Boken ble første gang oversatt i 1946. Jeg søkte på ordet "hore" i Nasjonalbibliotekets utgave fra 1946, og fant det samme der også. Det som slår meg nå er at kanskje Hemingway brukte "hore" i den første utgaven sin, men har i senere utgaver blitt presset til å endre språket?
Er din utgave fra 1940?

Akkurat nå leste jeg på Wikipedia at U.S. Post Office nektet å sende boken da den kom ut i 1940. Det sier vel litt. Kanskje jeg var inne på noe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fant det ganske greit.

– Nei, selvsagt ikke. Kom ikke med slike usederligheter, sa han og brukte et sterkere og styggere ord.

Grunnen til at oversetteren oversetter "manure" med "usederligheter", virker litt underlig på meg, men jeg kjenner ikke foranledningen.

Det jeg fikk med meg av banneord var at "hore" ble brukt en del og forskjellige variasjoner av det; "horesønn", "horesvin".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Leser boken selv nå, og jeg reagerte også i begynnelsen av boken. Men nå tenker jeg at det kanskje var viktigere å få frem forfatterens såre og ekte stemme enn at alle ord og uttrykk skulle være "god norsk." Forfatteren arbeider som tolk for Politiets Utlendingsenhet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte denna diktsamlinga. Den inneholder kanskje ikke så mange ekstreme høydepunkt, men nesten alle dikta er gode, og du trenger ikke værra filosof med abonnement på Morgenbladet og Vagant for å få utbytte av dem. Ikke dermed sagt at dikta ikke også innehar en viss dybde. Dikta kan leses som en slags sammenhengende historie, noe som gir et fint driv.

Det samme kunne jeg sagt om "Eg et før eg kjem" fra 2023 som jeg leste for et par uker sia , men jeg likte kanskje "Eg bur her no" enda bedre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Alltid fint med en bok en kan bruke tid på. Kjekt med å ha noen se frem til, håper du har fin søndag :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Frist for å avgi stemme er mandag 14.august 2023 kl. 18:00

DENNE TRÅDEN SKAL BRUKES KUN TIL STEMMEGIVNING.
(Unntak: Innlegg for å løfte tråden)

Du stemmer ved å klikke på "Godt sagt".
Du må stemme på minst to bøker.
Stemmer kan trekkes tilbake underveis, men ved fristens utløp må du ha stemt på
to bøker eller flere.

Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan avgi stemmer.
Dersom to eller flere bøker deler førsteplassen, må vi ha ny(e) valgomgang(er).
Nedenfor følger en liste (nye tråder) over de nominerte bøkene.

Og for de som måtte lure (spesielt til nye medlemmer):
+ 1 stemme i teksten er en stemme fra meg da jeg som trådstarter ikke kan stemme ved å trykke "Godt sagt" på egne innlegg.

Godt valg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vær med å stemme denne uken!
Ny tråd: Valg av ny lesesirkelbok (LS2021) - Nv15

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Han døde fredelig mens han sov, eller som de fargede foretrakk å si det, "da han våknet, var han død."

Godt sagt! (7) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spennende med selvbiografi og en interresant bok og bakgrunn også på aktørene som du skriver om her. Håper du får god lesning og ha en god helg :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjekt med en veldig bra bok, håper du har en god lesning og ha en god helg :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja det stemmer. Ja den boken har mange kvaliteter, var spennende debutantroman. Håper du får en god helg og god valgkamp :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne uken er nok noen fortsatt på ferie, men ganske mange er også tilbake i hverdagen sin. Jeg har begynt å lese Kister av sink av Svetlana Aleksjevitskj. Den handler om Afganistan krigen fra 1979-1989 med Sovjetunionen. Jeg synes den er veldig interresant, den skildrer soldater, mødre, sykepleier, leger osv sine opplevelser av selve krigen eller etter krigen hvordan de opplevde sine medmennesker. Jeg synes den er høyest aktuell fordi den viser hvordan krig blir rettferdiggjort i tidligere sovjet og det kobles mot dagens Russland mener jeg. Jeg synes også den setter sammen en del puslebrikker med tanke på dette.

Hva leser du denne helgen?

Ønsker alle en god helg :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar
Godt sagt! (3) Varsle Svar

Levi Henriksen er en svært produktiv forfatter, og jeg har lest mange av romanene, novellene og artiklene hans. Jeg kjenner og lar meg begeistre over hans verden som har sitt sentrum ved Kongsvinger, men han tar oss også med på turer ut i verden – særlig til Amerika – og inn i forskjellige miljøer, både blandt pinsevenner og rockidoler. Dette er en samling artikler med mange personlige fortellinger hvor vi møter forfatteren selv, også som musiker, samt mange referanser til hans forbilder, som Hemingway og Johnny Cash.

Det meste av det han skriver om er jo på mange måter fra en gutteverden med biler, fotball og rock i utkant-Norge, - fjernt fra min Oslo vest- og kulturkjerringverden, så jeg har fundert litt på hvorfor jeg er så begeistret for det han skriver. Hovedsakelig tror jeg det rett og slett er fordi det er veldig godt skrevet, samt at jeg får et møte med et ekte miljø og en sann sjel, godt og følsomt skildret, - et miljø som blir litt ekstra interessant fordi det nettopp er så fjernt fra mitt. Jeg opplever det imidlertid som en viktig del av norsk virkelighet som jeg gjerne vil vite mer om og nødig vil føle meg for fjernt fra. Skjønt alt i disse bøkene er jo slett ikke så langt fra min verden, mange av de kulturelle referansepunktene han har, er jo felleseie, - skjønt jeg må innrømme at det merkes på musikkinteressen at han er en del yngre enn meg. Men hans fortelling om Guy Clark bragte frem gamle minner, så for meg ble Guy Clark et lydspor til resten av boken, - noe som løftet lesingen til nye høyder!

Boken er jo også et interessant møte med forfatteren selv, hans tanker om og opplevelser av musikk og litteratur. Særlig én fortelling, «Om å fylle ut de hvite flekkene», traff meg med stor gjenkjennelighet. Der skriver han om hvordan omgivelsene i en bok han leser, kan bli projisert over på omgivelsene der hvor han leser boken, og derved gi et spesielt preg til det stedet, - en opplevelse jeg kjenner meg helt igjen i, men som er vanskelig å forklare. Men det var påminnelsen om Guy Clark og denne skildringen som var med på løfte boken fra terningkast 5 til 6 for meg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men er det ikke dette litteratur skal kunne være? Utrykk og tanker som kan diskuteres og løftes? Vi kan ikke ta bort sitater vi ikke liker, men vi kan snakke om hva vi opplever som upassende og løfte til debatt - vi kan til og med kanskje bli klokere av litteratur som krenker, provoserer, rører eller påvirker oss på en eller annen måte ☺️

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg tolker ikke uttrykkene "alene hjemme" og "alene borte" bokstavelig, men i overført betydning, helt uavhengig av eldreomsorgen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg beklager at den kommentaren var litt flåsete, men hovedinnholdet i den står jeg for. Dette er ikke stedet for å slette sitater man ikke liker fra bøker som er utgitt, - det må det jo være opp til forlaget å vurdere ved et eventuelt nytt opplag. For øvrig synes jeg sitatet er gripende godt og helt harmløst.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Klikk på "Finn bøker", videre på "Omtalte steder". I alfabetet klikker du på B og blant alle forslagene finner du Bulgaria. Det ligger 22 bøker der, aller mest reisehåndbøker, men du skulle kunne finne et par stykker om Sofia. Lykke til og god ferie.

Her har du noen flere forslag. Books set in Sofia.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så fint å være på tur i Malmö og Nord Tyskland. Ingvar Ambjørnsen en av de store norske samtidsforfattere som er en av de store for meg i hvert fall. Synes han skriver så utrolig godt. Kjekt å kjenne seg litt igjen. Ha en god helg og god lesning :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Eivind  VaksvikRune U. FurbergReidun VærnesMonica CarlsenMarit MogstadReadninggirl30Karen RamsvikNorahJarmo LarsenTone SundlandVanja SolemdalHilde Merete GjessingEllen E. MartolSigrid NygaardSolveigTorill RevheimHeidiTine SundalTurid KjendliePiippokattaDaffy EnglundmarithcTanteMamieLailaStine SevilhaugV. HulbackLars Mæhlumella76Anne-Stine Ruud HusevågFride LindsethBerit B LieToveIngunn SMorten MüllerFrode TangenKirsten LundRisRosOgKlagingTove Obrestad WøienDemeterLeseberta_23