Underleg og original. Sanseleg og sterk. Vanskeleg å leggje frå seg sidan dei tre ulike forteljar-stemmane til saman malar eit sterkt portrett.
Før hun ble vegetarianer, hadde jeg aldri tenkt på min kone som bemerkelsesverdig. Første gangen vi møtte hverandre, syntes jeg ikke hun var tiltrekkende engang, for å være helt ærlig.
Boken er skrevet i brevform og forteller historien om forholdet mellom den eldre skriveren Makar Devusjkin og den unge kvinnen Varvara Dobroselova. Begge lever i dyp fattigdom i St. Petersburg, og deres brev gir innblikk i en hverdag preget av nød, ydmykelser og sårbarhet, men også håp og ømhet.
Makar fremstilles som en tragisk figur, fanget i en kamp mellom ønsket om å beskytte Varvara og sin egen stolthet. Varvara, på sin side, er preget av tidligere traumer og en usikker fremtid. Forholdet mellom dem er dypt menneskelig, preget av en blanding av selvoppofrelse, skam og behovet for tilknytning. Dette er en tidløs skildring av samhold og ensomhet i møte med livets harde realiteter.
Fattige folk (1846) markerer Fjodor M. Dostojevskijs litterære debut og er et av hans tidlige mesterverk. Romanen regnes som en del av den russiske naturalismen, og den skildrer samfunnets marginaliserte og fattige med en gripende menneskelighet og innsikt i menneskets psyke.
"Jeg elsker deg. Unnskyld. Du trenger ikke å si det tilbake."
Ah, som Sally Rooney skildrer vår klønaktighet i relasjonene som betyr mest for oss. Vår manglende evne til å snakke i avrundede, gjennomtenkte setninger i samtalene hvor det står mest på spill: I møtene med våre kjærester, våre foreldre og våre barn. Intermezzo er en serie slike råe samtaler, som alle beveger seg mellom sterk kjærlighet, usikkerhet og dype lengsler.
Brødrene Ivan og Peter prøver å finne ut av livet etter at de har mistet faren. Peter sjonglerer forholdet mellom to kjærester som oppfyller hver sine behov hos ham. Ivan, yngst, treffer 14 år eldre Margaret og innleder et forhold til henne.
Det skjer ikke så mye i denne boka. Den beveger seg fra menneskemøte til menneskemøte, og skrur tempoet helt ned, til det går så sakte at hver følelse hos personene smitter over på leseren, og det føles som å være i rommet med dem.
Mesterlig, dvelende og empatisk roman om livets grunnleggende behov.
Hell og lykke på ferden! :-)
Utrolig skuffende av Hogne Hognset. Har likt de foregående 7 bøkene hans veldig godt, men dette var helt elendig.
Greit nok at den er belærende og informativ om energipolitikk, men som krim /triller faller den helt gjennom. Forutsigbar, skjønte veldig tidlig hvem skurken var. Helt utopisk usannsynlig og virkelighetsfjern.
Dette var en oppløftende bok om at verden ikke er så ille som alle skal ha den til å være. Mange mennesker, også kristne går å tror at verden er nær på sitt verste i dag enn den noen gang har vært. Dette er ikke tilfellet, verden er faktisk i mye bedre stand enn den har vært på lenge. Selvom Norberg ikke trekker inn eller direkte kritiserer de kristnes dystre fremtidsutsikter for den nåværende verden, så skriver han på en oppløftende og engasjerende måte om hvor bra verden har blitt sammenlignet med bare for 100-200 år siden og bakover i tid. For noen år siden tenkte jeg noe i samme baner at verden nesten befant seg på sitt ondeste, men etthvert å faktisk å sett i min bibel så står det ingenting om at verden skal bli ondere eller gærnere i dag.
Norberg skriver nok med en skeptikers blikk på den kristne tro og religion genrelt, noe som også kommer frem ved at han trekker frem noen ateistiske vitenskapsmenn i noe av skriveriene sine, men allikevel så gir boken et opplysende bilde av det globale rikets tilstand. Han skjuler allikevel den kristne tros betydning for mye av velstanden og den positive retningen verden har hatt frem til i dag. Jeg liker også måten Johan Norberg skriver på, noe som minner meg om måten den tidligere journalist Niels Geelmuyden har skrevet mange av sine bøker på (bl.a. "Sannheten på bordet" og "Sannheten i glasset").
Hvis du er redd for at verden går under og at det er så synd på oss alle og at det var bedre i gamle dager, så les denne boken og du blir glad for at du lever akkurat i dag og kan se lyst på fremtiden. Men når det er sagt, så sier ikke Norberg at ting er perfekt eller at det bare er å senke skuldrene. Det er mye fattigdom, krig og elendighet i verden i dag også, men ikke sammenlignet med tidligere tider.
Dette var inspirerende og intresante smakebiter fra amerikansk vekkelseshistorie under Charles G. Finneys virke på 1800-tallet, fortalt med hans egne ord. Boken er godt kortet ned fra sine 550 sider og får fram viktige og essensielle sider fra Finneys virke. Det er fascinerende hvordan Gud virket gjennom Finney og hvordan vekkelsene gikk fram, nesten som ild i tørt gress. Han forteller først om sin egen søken og omsider sin radikale omvendelse og trang til å vinne sjeler til Gud. Han skriver også om motstanden han møtte på sin vei, spesielt fra universalister (de som tror at alle kommer til himmelen), men der flere av dem til slutt bøyde seg under evangelieforkynnelsen og i syndserkjennelse fremfor Gud.
Det er også interessant å merke seg der det er snakk om penger. Finney satt sine økonomiske behov fremfor Gud og ikke fremfor mennesker, slik mange forkynnere gjør i dag, og Gud forsørget ham på mirakuløst vis. Han forteller også om sin tur til England da flere ville at han skulle forkynne der, men også samle inn penger til nye tabernakler og menighetshus. Det siste takket han nei til, han var kun kommet for å forkynne evangeliet, ikke mase om penger.
Han forteller også om en eldre fattig dame som la frem alle sine økonomiske behov fremfor Gud og Gud forsørget alltid, og noen ganger måtte hun til og med takke nei til noen som henvdente seg med pengesedler når hun enset at vedkommende ikke hadde helt rent mel i posen.
Alt i alt er det mye spennende i denne boken, selvom den er skrevet på noe gammelaktig engelsk. Denne er skrevet fra Finneys eget perspektiv. Neste Finney biografi for min del blir vel en som er skrevet av andre enn Finney selv.
En bauta i Murakamis forfatterskap, dette! Nå, på tampen av år 2024 går jeg i gang med bok 3 i dette verket, 1Q84.
Jeg startet på bind en av 1Q84 sensommeren 2024. Og leste ut de to første bøkene på tidlig vinter 2024. Så… -en pause hvor jeg leste GRAVRØYS av Johan Theorin.
Men nå, 1. juledag i det Herrens år, 2024, er jeg klar for bind 3 av 1Q84. Jeg gleder meg for dette er kvalitet!:)
En fyldig omtale av hele verket vil komme når jeg har lest den tredje og siste boka en gang i 2025:)
Gravrøys, den fjerde (og siste?) i Johan Theorins Ølands-serie. Igjen, meget velskrevet, underholdende og spennende thriller-krim-litteratur fra Øland, Sverige. Og et hyggelig gjensyn med vår helt, pensjonert skipper og i særklasse dyktige amatør-detektiv, Gerlof Davidsson.
Og selvsagt, et kjært gjensyn med Øland som arena for spennende mysterier. Jeg koste meg glugg med denne boka:)
Jeg er ikke så stor fan av romaner, men innimellom leser jeg en. Før jeg hadde leste denne romanen hadde jeg sett filmen basert på boken opptil flere ganger opp igjennom årene før jeg leste selve boken. Som oftest blir man skuffet etter å ha sett filmen basert på en bok etter å først ha lest boken, men med meg var det noe motsatt.
Selvom boken var bedre på noen områder som litt dypere innsikt i evangeliet så synes jeg Missies alder på 9år i filmen passet bedre enn hennes alder på rundt 2 år i boken. Boken blir også litt ensformig og litt for enkelt fortalt og samtidig som jeg vet hva som omtrent vil skje. Jeg ser også at filmen hadde noen av de identiske øyeblikkene som boken beskriver, mens noen øyeblikk har filmen ikke tatt med som boken tar med. Boken tar ikke med filmens gode, men noe usannsynlige avslutning. Her avslutter nok boken litt mer naturlig.
Allikevel er dette en helt grei roman, og kanskje den hadde vært et lite hakk bedre hvis jeg hadde lest boken før filmen, og hvis jeg hadde vært av det motsatte kjønn.
Ved nærmere øyesyn ser jeg at jeg har lest to romaner av denne forfatteren jeg har likt veldig godt, men siden har han av en eller annen grunn blitt glemt. Nå fikk jeg en fin påminnelse,tusen takk.
Nrk har følgende om Stargate i dag:
"Norsk julefortelling tar av internasjonalt
Oslo-julefortellingen «Stargate» tar av i USA og flere kjendiser har lagt sin elsk på boken.
Det skriver Avisa Oslo.
Boken, som er skrevet av Ingvild H. Rishøi, handler om to søstre som bor på Tøyen sammen med en alkoholavhengig far.
Nå har den moderne julefortellingen blitt en snakkis på andre siden av Atlanterhavet.
Oprah Winfrey har boka med på en liste over årets beste, og popstjerna Dua Lipa anbefaler boken i sosiale medier.
Julefortellingen er nå oversatt til 18 språk."
Ja, det er et godt minne «Hysj, hysj, hysj vær stille som mus!»
Må gjerne sjekke ut den linken, nå som Stargate går mot slutten.
Takk for innspill og inspirasjon, i gjennom hele året, og god lesejul til deg!
Gaza Notebook
(2021-2023)
At fifth grade, I visit the school library.
On a wall by the door, a poster claims,
«If you read books, you live more than one
life.»
Now I’m thirty and whenever I look at faces
around me, old or young, on each forehead I
read:
«If you live in Gaza, you die several
times.
Mosab Abu Toha
Verset er hentet fra diktet Gaza Notebook (2021-2023)
Forest of Noise
poems
Alfred A. Knope, New York - 2024
Som i flere andre hjem, leses her Stargate av Ingvild Rishøi, og jeg går for høytlesning av denne. Veldig kjekt å lese for hverandre, uansett alder. Så langt liker jeg historien, selv om den ikke oser av glamorøs julestemning, føyer den seg fint inn med andre håpefulle tristfine julefortellinger. Spent på hvordan det går til slutt, men jeg tenker nok som Ronja i boken «Men det er ingen som bare ser en lapp og så slutter å drikke» - men kanskje med litt hjelp, så blir det en god jul tross alt.
Ønsker alle bokelskere en fredfull og god julehøytid!
Det er faktisk snart 5 måneder siden forrige innlegg fra dette tastaturet. Jobb, fotball, politikk og masse samvær med kjæresten min, har gitt lite lesing. Mener å huske at jeg var i gang med Kokain av Pascal Engmann da. Og på hylla ved senga lå Høgfjellsmeldinga av Guri Sørumgard Botheim. Kan anbefale begge! Etter det har jeg vært ganske sirlig gjennom Verden på Vippepunktet av Dag O Hessen. Holder på med ei ny bok nå som jeg kan skrive mer fra seinere :-)
Ønsker alle og enhver ei fredelig jul med masse omsorg og kjærlighet - og ei god bok i nærheten!
Jeg synes også boka får godt fram den ensomheten som preger forfatteryrket. Mye ledig tid til å gruble for den med anlegg i den retningen!
Helt enig!
Nå har vi vaska golvet og vi har børi ved, og vi har ... satt opp tre :) Med barnebarn på overnatting blir det pynting av hus og tre i morgen. Akkurat nå leser jeg Julenatt 2024, med Elisabeth Thorsen som redaktør. Tidligere i kveld leste jeg en av mine favoritter for barnebarna, Smånissene, av Elsa Beskow. Den er virkelig nydelig, og anbefales til alle. Jeg har et ganske avslappet forhold til julen med alle dens krav, men visse ting er rett og slett veldig koselig å holde på med. Riktig god jul alle sammen!