Jeg vil ikke dø fanget under ruinene av hjemmet mitt
inntil liket mitt råtner blant vrakrestene.
Jeg vil ikke dø i biter spredt her og der,
så kisten min blir en svart plastsekk.
Jeg vil ikke dø på fortauet drept av en snikskytter,
hvor løshunder fråtser i levningene mine.
Jeg vil ikke dø og at kroppen min skal brennes
så mamma og pappa ikke kan gjenkjenne meg.

(Dikt skrevet på ruinene av et hjem i Gaza av en anonym dikter.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Billetter
Når jeg en dag blir drept,
kommer drapsmannen til å finne
billetter i lomma mi:
en til freden,
en til åkrene og regnet,
en til menneskenes samvittighet.
(Vær så snill, kjære drapsmann,
ikke kast billettene, vær så snill,
reis.)

(Samih al-Qasim)
(2006)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så hyggelig at du likte den! Og takk for en fin oppsummering av boka :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var nok tittelen som gjorde meg skeptisk, ja :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble positivt overrasket over Før plogen din over de dødes knokler av Olga Tokarchuk. Av en eller annen grunn trodde jeg den skulle være mørk og traurig, men leste den da den ble valgt i en lesesirkel jeg er med i. Jeg hadde nok ikke plukket den ut på egen hånd, men den viste seg å være både vittig, absurd, poetisk og spennende. Samtidig sier den noe viktig om forholdet mellom natur og mennesker.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En gang for lenge siden flyttet jeg hjemmefra. Siden har jeg tilhørt de heldige som stadig har flyttet til noe, ikke fra. Sist til dette store huset. Men nå står det bare flytting fra igjen, fra huset mitt, når den tid kommer at gårdsplassen blir for glatt om vinteren, trappene mellom etasjene for bratte, det blir for mye golv å vaske, for mye plen å klippe. Livet likner en omvendt julekalender, der lukene lukker seg , en etter en.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dessverre, det er en pike. Vil De foretrekke å underrette deres mann selv?

(Fra «Ukeadressa» 7. juni 2025. Reportasje om Liv Ullmann, hvor det fortelles om da hun ble født i Tokyo for 86 år siden og sykepleieren beklagende kom med dette utsagnet.)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det mest spektakulære funnet i alle disse undersøkelsene er: At sosial status får så store utslag på tapte leveår.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har såvidt begynt på den, og foreløpig virker den lovende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Knut: Jeg ble gjennomvåt i regnet, men fikk i alle fall berøring, ei ung og fin sykesøster tok tak i arma mi og festa blodtrykksmåleren, etterpå tok hun en pustetest. HUNT, det er hudkontakt. En er passe desperat når en ønsker å bli tatt blodprøve av med tjukk nål for å kjenne et streif av ei hånd.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I dag har jeg lest ferdig boka Lavterskeltilbud av Jens M. Johansson. En småartig bok om middelklasseforfatteren som har fått et stipend for å skrive "Den store arbeiderromanen", men som får problemer med å fylle idéen med innhold.
I løpet av helga regner jeg med å starte på Ingrid Storholmens Bloddråpetall Det blir spennende å se hvordan hun omgjør statistikken fra verdens største helseundersøkelse, HUNT, til en roman. Den var blant de nominerte til lytternes romanpris for fjorårets bøker. Anne Cathrine Straume har skrevet en begeistret anmeldelse her

God helg!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg synes det har vært trist å følge diskusjonen her inne om dette temaet, så jeg var glad du tok tak i det. Selv om det er dumt å slette en hel tråd, så ble reaksjonene etterpå i overkant krasse, synes jeg. Jeg har ingen problemer med å respektere Kirstens ønske når jeg vet hensikten med tråden. Noe annet ville det vært om hun hadde misjonert eller drevet propaganda for et politisk syn og samtidig sensurert motsvar.
Når det gjelder krav til komplette kildehenvisninger, så har antakelig jeg også syndet mot dette. Det må vi kanskje tåle?

Godt helg til deg også, Piippokatta!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Tusen takk for dette innlegget! Jeg er glad i dette forumet, og alle deltakerne i diskusjonen setter jeg stor pris på som gode bidragsytere her inne. De siste dagene har jeg imidlertid lest innlegg som har forundret og forvirret meg, og tonen har virket unødvendig krass. Man blir engstelig for å gjøre feil. Ditt bidrag synes jeg tar det hele ned på et nivå som kan bringe denne diskusjonen videre. Takk for at du tok deg tid til å formulere et så godt og reflektert innlegg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Pretensiøs, forutsigbar og kjedelig. Fikk ingen sympati med hovedpersonen. Avbrøt halvveis.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var triste nyheter. Kjell var en som virkelig bidro til å løfte bokelskere med sine kunnskaper og engasjement.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, hun ga noen viktige signaler med dette.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Anna var aldri full av selvskryt, men jeg skjønte at hun var stolt av å ha båret flammen videre. En ettermiddag viste hun meg et bilde av bunaden sin, og et fra da hun møtte Norges dronning. Museet hadde hatt et arrangement for å feire verdensarvstatusen. Politikerne hadde dominert dagsordenen, og de hadde snakket i vei i talene sine, mens fuglevokterne - som var blitt plassert på en stolrad bakerst i salen - ble knapt nevnt. Til slutt var det dronningens tur til å tale. Hun sa hun var glad for at kvinnenes arbeid som fuglevoktere endelig ble anerkjent. Etterpå ignorerte dronningen agendaen og de prominente personene. Hun stanset i stedet for å snakke med Anna og de andre kvinnene. Det gamle stigmaet og snobberiet mot øyfolket ble snudd på hodet den dagen. Anna kunne ikke la være å tenke på hvor stolt bestemoren hennes ville ha vært over å se det, etter alle årene hun hadde vært nødt til å sitte på de bakre kirkebenkene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Veldig artig at ei bok som dette har blitt så populær at det er lange ventelister for å låne den på biblioteket!

Til å begynne med syntes jeg teksten ble litt for langsom. Det tok litt tid å komme inn i bokas rytme, men etter det ble jeg stadig mer fascinert og ønsket å lese videre.

Vi får litt av bakgrunnen for at James Rebanks tar denne turen til Vega for å være med “fuglevokteren” Anna på hennes siste sesong på dunværet Fjærøy. Han håper å finne en ro ved å flykte fra et hektisk liv og leve mer i pakt med naturen – noe han håper Anna kan lære ham. Det blir ikke helt som han trodde. De er bare tre mennesker (Anna har også med seg sin venninne Ingrid) som skal bo på en liten holme uten de vante kommunikasjonskanalene i et moderne liv. Dette blir innimellom både ensomt og stressende. Han må bruke tid på å falle inn i en rytme hvor tempoet styres av naturen, og han må finne seg i å være en læregutt som fuglevokter. Etter hvert greier han å tilpasse seg dette og skriver levende om dagens opplevelser. Som oppvokst ved sjøen kan jeg formelig kjenne lukta av sjø, tang og solvarme svaberg og knauser, og tilsvarende føle den trykkende stemningen av vind, regn og tåke, høre lydene av fugler og forstå begeistringen av å oppleve dyr og planter i et sånt karrig landskap.

Historien om Anna og dunværet er en god beskrivelse av noen som prøver å ta vare på gamle tradisjoner, og som har stor respekt for naturen som har gitt livsgrunnlag i generasjoner.

Sitat fra side 198:

Vi tre gikk opp den gresskledde bakken. Ti meter bak oss kom ei e vraltende opp stien. Vi ble stående i døråpningen til vedskjulet. Ea gikk til det røde uthuset som ble kalt Buret, med sin slitte tretrapp, før den svingte inn forbi komposthaugen, gjennom de gule svaleurtblomstene og bort til fruktbuskene. Det raslet i løv og kvister. Anna strålte. Hun hvisket til meg: “Den ea der har kommet tilbake til det samme stedet i mange år. Hun har vært her på øya lenger enn meg.”

For Rebanks blir oppholdet også en erkjennelse omkring endringer han ser behov for i eget liv. Boka føles ærlig, og vi får del i en gradvis prosess hvor han ser ting annerledes enn før, blant annet hvor avhengige vi er av hverandre og behovet for å legge ting bak seg og gå videre. Han skriver godt om både store og små hendelser, og med humoristiske innslag. Naturbeskrivelsene kan være både presise og poetiske, uten at han romantiserer.

Denne boka kunne fort ha blitt “en middelaldrende mann i midtlivskrise finner seg selv i eksotisk nordnorsk natur”, men blir heldigvis noe større. Rebanks er en nøktern sauebonde som er vant med fysisk arbeid. I tillegg er han en god skribent og en akademiker med erfaring fra arbeid med verdensarvprosjekter. Han løfter her fram et arbeid som er lite i den store sammenhengen, men som likevel er viktig. Som han skriver på side 269:

Annas eksempel var enkelt: Hvis vi skal redde verden, må vi bare begynne et sted. Vi må gjøre en forbannet ting om gangen, én etter én. Annas heltegjerning var ikke av den største sorten, men den mektigste. Den typen heltedåd som kan redde oss. Vi må gå til verks i våre egne lokalsamfunn, i våre egne omgivelser. Vi må stille på jobb dag ut og dag inn, år etter år, og gjøre det vi skal. Det blir ikke til korpsmusikk, ingen opptog. Og så må vi ta imot og beholde troen på hverandre, og på en eller annen måte jobbe sammen. Bare på den måten kan vi få summen av våre egne små gjerninger til å bli den forandringen vi alle trenger.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er antakelig ikke noe i veien med boka, men heller tidspunktet for å lese den. Jeg har ikke gitt den opp. Det er jo en veldig interessant historie, og mange skambelagte og smertefulle skjebner som ikke rammet bare den syke, men hele familier.

Jeg noterer Til fots i Palestina på leselista mi. Det høres ut som et fint grep å fortelle gjennom både personlige erfaringer og å beskrive det litt større bildet. Akkurat nå er jeg så preget av det dystre nyhetsbildet at jeg prøver å lese helt andre, lettere ting når jeg tar pause fra aviser, TV og nett. Det er en avmaktsfølelse som nesten blir lammende hvis man ikke tar noen pauser innimellom, merker jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ti tusen skygger har også jeg som et ganske nytt tilskudd i boksamlingen. Jeg fant den på en gjenbruksbutikk, og begynte på den "med friskt mot". Så har den blitt fortrengt av andre bøker underveis. Jeg ser at jeg er kommet til s. 39 ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

NorahAnniken RøilKirsten LundJakob SæthreAnneWangNicolai Alexander StyveMarteLinda LarsenHelena EEmil ChristiansenGeir SundetSiri HelsethToveAnne Beth Amdal VoldLailaIreneleserBookiacKaren RamsvikLisbeth Marie Uvaagwebeanniken sandvikHarald KEgil StangelandEvaElin Katrine NilssenKjell F TislevollLeseberta_23Per LundKristinTerje MathisenVidar RingstrømAnnaLars MæhlumLena Risvik PaulsenTine SundalMalinn HjortlandHanneVariosaEli HagelundKaren Patricia