Tekstene i denne boken er forholdsvis greie og lette og forstå, men gode gloselister, og de tar opp en del temaer fra finsk dagligliv, noe jeg synes er et stort pluss. Jeg brukte selv denne boken på ungdomstrinnet, men den fungerer også bra i selvstudier. I tillegg er forklaringer og oppgavetekstene på norsk, (hvis jeg kan huske riktig). Det eneste jeg har å si på denne boken er at jeg er ikke alltid helt enig i temarekkefølgen, men det er min mening. Ellers synes jeg det er veldig positivt at det finnes lærebøker i finsk for ungdomstrinnet på norsk^^
Personlig synes jeg at tekstene i denne boken er mer interessante en de i Kieli käyttöön av Marjukka Kenttälä,fordi de forteller mer om dagliglivet i Finland. Og hvis man er ute etter å forbedre ordforrådet er denne definitivt et bedre alternativ enn Kieli käyttöön, og når det gjelder enkelte temaer synes jeg at den er litt mer brukervennlig også. Men for øvrig er dette også en bok som er lettest å bruke hvis man følger noen form for undervisning i finsk, for også her står alt kun på finsk. Grammatikkmessig tar den opp ting på litt andre måter enn f.eks. i Kieli käyttöön, men som helhet er den mer uoversiktlig når det kommer til grammatikk. Selv synes jeg at den fungerer greiest som repetisjon, men det er min mening:)
Den følger i samme spor som bok 1 av samme forfatter, og er forholdsvis brukervennlig og lettfattelig. Dessverre bygger den på noen av de samme svakhetene som den forrige, men det fungerer hvis man har andre bøker i tillegg. Det beste er hvis man følger noen form for undervisning i finsk mens man bruker denne boken, for også her er alle forklaringer og oppgavetekster kun på finsk. Utover det synes jeg at nivåhoppet omtrent midt i boken kommer litt brått, men utover det er også dette en grei innføring i finsk.
En ganske bra innføring i finsk med gode oversikter over hvordan ord bøyes i ulike kasus. Det som er bra med den er at den bruker de samme ordene flere ganger slik at det er lettere å forstå sammenhengen når man går videre. Et minus med denne boken er at oppgavene kan bli litt ensformige i lengden, og siden alle forklaringer står på finsk kan det være krevende å bruke den i selvstudier. Defor anbefaler jeg å bruke andre bøker i tillegg til denne. En annen ting som kan bli litt kronglete er at det ikke er noen fasit bak i boken, men som helhet synes jeg at boken er lettfattelig og oversiktlig.
Som barn elsket jeg denne boken, mest på grunn av bildene. Men det er også en fin begynnelse for de som vil vite mer om dinosaurer, selv om det da kanskje er å anbefale en bok av nyere dato. Jeg har lest et par nyere bøker for barn om dinosaurer, men selv om de er basert på nyere forskning, må jeg innrømme at de er litt kjedelige i sammenligning med denne boken.
Word! ;)
Takk for tipset! The Wise Man's Fear har eg også gleda meg til å lese, håpar berre at den helde samme nivå som forgjengaren.. =)
Høyres bra ut. Den utgåva eg las hadde valt å vere tru mot teksten sitt opphav, dermed var det ingenting som ikkje stemte (nåja), men desto fleire hol. Får satse på at det dukkar opp fleire fragmenter med tida.
Heltar og hendingar (klarte først å lese hedningar) frå svunne tider er ikkje feil! Eg har så smått byrja å setje meg inn i keltisk og gamal amerikansk tru og kultur, ja også opplever eg sjølvsagt mad men nostalgi..
(La merke til at du gjekk over til nynorsk ;) )
Fin omtale du har skrive Anja. Du likte den norske omsettjinga, ja? Sjølv har eg berre lese den på engelsk, men det byrjar å verte ei stund sidan så kanskje eg skal prøve meg på nytt.
Eg er einig med deg i at det mest interessante med eposet er dei mange likskapane mellom den gamle mesopotanske gudetrua, og nyare trusretningar.
Einaste problemet med eposet er dei manglande fragmentdelane. Sørgeleg at dei ikkje er avdekka endå.
Det var godt å høyre. Eg har lese teikneseriane som tek for seg handlinga før 1 bok, og synes heile konseptet verkar svært spennande - trur eg får prøve meg på King igjen, berre synd eg har så lang leseliste...
Chandler var en god idè, men kanskje jeg skal spørre om lov før jeg tar det med til en gjeng tiendeklassinger? Hva synes du? Egentlig ganske harmløst i forhold til mye annet en kan få med seg forsåvidt...
Hjertelig takk for tips! Detta blir en fyldig bokprat, merker jeg! :)
Eg har byrja på den serien 2-3 gongar, men klarer ikkje heilt å la meg rive med. Vert serien betre etterkvart?
Takk å takk!
Hjerteligst!! :)
Elvis Olsen, så klart!! Tusen takk; litt panikk her omkring i dag! :)
"A song of ice and fire" av George R.R. Martin er den bokserien eg likar best nett no (no er det berre litt over ein månad til tv-serien byrjar!!)
Når det kjem til teikneserieroman-seriar har eg mange favorittar: Sandman, Preacher, Fables, Bone, Y - the last man og Elfquest.
Hei! Jeg er på detektivrunde og trenger bøker om fine damer og raske biler...ikke nødvendigvis i en og samme bok, men det hadde unektelig vært tøft om jeg hadde klart å oppdrive det også! Noen som føler seg kallet til å hjelpe? :)
Eg tenkte først at seriøs litteratur kunne definerast som litteratur som ikkje er populærlitteratur. Seriøs litteratur vil då altså vere bøker som ikkje er meint for alle, men berre for ein liten "elite". Men dette vert vel kanskje litt snevert.
Uansett så er eg einig med deg i at ein ikkje bør vere så oppteken av å lese det andre meinar er "stor" eller "viktig" litteratur. Skjønnlitterær lesing bør først og fremst vere noko ein gjer fordi ein likar det. Ikkje som ein måte for å snobbe opp sjølvbilete.
I forhold til "Midtvinterblod" syns jeg denne hadde en mye bedre kriminalhistorie. Jeg ville faktisk gått så langt som å si at den første boken om Malin Fors var kjedelig. Det var kanskje først og fremst det lyriske ved språket jeg ikke likte. Jeg gikk derfor i gang med denne med en viss skepsis. Heldigvis viste det seg at denne, som allerede skrevet, hadde en mye mer interessant historie og det lyriske passet bedre i forhold til de kvinnelige ofrene. Med dette mener jeg IKKE at lyrikk er mer "kvinnelig", men slik offeret i den første boken ble karakterisert (dum og kanskje litt "enkel") klarte jeg ikke å forstå hvorfor han plutselig skulle begynne å tenke slike filosofiske tanker i døden.
Serien om Malin Fors kommer ut i fire bøker der den tredje, "Høstoffer" har vært ute på markedet en stund. På tross av en dårlig første-bok, ser jeg frem til å lese de to videre bøkene
Tja, kanskje du kan prøve deg på "sagaen om Darren Shan" av Darren Shan. Det er ein vampyrserie på 12 bøker. Bøkene er vel hovudsakeleg skrive for ungdom, men burde passe som god underhaldning for dei fleste som er glade i fantasy.
Alle bøkene finnes også som lydbok (på norsk). Den første boka er også filmatisert.