Jeg har ikke lest denne, men Blankets og Habibi er virkelig å anbefale. Spesielt Blankets var en stor opplevelse for meg. Den har en slags enkel, stillferdig melankoli over seg, samtidig som den til tider er veldig intens. Hvis jeg føler for å grine over alt som er fint, eller av nære, men helt forjævlig skumle ting, ender jeg alltid opp med å plukke opp denne. Tror det er et bra sted å starte for folk som ikke har lest så mye tegneserier fra før.

Om selvbiografiske tegneserier skulle vise seg å falle i smak, kan jeg for øvrig også anbefale Fun Home av Alison Bechdel, Maus av Art Spiegelman og Epileptisk av David B.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er dette kanskje Kjartan Fløgstads Kniven på strupen?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lars Saabye Christensen - Maskeblomstfamilien?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den litterære sjangeren roman beskriver formen, ikke innholdet. Om du ikke liker ordet, blir det kanskje mer naturlig å bare kalle det for prosa, men da ender du opp med å ikke differensiere mellom f.eks. noveller, kortprosa og romaner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

John Steinbecks Tortilla Flat?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette høres veldig ut som John Steinbecks Sweet Thursday, eller Alle tiders torsdag som den heter på norsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne har stått ubesvart så lenge at jeg like gjerne avslører svaret: karakteren er Peter Rabbit, og forfatteren er Beatrix Potter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sara Lidman - Vredens barn

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"[...]Books ain't no good. A guy needs somebody - to be near him." He whined, "A guy goes nuts if he ain't got nobody. Don't make no difference who the guy is, long's he's with you. I tell ya," he cried, "I tell ya a guy gets too lonely an' he gets sick."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det stemmer nok ikke, men godt forslag.

Bøkene det er snakk om er rettet mot et yngre publikum, og de foregår dessuten i svært landlige omgivelser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne fyrens far møtte sitt endelikt i en grønnsakshage. Hva heter karakteren, og hvem har skrevet bøkene om ham?

Hint: Karakteren det er snakk om utfordrer selv skjebnen i den samme hagen. Når han kommer hjem lager moren hans kamillete til ham.

Hint #2: Karakteren er ikke et menneske.

Hint #3: Dette er klassiske barnebøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jokum Finnimann er det, ikke Jukum.

Jeg er for øvrig enig i at svært mange av navnene er håpløse. Med et ungt publikum ser jeg poenget med å finne norske ordspill, men jeg ser ikke poenget med å fornorske eller endre helt vanlige navn. Hvorfor i alle dager ble Fred og George til Fred og Frank f.eks? Som liten var det aldri noe problem for meg at barna i The Chronicles of Narnia beholdt sine engelske navn, og jeg ser vel ikke helt hvorfor det skulle være et problem i Harry Potter-bøkene heller.

Oversetterbloggen har et innlegg av Bugge Høverstad som er interessant om man ønsker å forstår noe av tankegangen hans. Jeg synes kanskje at han undervurderer mange av de unge leserne:

Et viktig førstevalg er alltid stilnivå. Her er den egentlige målgruppen Harrys jevnaldrende, så at boken er svært morsom, betyr ikke at humoren er direkte subtil. Harrys snobbete tantefamilie, Petunia og Vernon Dursley og deres ekle sønn Dudley, har for oss intetsigende navn. Kanskje Petunia, Wiktor og Dudleif Dumling kan være passende varselskilt for norske 11-åringer?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

My father always used to lecture me on the difference between myth and legend and history. Myths were ‘imaginary’, legends were ‘unverifiable’, and history was ‘fact’, and anyone who mixed them up, he liked to say, was a sentimental fool.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Esquire er kanskje et herremagasin, men listen er interessant uavhengig av kjønn.

Bøkene er ikke rangert.

Lenke til den originale listen.


Godt sagt! (11) Varsle Svar

Jeg tror kanskje at hovedpersonen er Euchrid Eucrow, piken er Beth, og at boken det er snakk om er And the Ass Saw the Angel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da hopper jeg nok over Richard II inntil videre. Jeg prioriterer heller Henry V, som frister langt mer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har visst helt glemt å svare deg, men ja, jeg synes også at Shakespeare er stor stas. Jeg har dessverre ikke lest mye av ham, men jeg har hatt stor glede av Romeo and Juliet, A Midsummer Night's Dream og Macbeth. Jeg har lyst til å lese Henry IV i løpet av påsken, men de to stykkene hører jo til en tetralogi. Bør man kanskje stifte bekjentskap med Richard II først?

Tristram og Isond er på sett og vis interessant, men forfatteren baserte seg direkte på skriveriene til Thomas av Britannia, og da er det vel mer naturlig å begynne der. Den norrøne versjonen blir jo også først og fremst lest av spesielt interesserte, og det er sikkert ikke foruten grunn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som mange andre har nevnt, finnnes det jo en enkel løsning - du kan lese noe annet i stedet. Når det er sagt, er det jo enormt stort spenn i sjangeren. Jeg er overhodet ikke interessert i å ta fatt på for eksempel Unni Lindell eller Johan Theorin, men jeg kommer til å ha det aldeles utmerket om du plasserer meg foran peisen med Raymond Chandler eller Arthur Conan Doyle. Det er ganske stor forskjell på The Maltese Falcon og den nyeste krimbestselgeren.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Mrs. Brown.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror det er snakk om Michael Cunninghams The Hours.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Heidi LJulie StensethKirsten LundGunillaSissel ElisabethFrisk NordvestMarianne MRogerGHeidiRuneAnniken RøilYvonne JohannesenPia Lise SelnesPer LundMorten JensenAvaHilde H HelsethAlexandra Maria Gressum-KemppiTove Obrestad WøienAkima MontgomeryBeate KristinIngunnJingar hJane Foss HaugenKjell F TislevollReidun Anette Augustinanniken sandvikEllen E. MartolHilde VrangsagenMaikenGrete AastorpBjørn SturødMads Leonard HolvikMorten MüllerStine AskeElin FjellheimAnne Berit GrønbechAnne Helene MoeHarald KLillevi