DE GAMLE DAMENE

De gamle damene holder
seg fast i veskene sine
på sine små ærend i
isblanke gater.
Inne i sorte side kåper
er de trette musklene spent
og skrekken for lårbensbrudd
flimrer i de lyse øynene.
Men de holder seg fast i veskene
de trofaste veskene
som hjelper mot vinterens
onde overgrep.

  • Sidsel Mørck
  • Dagbladet 1974
Godt sagt! (10) Varsle Svar

Også Thorkild Hansen berører temaet om europeiske slaver i Nord-Afrika, men bare såvidt. Så seint som på 1840-tallet betalte Danmark tributt til herskeren i Marokko for å unngå at danske sjøfolk ble tatt til fange.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leseverdig beretning om et dystert kapittel i dansk-norsk historie.

På slutten av denne boka blir Thorkild Hansen ganske så poetisk i sin beskrivelse av kolonitidens slutt. Men Slavernes kyst inneholder mye gruoppvekkende om menneskelig fornedredelse, gjerne hentet direkte fra tidsvitner til slavehandelen som var grunnlaget for koloniens økonomi. Samtidig passer forfatteren på å gi leseren pusterom fra sine egne besøk til dagens Ghana for å studere restene etter kolonien som eksisterte i årene 1659-1850. Ironisk nok blir den gamle guvernørfestningen nå brukt som residens for landets president. Det hjelper jo også at det blant kolonistene fantes enkeltpersoner som arbeidet energisk for å få slutt på både slavehandelen og slaveriet.

Hva så med språket? Forfatteren veksler mellom å kalle lokalbefolkningen for negre, afrikanere og svarte. Greit nok i en bok først utgitt på dansk i 1967. På den annen side synes jeg - med dagens briller - at de mange sammensetningene som negerlandsby og negerdans virker ganske overflødige. Noen hvite landsbyer fantes det jo ikke. Men ellers skriver Thorkild Hansen engasjerende om menneskene - enten de er svarte eller hvite - og forholdene ellers i dette spesielle hjørnet av Danmark-Norge. (Omtale basert på den danske utgaven).

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Leseverdig beretning om et dystert kapittel i dansk-norsk historie.

På slutten av denne boka blir Thorkild Hansen ganske så poetisk i sin beskrivelse av kolonitidens slutt. Men Slavernes kyst inneholder mye gruoppvekkende om menneskelig fornedredelse, gjerne hentet direkte fra tidsvitner til slavehandelien som var grunnlaget for koloniens økonomi. Samtidig passer forfatteren på å gi leseren pusterom fra sine egne besøk til dagens Ghana for å studere restene etter kolonien som eksisterte i årene 1659-1850. Ironisk nok blir den gamle guvernørfestningen i dag brukt som residens for landets president. Det hjelper jo også at det blant kolonistene fantes enkeltpersoner som arbeidet energisk for å få slutt på både slavehandelen og slaveriet.

Hva så med språket? Forfatteren veksler mellom å kalle lokalbefolkningen for negre, afrikanere og svarte. Greit nok i en bok først utgitt på dansk i 1967. På den annen side synes jeg - med dagens briller - at de mange sammensetningene som negerlandsby og negerdans virker ganske overflødige. Noen hvite landsbyer fantes det jo ikke. Men ellers skriver Thorkild Hansen engasjerende om menneskene - enten de er svarte eller hvite - og forholdene ellers i dette spesielle hjørnet av Danmark-Norge.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvad der videre skete, var mørklagt for samtidens øjne.

Men ikke for historiens.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bra med ekstra tid til Landstrykere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

«Det er de oplyste Nationer, det er Europæerne, det er de Christne, som have underviist Negerne i at synde.» Dr. Paul E. Isert ca. 1790.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk skal du ha, Kirsten. Den er riktignok merket som midlertidig utsolgt, men årstallet for publisering er 2024.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Merkelig. Jeg legger merke til at det mange steder på nettet gis inntrykk av at den er publisert. Dette virker svært besynderlig på meg. "The Doors of Stone" finnes i hvert fall ikke på Patrick Rothfuss' sin offisielle webside. Husker ikke hvordan jeg lager linken: https://patrickrothfuss.com.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, den websiden har jeg ikke sett. Jeg fant informasjon på goodreads.com.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg var litt usikker på om jeg skulle blande meg inn i diskusjonen, men jeg har også etterlyst den tredje boka i denne serien. Siden jeg søkte informasjon sist har boken fått en tittel, men det er også det. Den skal hete "The Doors of Stone". Ingen har bekreftet når den publiseres, men i løpet av 2024 leste jeg et sted.

Fansen til Patrick Rothfuss er mildt sagt oppgitt. Han reiser rundt på turneer og skriver om alt mulig annet enn det mange venter. på. Det er tolv år siden bind nummer to kom ut, så han har hatt litt tid på seg. Redaktøren hans ville avkrefte rykter om at forsinkelsen lå hos henne, og sa i et intervju at hun ikke hadde mottatt ett eneste ord fra forfatteren. Dette var riktignok i 2020, så ting kan ha skjedd siden da.

Jeg har ikke lest de to første ennå, tenkte å vente på den tredje, men hvor lenge det blir til er ikke godt å si.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Prosedyren for å legge inn nye bøker er den samme uavhengig av språk og utgiver.

Første trinn er å sjekke om boktittelen og forfatteren alt finnes hos bokelskere.no oppe i høyre felt på åpningssiden. Får du negativt svar, får du samtidig spørsmål om du vil legge inn en ny utgave under overskriften «Legg til» ytterst til høyre på den nye siden. Klikker du den kommer det et skjema «Legg til ny bok». Her kan du legge inn en rekke nyttige opplysninger om den nye boka: Forfatter, oversetter, redaktør, illustratør mv.

Vær nøye med opplysningene du legger inn! Les korrektur før du lagrer informasjonen. Du kan nemlig ikke komme tilbake for å rette dem etter registreringen. Har du gjort alvorlige feil, er det bedre å starte på nytt.

Etter at du har registrert boka, kan du også laste opp ei forside. Du kan skanne den selv eller bruke en du finner på Internett.

Lykke til!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eli har et godt forslag. Eller du kan gjennomføre en ny avstemning mellom bøkene som fikk flest stemmer, siden vinneren lå bare én stemme foran de neste på lista. Du avgjør.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig. Jeg avbrøt boka, og det er noe jeg ikke gjør ofte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uansett hvor man går av toget har det vært reisemålet hele veien. Jeg har studert mye og lært lite.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg satt ved dette bordet sammen med en venn av
meg for en stund siden mens Carlos satt ved sitt bord sam-
men med to andre menn. Ikke livvaktene. De sitter alltid ute i
foajeen der de har full oversikt. Men ved det bordet der borte
satt tre kvinner og jeg la merke til at kelnerne viste dem
respekt på den europeiske gamlemåten. Særlig den eldste av
kvinnene. Da Marcello og vennene hans gikk stanset de ved
bordet og Carlos bøyde seg og grep anstandsdamens hånd og
sa noe til henne på italiensk og de andre to mennene gjorde
det samme. De brydde seg overhode ikke om de to andre
kvinnene. Men idet de foretok sitt lille bukk la Marcellos ven-
ner venstre hånd over hjertet, og da de hadde gått ville ven-
nen min vite om det var en siciliansk greie. Det med hånden
på hjertet. Ja, sa jeg. Det er veldig typisk siciliansk. Det er for
å hindre 38-kaliberen fra å gli ned i kvinnens suppe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Anne Helene MoeBenedikteEvaVegardBjørg  FrøysaaBeate KristinHarald AndersenBeathe SolbergBjørn SturødHarald KVidar RingstrømToveMonica CarlsenVannflaskeHeleneGroTorill RevheimKaren RamsvikmgeStig TIreneleserTorFrode TangenBente NogvaRonnyReidun SvensliIngunn SKarin BergEllen E. MartolOleTone Maria JonassenHilde H HelsethHelena EAnniken RøilHeidiLena Risvik PaulsenLilleviKirsten LundBjørg RistvedtEgil Stangeland