaiende samlivstråden
relasjonenes musikkfylte motorvei
tidsoppløsninga
unødvendige forberedelser og
den forgjeves gjennomtenkte dagsplanen
er det som får ukene til å gå
moderens splittede hyperoppmerksomhet
velsigner henne
med nå-dimensjonen
selvsagt gjelder denne regelen
til alle døgnets tider
også de minuttene kroppen har gitt slipp og
sjelens bekymring har våget seg over i søvnen
Å være to foreldre, men likevel bare én, å være to nattevåkne kropper, men likevel bare én som lekker, blør, revner, gråter.
Der Gert Nygårdshaug tidligere var en forfatter som vekket interesse ved å stille spennende spørsmål har han med sine to siste bøker bare blitt en moraliserende pekefinger som forteller oss at dette er rett og dette er galt. Det blir det ikke god litteratur av.
Episk. Mektig. Storslagent.
Krigens råskap var uten grenser og krig avler krig. Også denne krigen hadde røtter i den forrige og Gud vet hvor lang tid det kom til å gå før denne krigens spor ble utslettet - hvis den da ble det noen gang. Det skulle ikke forundre ham om det ved denne krigens slutt ble lagt grunnlag for en tredje storkrig. Menneskene var slik og hadde alltid vært slik siden de begynte å vandre omkring på jorden, helt tilbake til Kain og Abels dager. Bror sto mot bror og far mot sønn. Ingen var bedre og ingen var heller verre.
Mange ganger hadde han sett døden i øynene. Ventet på det hinsidige - ikke som en uvelkommen gjest, men som en nødvendighet av sitt levnetsløp. Han hadde tidlig gjort opp sin mening. Det var ikke spørsmål om hvor lenge man lever, men hvordan man lever.
Kan du huske at barn aldri tror på døden? De legger en død spurvunge under ovnen og sitter på huk og venter på at den skal våkne, enda du sier til dem gang på gang at den er død og våkner ikke mer. Ingenting dør for dem, alt skal leve bestandig og bare sove litt iblant. Selv steinen får liv i hendene på et barn.
For mange navn! Mange slurvefeil i korrekturen. Tidvis veldig spennende og engasjerende, men for lang.
En liten, morsom og merkelig reise!
Retelling of a classic er den jeg har hatt minst problemer med. (Jeg vet ikke om jeg er helt enig i at The Hours/Timene er en retelling of a classic, men jeg har sett flere si det). Jeg har i alle fall flere på det punktet allerede, siden jeg snublet over en serie moderne versjoner av Jane Austen. Av disse likte jeg helt klart Eligible (Curtis Sittenfeld) og Sense & Sensibility (Joanna Trollope) best.
Siden jeg også er sånn som leser det jeg har lyst til og etterpå prøver å finne et punkt å plassere den inn under, blir det litt random hva som blir lest. Akkurat nå er jeg på Two books that share the same title. Jukser litt siden det er undertittelen som er lik, men det var den eneste som fristet der og da. Mulig jeg angrer litt, men jeg skal vel komme i mål. Det ble i alle fall The Master of Ballantrae - A Winter's Tale (R.L. Stevenson) og senere Shakespeares A Winter's Tale. Vurderte også Winter av Ali Smith + Knausgårds oversettelse til engelsk. Mulig jeg tar dem senere, evt.
For A book set in Scandinavia og en slags amatørdetektiv, leste jeg The Woman in Cabin 10 som var helt okei.
Tror jeg har krysset av på ca 12 punkter til nå, men flere bøker kan gå flere steder, så det er ikke alt jeg har landet på. På Your favourite prompt from a past Challenge tok jeg forøvrig The Seven Husbands of Evelyn Hugo, bare fordi jeg hadde skikkelig lyst til å lese den og ikke fant så mange andre steder å sette den. Historien følger riktignok ulike POVs, men jeg synes ikke den passer inn på akkurat det punktet.
Helt gjennomsnittlig spenning, hverken mer eller mindre. En firer som heller nærmere tre enn fem og som delvis reddes av en mer interessant slutt enn oppbygging og hoveddel. Tror jeg er ferdig med Coben nå. Det har vært en morsom reise, men jeg syns det er lenge siden han har kommet opp med virkelig gode spenningsbøker.
Godt gjort å gjøre handlingen så uforutsigbar når premisset er repetisjon!