Valg av bok nr. 17: Eldre verdenslitteratur utgitt til og med 1975.
Frist onsdag 24. februar. NB! ny tidsfrist kl 19.00.
Deltakerliste pr. 22. februar:
Ann Helen E. H., Anniken, Bjørg L, bokogkaffe, Eli Hagelund, Gabriella,
gretemor, Hedvig, Hilda, ingar h, Ingunn S, Jostein Røyset, Karen Ramsvik, kari bråten,
Karin Jensen, Kjell G, kjell k, krira, Kristin, Kristine Louise, Laila,
Lillevi, Marcelle, Marit Håverstad, Octavia, Vibeke Hulback, Wolfcat.
Bare de som står på lista kan avgi stemmer.
Du stemmer ved å klikke på "Godt sagt".
Du må stemme på minst to - 2 - bøker.
Stemmer kan trekkes tilbake underveis, men ved fristens utløp må du ha stemt på
to bøker eller flere.
Siden jeg ikke kan klikke "Godt sagt" for egne innlegg, skriver jeg (+1 stemme)
ved de bøkene jeg stemmer på.
Nedenfor følger en alfabetisk liste over de nominerte bøkene:
"Brødrene Karamasov" av Fjodor M. Dostojevskij. 8 stemmer.
"Kameliadamen" av Alexandre Dumas d.y. 3 stemmer.
"Ulysses" av James Joyce. 6 stemmer.
"Tistlene brenner" av Yasar Kemal. 4 stemmer.
"Grønn var min barndoms dal" av Richard Llewellyn. 3 stemmer.
"Historien" av Elsa Morante. 7 stemmer.
"Trekket mot nord" av Tayeb Salih. 5 stemmer.
"Bildet av Dorian Gray" av Oscar Wilde. 2 stemmer.
Husk: Valglokalet stenger onsdag kl 19.00, ikke 21.00 som tidligere.
Siden enkelte av hestene har en særegen gullfarge, er de også kjent som " de gylne hestene." Det blir fortalt at dronning Elizabeths stallgutter forgjeves forsøkte å vaske vekk gullfargen på ahal teke-hesten dronningen fikk i gave fra Nikita Khrusjtsjov i 1956. De trodde russerne hadde malt hesten for å imponere dem.
Men naar det drejede sig om Theologi, Opera, Moral, eller andre brødløse Kunster, var han fornøjelig at tale med.
Man har på et vis sluttet sirkelen når de som skal bekjempe juks, jukser for å unngå at det skal komme frem hvor mange som egentlig jukser.
Velkommen!
Ajiniakra har ganske nylig startet en dystopisk lesesirkel her inne, hvor "The Martian" av Andy Weir hadde passet inn.
Den som har fått flest stemmer akkurat nå er "Ready Player One" av Ernest Cline. Diskusjonene vil starte opp om en ukes tid, vil jeg tro. Rett meg hvis jeg tar feil.
Det er helt uforpliktende å være med, hvis du ikke ønsker det, behøver du ikke gjøre annet enn å lese boka sammen med de andre, og har du spørsmål eller tanker rundt boka, kan du dele det med de andre i lesesirkelen her inne. Kanskje det kunne være noe for deg?
Den afrikanske farm er en helt annen type bok. Jeg likte den veldig godt, mens Babettes gjestebud ikke falt i så god jord hos meg. kanskje hvis jeg hadde lest den nå, men som dere andre er jeg ganske så mett nå, og ser frem til neste bok i lesesirkelen.
Syndfloden over Norderney og Et familieselskap i Helsingør står i den utgaven du tenker på.
I motsetning til det meste av litteratur, hvor vi nødvendigvis ikke trenger forkunnskaper om verken forfatteren eller boka, vil jeg si at i dette tilfelle, så er det nesten alfa omega. Jo mer jeg leste om de forskjellige fortellingene og om Karen Blixens liv, jo mer forsto jeg og fikk utbytte av boka. En periode var jeg i ferd med å gi opp, jeg følte nærmest forakt. Så begynte jeg å lese de på dansk, samtidig som jeg leste det jeg kom over i to biografier og på nettet om henne og forfatterskapet, og følelsene mine endret seg drastisk.
Akkurat nå leser jeg den siste fortellingen på dansk, og jeg fryder meg over hvordan språket flyter. Jeg har begynt å kjenne K.B. såpass godt at jeg ser hvor hun bruker seg selv i teksten og jeg har stor respekt for den enorme kunnskapsmengden hun besitter, og jeg er ikke minst takknemlig for at jeg ga henne en ny sjanse. Det er hun verdt i mine øyne.
Det høres ut som du er på flyttefot, føler med deg, Hilda. Det blir deilig når alt er på plass.
Dessverre så har vi lest den, krira. Se tråden her.
Så synd, Marit. Du er virkelig med på å bidra i lesesirkelen.
Jeg slår til og foreslår Brødrene Karamasov av Fjodor Dostojevskij. Det er et omfattende verk, men jeg tenker at det derfor vil passe godt i lesesirkelen.
Leseperioden er snart over, og vi skal nå velge en bok i fra kategorien eldre verdenslitteratur opprinnelig utgitt til og med 1975.
De som kan foreslå og velge bok pr. 19. februar 2016:
Ann Helen E. H., Anniken, Bjørg L, bokogkaffe, Eli Hagelund, Gabriella,
gretemor, Hedvig, Hilda, ingar h, Ingunn S, Jostein Røyset, Karen Ramsvik, kari bråten,
Karin Jensen, Kjell G, kjell k, krira, Kristin, Kristine Louise, Laila,
Lillevi, Marcelle, Marit Håverstad, Octavia, Vibeke Hulback, Wolfcat.
Vi vil gjerne ha med flere, så send meg gjerne en melding, så fører jeg deg opp på lista.
Frist: mandag 22. februar kl 19.00.
P.s. Jeg velger å la være å kommentere forslagene, da jeg ikke vil synes å foretrekke noen fremfor andre.
Jean Paul Sartre var påvirket av Søren Kierkegaard, og Karen Blixen var helt klart opptatt av filosofi. Søren Kierkegaard og Friedrich Nietzsche var to av de hun satte høyest.
Drømmerne
Hvem er du? eller kanskje viktigere; hvem er jeg, er kjernespørsmål i denne fortellingen. Og ikke minst, hvem er vi i forhold til de rundt oss.
Operasangerinnen Pellegrina føler at hun mistet identiteten sammen med stemmen sin i brannen, og er på leting, mens hun har tre menn som (for)følger henne.
Identitetsspørsmålet og kjønnsroller er to av Karen Blixens kjepphester. Hvem er vi egentlig, kun i kraft av oss selv? Før i tiden ble gjerne kvinnens identitet og rolle definert i forhold til mannen, i forhold til familie og slekt. I seg selv uten familie, mann og barn, var hun ofte lite verdsatt.
Mennene på sin side, som beskrevet i Drømmerne, styrker sin identitet i forhold til Pellegrina. Hun blir bare sett og definert utenifra. Hver og en av de ser bare de egenskapene de selv har bruk for og ønsker å finne hos henne.
Der hvor Pellegrina med sine iscenesettelser blir et symbol på livets mangfold og en autentisk livsførsel, fremstår mennenes synsvinkel som begrensede og identitetsløse.
Jeg kan selv relatere meg til identitetsproblematikken, ikke i forhold til mannen, men i oppveksten i forhold til foreldre. Karen Blixen har uttalt at hun alltid skulle gjøres til noe annet enn den hun var, og det hun trodde var godt ved henne selv, kunne ikke moren og hennes familie akseptere. Faren tok livet sitt da hun var ti år gammel. Begge deler traumer som har satt spor i hennes eget liv og forfatterskap.
Jeg opplevde det samme som deg.
Jeg bruker en iPad, og har ingen problemer med å lese bloggen, tvert imot den er veldig bra.
I søkefeltet Finn en bok, kan du skrive inn boktitler, forfatternavn og ISBN-nummer. I de tilfellene der navn eller titler skiller seg litt ut, holder det ofte å skrive inn ett enkelt ord. Prøv deg frem og du vil oppdage at det ofte er unødvendig å skrive inn hele titler og forfatternavn.
Det er på en måte forståelig at en oversetter i 1935, kan fristes til å utelate visse ting, men at dette ikke er rettet opp i en utgave fra 1991, er helt uakseptabelt.
Leseperioden for Syv fantastiske fortellinger går ut neste søndag.
Jeg lager en ny tråd for forslag førstkommende fredag, og vi velger denne gangen eldre verdenslitteratur frem til og med 1975.
Enda mindre forståelig er jeg med på, men den er ikke bedre enn orginalen.
Jeg har lyst til å sammenligne Karen Blixens fortellinger med musikkstykker som ved første gangs gjennomhøring er ukjente og møter motstand. Men hvis du lytter igjen og igjen og igjen, så øker forståelsen, variasjonene, intensiteten. Enkelte av fortellingene har jeg lest tre og fire ganger nå, og jeg oppdager stadig noe nytt. Det å lese de på dansk utgjorde den store forskjellen for meg.