Oversikt over noen av høydepunktene blant vårsesongens beste nye bøker. Bøker som kommer i løpet av våren & bøker som allerede er i salg. Variert utvalg fra Boktips.no

Nye romaner og krimbøker:
Clare Leslie Hall: Når jorden brister
Valérie Perrin: Tata
Paula Hawkins: Den blå timen
Antonio Scurati: Forsynets mann (Oppfølger til M – Århundrets sønn)
Natasha Brown: Universialitet
Emely Benedicte Kahrs: Hvem på en fredag
Henrik H. Langeland: «Makten og æren» II: En høyere himmel

Ny sakprosa: Historier fra virkeligheten:
Vigdis Hjorth og Line Hjorth: Kul i brystet
Magnus Braaten og Kenneth Fossheim: Løgnen
Johanne Rogndal: Instukid

Nye bøker om mat, helse og livsstil:
Torkil Færø: Hvilekuren
Vidar Bergum: Mezeboka

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg fikk lyst til å nevne at "Marzahn, mon amour" står oppført på listen Bokelskeres tyske favoritter, foreslått av Monica Carlsen med begrunnelse. Tusen takk til Monica!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

JEG SER

Jeg ser på den hvide himmel,
jeg ser på de gråblå skyer,
jeg ser på den blodige sol.

Dette er altså verden.
Dette er altså klodernes hjem.

En regndråbe!

Jeg ser på de høie huse,
jeg ser på de tusende vinduer,
jeg ser på det fjerne kirketårn.

Dette er altså jorden.
Dette er altså menneskenes hjem.

De gråblå skyer samler sig. Solen blev borte.

Jeg ser på de velklædte herrer,
jeg ser på de smilende damer,
jeg ser paå de ludende heste.

Hvor de gråblå skyer blir tunge.

Jeg ser, jeg ser …
Jeg er vist kommet på en feil klode!
Her er så underligt …

Sigbjørn Obstfelder, dikt 1893

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Føtter som avspeiler et liv

I fotpleierommet oppstår en egen form for intimitet. Kunden i fotpleiestolen, den hevbare «tronen», har overlatt sine nakne føtter i den kyndige fotpleierens hender. Blottstilt sine undersåtters skavanker og fortrinn. Sluppet den profesjonelle inn i sin intimsone for en på forhånd avtalt tid, til en avtalt pris. En hverdagslig situasjon og en innbydelse til fortrolighet.

Fotpleieren, bokens jeg-person, er en middelaldrende, omskolert forfatter. En kvinne som slet med å finne sin vei «i årene da du hverken er ung eller gammel», som brøt opp og ble elev på kurset «Fotpleie A på en skole for kroppspleie og kosmetikk som pompøst nok kalte seg akademi». Som jeg har forstått, bygger dette på Katja Oskamps egen historie.

Jeg-personen arbeider i en hudpleiesalong i forstaden Marzahn, i utkanten av Berlin, der tidligere DDR-borgere har flyttet inn. Kundekretsen utgjør et spekter av befolkningen, både i aldre og yrker. Oskamp lar oss bli kjent med sine personer med varme, humor og alvor. I løpet av få sider tegner hun opp personligheter og hele livsløp. Mennesker å bli glad i, selv de som kan synes aldri så håpløse. Og siden de fleste av dem er gamle mennesker, får vi gjennom deres historier også et bilde av Tysklands utvikling etter andre verdenskrig.

Med inngående kunnskaper om fotens anatomi, godt håndlag og kjærlighet behandler vår kvinne føtter av ymse slag, føtter som avspeiler kundenes liv. Og ikke minst er hun omsorgsfull og lyttende. Det er nesten så jeg får lyst til å bestille meg en fotpleietime selv, bli en «nykunde». Så vil det gjenstå å se om jeg blir en stamkunde eller en «strøkunde», en som stikker innom fra tid til annen.

Siden 6-erne sitter langt inne hos meg, blir det et sterkt terningkast 5.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har nå bestilt boken. Akkurat som deg så går mine bokinteresser i alle mulige retninger. Takk for du trakk denne boken fram i lyset.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg leste, som flere her, Isslottet i min ungdom, og gjenleste den for et par år siden. Den gjorde nesten enda mer vondt da. En gripende og allmenngyldig fortelling jeg sterkt kan anbefale.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Du kommer opp med mange interessante bøker. Hva er det med denne boken som treffer ?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Karen - "Bokens folk" av Joel Haldorff høres veldig interessant ut. Vil være interessert å høre mer om boken.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

God kveld til dere alle sammen. Is-slottet har jeg ikke lest enda, men er i mitt bibliotek. Så ambisjonen til å lese den er tilstede et eller sted innerst inne. Vær var som det pleier - regn - herlig. Derfor jeg er så glad i Sigbjørn Obstfelders "Regn" som er et dikt fra 1893 på denne årstiden. Var på posten i går og hentet bokpakke.

1Q84, bok 1 & 2 av Haruki Murakami
Ordene i speilet av Lise Fjeldstad

Syv meninger med livet av Thomas Hylland Eriksen (julegave)

Fikk også en stor bokoverraskelse. En bok som var ment for julen, men nådde meg ikke før i går. Var innesnødd inntil i går. Laila hadde sendt meg en julepakke med julekort. Det har jeg aldri opplevd før. At jeg var målløs er en understatement. Så Laila - hjertelig takk & den er verdsatt på flere nivåer.

Så min bok for denne uken blir selvfølgelig - Syv meninger med livet av Thomas Hylland Eriksen

Godt sagt! (8) Varsle Svar

I psykologien menes det samme. Har sett hva det kan gjøre med kvinner & menn i psykiatrien. Bl.a. ingenting kan være så utmattende enn det. Når det er sagt har jeg ikke hørt noe fra lydboken enda, konsentrasjonen er ikke der enda.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mener du snill pike/gutt ?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Regn

En er en, og to er to –
vi hopper i vand,
vi triller i sand.

Zik, zak,
vi drypper på tak,
tik, tak,
det regner i dag.

Regn, regn, regn, regn,
øsende regn,
pøsende regn,
regn, regn, regn, regn,
deilig og vådt,
deilig og råt!

En er en, og to er to –
vi hopper i vann,
vi triller i sand.
Zik, zak,
vi drypper på tak,
tik, tak,
det regner i dag.

Sigbjørn Obstfelder, Et dikt fra 1893

Dette diktet betyr mye for meg fra vestlandet. Så lenge det pøsregner så må alt snø vike. På vestlandet ligger aldri snøen lenge. Det verste er når det regner litt og fryser på, da får vi hålkeføre som er vanskelig til å ta seg fram i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk Stig T for tips. Jeg har fått tak i de engelske utgavene på Adlibris. Gleder meg til å motta de, men det kan ta tid iom at de må bestilles utenlands (England/USA).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har prøvd å spore opp boken på bruktmarkedet uten hell. Søkt både på tenkelige & utenkelige antikvariater. Vet at jeg kan låne den på biblioteket, men det er ikke det samme som å eie den.

PS! Hans of Iceland - den engelske utgaven av boken har jeg fått tak i.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva med Victor Hugos debutbok – lagt til Munkholmen i Trondhjemsfjorden!

Jeg sakser fra min egen kommentar fra 2018:

«Jeg er, og jeg må nok si endelig, ferdig med Fangen på Munkholmen. En skikkelig røverroman med skjønne jomfruer, slu skurker og edelmodige helter. Med renkespill og melodrama i rikt monn. Her er de gode gode, og de onde onde.

Jeg er i hovedsak enig i din omtale av Victor Hugos debutbok, Steinar. I de beste partiene er boken absolutt interessant, i lange partier temmelig kjedelig. Handlingen kan være krevende å følge. Den kronglete setningsoppbygningen må muligens den ukjente oversetteren ta ansvaret for.

Det debutanten mangler i erfaringer og kunnskaper, tar han igjen i selvtillit! Hugo uttaler med den største selvfølge om fjellfolk, fiskere og gruvearbeidere langt oppe i nord. Om deres skikker og vaner og overtro. Og kanskje må en slik holdning til om man skal bli en forfatter av format?

En kuriositet: Vi får detaljert innsikt i bøddelens/skarpretterens liv og i hierarkiet innad i yrkesgruppen. Det er et tankekors at de som utferdiger dommen, anses som høyverdige mennesker øverst på den sosiale rangstigen, de som eksekverer den, nedrige og urene og på bunnen av samfunnsstigen. Vi hører for eksempel om en dødsdømt som nekter å bli benådet mot å påta seg bøddelarbeid. Døden er å fortrekke.

(…)

Jeg anbefaler boken – ikke først og fremst på grunn av dens litterære kvaliteter, men fordi den gir innsikt i forfatterskapet til en av klassikerne. Stor stas å eie Victor Hugos debutbok!»

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg rotet rundt på nettet og endte opp med lesertips fra NrK fra 21 desember 2024. Det er noe jeg gjør når jeg ikke er opplagt til lesing mao. konsentrering.

Ring julen inn med «Ringeren i Notre-Dame»
En bedre anledning til å lese denne klassikeren får du ikke.

Det var ikke et dårlig tips, selv om vi nå skriver 2025 så er det ikke en måned passert enda. Jeg har kun 1793 av Victor Hugo. Så denne forfatteren blir mitt nye prosjekt. Har sjekket diverse nettbutikker og i bokform er det heller skralt i Norge - bare engelske utgaver. Har ikke sett på bruktmarkedet enda.

Andre her som har lest en del av Victor Hugo som kan anbefale bøker utover :
Ringeren i Notre-Dame
De elendige
1793

Wikipedia norsk
Wikipedia engelsk

Så langt - Mitt bibliotek vil se slik ut når jeg mottar bøker av Victor Hugo:
1793
Bug-Jargal
Hans of Iceland
The Hunchback of Notre-Dame
The last day of a condemned man
The Man Who Laughs
En sommer med Victor Hugo by Laura El Makki
Victor Hugo: A Biography by Graham Robb

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lykke til! Spent på å høre hva du synes :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så mye kunnskap blant bokelskere – tusen takk Ava!

Harlemrenessansen var ukjent for meg. Det samme gjelder Zola Neale Hurston. Svært interessant å få et innblikk i denne bevegelsen, og det gir mening til Cappelen Damms utsagn. Alltid morsomt å lære noe nytt :-)

Jeg vet jo ikke hvor i boken du ga den opp. Kan være enige i at enkelte partier ikke er helt på høyden, men et stykke uti skjer det en omdreining. Siste del av boken er svært medrivende og gripende. Anbefaler deg å gi den et nytt forsøk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fant et annet intervju Vinduet. Publisert 6. juni 2023.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I forlagets omtale av boken står følgende:
«Da Zora Neale Hurston i 1937 utga sin roman om en kvinnes selvbevisste utvikling gjennom tre ekteskap, visste hverken hun eller hennes den gang få lesere at det skulle endre det amerikanske litteraturfeltet for godt.»

Jeg lurer på hva som egentlig ligger i dette utsagn fra Cappelen Damm. På hvilken(e) måte(r) har denne bokutgivelsen forandret det amerikanske litteraturfeltet? Og det «for godt»? I så fall burde vi kunne snakke om et før og etter Hurstons «Blikket var vendt mot Gud».

Hurstons bok kom i 1937. Den hadde, ifølge forlaget, få lesere og ble nærmest glemt før den kom frem i offentligheten igjen i 1973. Da fikk den imidlertid en stor leserskare. En absolutt god bok.

Det hadde vært interessant om noen av dere bokelskere kunne utdype forlagets utsagn. Altså: Har dere noen tanker om «Blikket var vendt mot Gud» har forandret det amerikanske litteraturfeltet, og i så fall på hvilke måter?
Kan man i det hele tatt si at én enkelt bok har forandret hele litteraturfeltet?

Alle svar mottas med stor takk.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

LilleviEvaMarieBeate KristinKirsten LundAvaelmeReadninggirl30Jan Arne NygaardJarmo LarsenLars MæhlumHelena EVariosaLailaKaramasov11Monica CarlsenbrekChristofferHeidi BBNina M. Haugan FinnsonTove Obrestad WøienBjørg Marit TinholtTanteMamieKarin BergsiljehusmorEirik RøkkumNinaFindusGrete AastorpTore HalsaBeathe SolbergTherese HolmEgil StangelandMads Leonard HolvikG LEivind  VaksvikElinBeHegeWencheHanne Cathrine Aas