Jeg har ingen problemer med oppdiktede spøkelseshistorie, men spøkelser fra virkelighet liker jeg som sagt ikke å lese opp om natta. Jeg har ikke sett noe spøkelse selv untatt serien Ghost Hunters, men jeg har både hørt og sett vardøger fra jeg var ca 3 år, først og fremst fylge til pappa og bror min. Og etter at jeg flytta hit jeg bor nå på Fritznebakken hørte jeg som om det kom noen i gangen på kvelden i minst 2 år etter at jeg flytta inn i min nåværende leilighet. Jeg vet ikke om forrige beboer her døde eller bare flytta ut.
Har bestemt meg for å lese Upstairs & Downstairs - The Illustrated Guide to the Real World of Downton Abbey siden det er en bok jeg har, og da er jeg ferdig med det punktet.
Husker at jeg også har hørt på det hørespillet (tror vi hørte på det i engelsktimene på vgs), og jeg har boka. Leser den og ser hva jeg synes. Hvis ikke har jeg 6 novellesamlinger av Robert Bloch (han som skrev "Psycho").
Det som skremmer meg er å lese True Ghost stories om natta. Eller Fergemannen av Margit Sandemo.
Med a "banned book" tenkte jeg også på "Sangen om den røde rubin", mener også at en eller flere bøker av Jens Bjørneboe ble forbudt når de kom, og Christian Kroghs "Albertine".
*Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Romanen utkom første gang i 1886, og var et skarpt innlegg i debatten omkring seksualmoralen. Den handler om den fattige sypiken Albertine som styrtes ut i fornedrende prostitusjon etter å ha blitt forført av en politifullmektig. Boken ble straks stemplet som usedelig og beslaglagt da den utkom.*
Jeg har funnet frem en bok som jeg har lagt til i 'leser nå' som passer på minst 4 punkter,
Den boka er White Devil - A Ghost Story av Justin Evans.
Hvis jeg ikke finner noe annet har jeg tenkt å lese en historiebok, eventuelt en historisk roman om enten Olav den Hellige eller Inga fra Varteig siden begge bodde deler av livet i Sarpsborg. Det står i Jon Ewo sin bok Fortellingen om et mulig drap - et spørsmålstegn av en biografi om middelalderkongen Håkon Sverresson at Inga fra Varteig møtte Håkon Sverresson i Borg.
En forfatter fra Sarpsborg som jeg har lest en del av av Sven G Eliassen, tidliger kurrator på Borgarsyssel Museum. Han har skrevet flere av de små heftene jeg har lest og om en del herregårder i Østfold, bl a Hafslund og Borregård i Sarpsborg, mulig jeg velger en av dem.
Jeg følger med på alpint VM denne og neste uke, og neste helg er den VM på skøyter enkeltdistanser, sprint i månedskiftet og vanlig VM 7-8 Mars.
Denne helgen leser jeg på 3 bøker, Bøddelen venter ikke - historiens berømte retssager, Sällsamheter i Bohuslän och Dalsland og Østfolds vakre middelalderkirker - en reise- og guidebok.
Jeg har lest 17 bøker i Januar, og jeg har gitt terningkast 5 til 6 bøker og terningkast 6 til en bok, Kavli - et industrieventyr.
Har bestemt meg for å ikke kjøpe noen nå, kanskje hvis det er noen interessante når de selger ut restene. Har bare lagt de jeg er interessert i til lista mi her og huskelista på biblioteket. Ser frem til den svenske bokrean senere om det er noe jeg har lyst på der. Den kommer på ihvertfall Adlibris og CDON, hvis jeg sjangsen skal jeg ta en tur inne bokhandelen i Strömstad.
Jeg leser mest fagbøker, men med denne lista blir det nok flere romaner enn vanligvis.
Jeg bestemte meg igår for også å skrive ned i en bok hvert punkt etter hvert som jeg blir ferdig med dem, er selv klar med 3 så langt og har i hver fall 20 til på lista og har ideere til noen til.
Jeg har vært hekta på vampyrer siden TV3 sendte Hammerfilmer sent på kvelden og egentlig før det også. Regner eldre vampyrfortellinger til fantasy/horror og har en egen hylle for vampyrer med unntak av Buffy/Angel som har sin egen hylle igjen. Urban fantasy passer bedre på nyere vampyrhistorier a la Twilight.
Fantasy for meg er også Tolkien, alver og drager og Discworld har sin egen underhylle av fun fantasy.
Jeg tenke ikke på 'Animal Farm', men den passe jo, men den har jeg lest før og det har jeg også en annen jeg tenkte på, Mrs. Frisby and the Rats of Nimh men to andre jeg har i tankene har jeg ikke lest, Fantastic Mr Fox av Roald Dahl som jeg har, og Watership Down av Richard Adams som jeg ikke har, men kunne godt tenke meg å lese, har tegnefilmen på DVD
Forstår GN som en sammenhengende fortelling, mens som f eks en av Pondusbøkene ikke er det, skal antagelig lese Barnum! - In Secret Service to the USA selv. En historie fra virkeligheten er helt greit så lenge den er i tegnet utg.
Den jeg har valgt som "A book you were supposed to read in school but didn't" (Doctorows Ragtime) var fra da jeg for en kort stund (et semester) prøvde meg på høyskole flere år etter vgs men ga opp da jeg var lei av alt som het skole og lekser. Kom til å huske på den av flere hvor jeg ikke husker de andre.
Har også et spørsmål ang 'A book your mom loves', mamma døde for ca 20 år siden og kan aldri huske at hun lese bøker. Vet at hun leste høyt for ihvertfall broren min og noen ganger meg med, og de jeg arver etter henne var eldre pikebøker som Frøken Detektiv og GGG bøker, men kan ikke huske at hun leste bøker. Med faren min er det noe helt annet, han leste hele tiden, og de bøkene vi hadde i huset var enten hans eller mormors, av hennes bøker husker jeg og har lest om Rui-jentene og bøker om kongehuset. Hvis jeg kan gjøre om dette punktet til 'A book your dad loves' har jeg ingen problemer, kan da velge mellom Sven Hassel, MacLean fra WW2, John Steinbeck eller en reiseskildring.
Også 'A book with nonhuman characters', kan det være mennesker i bakgrunnen mens hovedpersonene er dyr? Har i så fall noen og velge mellom.
Har funnet med en trilogi, har nettopp bestilt første bind fra Horten bibliotek siden de kun har bind 2 og 3 i Fredrikstad bib som jeg skal en tur til idag. Har valgt å lese Den lengste soga om Olav Tryggvason som er i 3 bind.
Har også klar til henting i Sarp en bok fra det året jeg var født, 1967, har valgt en bok jeg har lest før for nesten 40 år siden, Ringelihorn og andre eventyr en bok med kunsteventyr.
Også en bok på over 500 sider blir nok en fagbok, har flere å velge mellom. Siden det blir en bok i uka er jeg litt på etterskudd med lista med kun 2 avkryssede så langt, men Påskekrim har jeg som utebok, så den leser jeg på på bussen til Fredrikstad, og Ringelighorn henter jeg idag eller senere i uka og den er lettlest og har de fleste andre blant de jeg allerede eier.
Har også bestilt meg Ragtime av Doctorow på Abe Books siden vi skulle ha lest den på engelsk på skolen, mens den de hadde på biblioteket her var på norsk. Fant en billig utg til ca 60 kr der mens det billigste på AdLibris kostet 90 kr ny.
Jeg har noen planer, hvis jeg ikke finner noen annen på 'A book that scares you' kan jeg alltids lese Sagaen om Isfolket 31 Fergemannen igjen, selv om jeg har lest den 5 ganger er den like skremmende hver gang.
'A mystery or a thriller' blir nok en Varg Veum bok så snart jeg kommer igang med dem.
'A book at the bottom of your to-read list' og 'A book you own but have never read', der har jeg tusenvis å velge mellom.
'A book that takes place in your hometown', mener Sagaen om Isfolket 37 Skrekkens by foregår delvis i Sarpsborg og mest i Halden.
'A book from your childhood' blir antagelig en Roald Dahl bok, leste flere på norsk som barn og skal nå lese dem på engelsk og har de fleste.
'A book set in the future' blir nok Aldous Huxleys Brave New World
'A book written by an author with your same initials' tar jeg gjerne imot forslag på HHH, har på lista på fantasticfiction funnet 3 forfatterer jeg kjenner til, H R Haggard, Harry Harrison som jeg vet skriver SF og Helen Hollick som jeg faktisk har en bok av et sted, The Kingmaking (Pendragon's Banner Trilogy).
Kom på 2 bøker til som passer et kriterie, 'A book you were supposed to read in school but didn't', Ragtime av E L Doctorow og The Hobbit for 'A book you started but never finished' siden jeg kom meg halvveis i den en gang før, men la den den fra meg og bestemte meg for å starte fra begynnelsen av ved en senere anledning.
Jeg har noen triologier på skal lese/ønskelista, men vet at jeg i hvert fall IKKE skal lese Ringenes herre, en gang var nok.
Jeg skal også prøve meg, av de 15 bøkene jeg har så langt lest i år har jeg krysset av 2 stk, En bok over 100 år gammel - Theodor Kittelsens Folk og Trold, jeg har lest en nyutgivelse, men boka kom ut i 1911. Som fagbok krysser jeg av Kavli - et industrieventyr som jeg leste denne uka, og når jeg blir ferdig med den første Påskekrim boka kan jeg krysse av en med noveller (short stories).
Her er det og litt snø, men siden jeg bor i blokk med postkassa innendørs er det ingen måking på meg. Har nettopp kommet tilbake fra andre turen inn til byen fordi sushien jeg har kjøpt på Meny for å kose meg med hadde gått ut på dato. Den så elendig ut når jeg åpnet pakka, og jeg sjekket dato og så at siste dato var igår. Det gikk litt kjapt tidligere idag, den var på Meny kupong og den siste pakke de hadde. Jeg sparer tilgodelappen jeg fikk til neste uke når de har fått inn flere pakker, og kjøpte meg lasagne til middag isteden, holder nå på å varme opp stekeovnen isteden for å ta den i microen som jeg pleier. Til dessert kjøpte jeg meg et stykke Cambozola med hvitløk som var til halv pris pga dato.
Tidligere idag leste jeg boka Marcipanbogen Figurer - konfekt - kager av Birgitte Grøn, dk utg, skal ikke spare på den så den gikk rett i byttehylla.
Resten av helgen leser jeg på følgende 5 (4 bøker og et hefte):
Full av interessant info og anekdoter. Perfekt for London-elskere spesielt og anglofile generelt. Rett og slett.
Må sjekke ut Meyer, aldri hørt om. Takk for tipset!
Soto var, heldigvis, bittelitt mer nyansert enn hva "sterke kvinnelige detektiver" vanligvis er i denne type bøker, så jeg er spent på hvordan hun utvikler seg.