Fengslene er fulle av unge menn som gjennom oppveksten har fått grunnleggende behov truet, dårlig dekket eller ikke dekket. Forsømmelsen har gjort dem hensynsløse. Slik som med Trond Einar Frednes. For meg er hans historie enda en bekreftelse på at omsorgssvikt skaper skadeskutte mennesker, og at oppvekst i mer eller mindre dysfunksjonelle familier krever overlevelsesevner som senere baner vei for kriminalitet. Historien hans forteller meg noe om hva som former oss som individer. Gis barn en god start på livet, minsker det sjansen for kriminalitet, vold og sadisme.
Grundig anmeldelse, takk skal du ha. Selv vil jeg anbefale en annen historiker, forfatteren av The Reformation: Diarmaid MacCulloch. Han skriver bredt og tilgjengelig om reformasjonen og dens følger for hele Europa.
— Hele mitt liv har jeg lett etter den unge franske kvinnen på 18 år, dette idealet. Det er en fantastisk alder, 18 år. Man kan forme dem og skape skjønne små dukker.
Ser ut til at du kan lytte til den hos Storytel :)
Den tredje boka i Jessica Niemi serien ble lest for en stund siden og syns kanskje det er den svakeste boka i serien så langt?
Verdt å fortsette?
Jeg gikk fra å like den første boka Heksejakt som jeg likte kjempegodt til noe mer lunken til denne Jessica Niemi serien. Jeg likte det okkultiske greiene i den første boka, og de andre bøkene er noe mørke de også, men ikke like drivende. Så usikker på om jeg skal fortsette å lese denne serien. Det kommer an på tema i den neste boka.
Djevelpakten er uansett om en godt kjent finansmann som blir funnet brutalt myrdet i sitt eget hjem. Noen finner et puslespill i hjemmet hans og syns det er noe uvanlig, og noen i teamet får beskjed om å sette det sammen. Kanskje kan puslespillet gi et hint. Samtidig blir man kastet tilbake til 1990 og følger en anspenthet mellom folkene et jaktlag. Er det noen fra den tiden som bærer nag og krever hevn?
Begge tidslinjene var ikke like engasjerende
Personlig likte jeg delen fra 1990 - tiden fremfor den 2020 - tiden. Den hadde en viss intensitet, mens tidslinjen fra vår tid ble på en måte flat og uengasjerende. Litt lei av Jessica Niemi for vet ikke helt hvor jeg har henne. Hun er sterk i det ene øyeblikket, og svak i det andre. Noe vinglete og når man leser bøkene, vet man også at det har sin grunn. Begynte også å bli lei av Jusuf som har en sentral rolle i temaet. Mye mas om eksen som han ikke har helt har kommet over, og syntes ikke det helt passet inn i handlingen. Så han også ble noe kjedelig.
Det er en stor bok på over fire hundre sider. Jeg foretrekker store bøker for å få med meg detaljer og stemning, men ikke nødvendig med en stor bok med mye dødtid, noe som det dessverre var mye av i Djevelpakten. Derfor slet jeg en del med å komme meg gjennom denne. Veldig tam til krimbok å være ...
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse
Heksemuseet eller heksemonumentet ligger på Vardø. Det sies at porten til helvete skulle befinne seg på fjellet Domen, som ligger på fastlandet mellom fiskeværet Kiberg og Vardø.
Blix Hagen har skrevet en bok om trolldomsprosessene med tittelen «Ved porten til Helvete».
Ellers vil jeg anbefale «Inn i elden» av Aina Basso. En skjønnlitterær fortelling, men veldig troverdig i forhold til kilder om heksebrenningen. Det var usedvanlig lett å bli både anklaget og dømt for trolldomsvirksomhet.
Takk for tips. Kjenner godt til Blix Hagen. Jeg er vokst opp «Ved porten til Helvete» og heksemuseet så interessen for temaet er kommet med morsmelka, som det heter, men denne boken av Willumsen hadde jeg ikke hørt om. Blir interessant å få dette historiske innblikket.
Denne helgen leser jeg en bok hvor handlingen er lagt til renessansens Italia.
Denne klassikeren sies å være en medvirkende årsak til at Pär Lagerkvist fikk Nobelprisen i 1951.
Dvergen handler om makt og ondskap, så det blir interessant å se hvordan fortellingen utarter seg.
Foreløpig sitter jeg med en litt uhyggelig følelse…
Veldig hyggelig da, å lese om deres leseopplevelser. Jeg har allerede latt meg inspirere :)
Jeg holder også til i vest, i vær som gir rom for lesing i sofakroken. Må innrømme at jeg faktisk har fyrt i ovnen, men det skyldes vel mest at jeg insisterer på å gå kledt sommerlig i juli :)
God helg, godtfolk!
Takk Kristin for at du ennå en gang skriver utfyllende og inspirerende om ditt valg av litteratur.
Herved er ‘Kilder til trolldomsprosessene’ bestilt :)
God lesing og god helg!
I hjertet av et lite et avsidesliggende samfunn, ikke langt fra Aberdeenshire-kysten, finner man til sin overraskelse et fyrtårn. Det ble bygget for to århundrer siden av en eksentrisk grunneier, og har vært hjemmet til den eneste bokhandleren i mils omkrets.
Rachel er innflytter i landsbyen. Hun kom hit for fem år siden og fant her et sted hun kunne kalle hjem. Så da eieren av fyrbokhandelen plutselig dør, ønsker hun å ta vare på stedet.
Så oppdager hun en hemmelighet skjult i fyrtårnet, og innser at det er mer ved stedets historie enn hun kunne forestille seg. Kan hun avdekke sannheten om fyrets første eier ? Og kan hun beskytte stedets skjulte historie?
-fra forlaget
Så kjekt å høre, håper mange flere snapper opp den ballen :)
Livet hadde lært meg at jo bedre jeg hadde det med meg selv, jo mer skuffet jeg foreldrene mine. Jo mindre jeg var meg selv, jo mer anerkjennelse fikk jeg fra dem.
De kunne ikke være sinte på henne lenger. Hun hadde hatt en grenseløs kjærlighet til livet, og det var hennes utrettelige, uhelbredelige håp som hadde gjort henne til det hun var nå, en kvinne som selv håpet hadde gjort desperat.
Å slippe fri fra æreskulturen i storfamilien og få hjelp til å håndtere trusler og vold er en bra start. Men det er bare en start. Suksessen ligger i at vi som samfunn klarer å få de fornærmede opp fra knestående og til et så fullverdig liv som mulig. I dag er situasjonen hos de familiene som skapte problemene, jevnt over bedre enn for de som måtte rømme fra den. Det er ikke slik det skal være.
Ja, takk, det ser jeg nå, det må være en gjensidig forfølgelse :)
Hei Mads, jeg har lurt på det samme og fikk da til svar at man bare kan sende direktemelding til de du har valgt å følge. Trykker du ‘følg’ vil du inne på profilen til vedkommende, øverst til venstre, finne et valg der det står ‘send melding’ :)
Neil deGrasse Tyson, bestselgende forfatter av Astrophysics for People in a Hurry, bringer sitt kosmiske perspektiv til sivilisasjonen på jorden, og setter nytt lys på avgjørende feilsteg i vår tid - krig, politikk, religion, sannhet, skjønnhet, kjønn, rase og tribalisme - på en måte som stimulerer en dypere følelse av enhet for oss alle.
-fra forlaget
Med hodet fullt av diffuse tanker går jeg gjennom kveldsskumringen. Omsider er jeg fremme ved klokketårnet. Idet jeg går forbi, kaster jeg av gammel vane et blikk opp på uret. Urskiven mangler som alltid visere. Dette er ikke et ur som viser tiden. Det det viser, er tidens betydningsløshet. Tiden har ikke stanset, den har bare mistet sin mening.