Drømmer er samtaler vi fører med oss selvpå et symbolspråk som formidlerbudskap mellom de ubevisste og bevisste plan i sinnet. Vi er både forfattere og aktører i drømmene våre, og det er vi som best kan avgjøre hva de betyr.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Drømmelandskap er på ingen måte noen likegyldig bakgrunn - tvert imot, de kan oppleves intenst. Et landskap kan være smertefullt ensomt, eller det kan være gjennomstrømmet av forunderlig velvære. Hvis landskapet har myke konturer og vekker sterke følelser, er en mulig tolkning at det representerer en kropp, særlig mors kropp. Drømmesteder kan også representere selve sinnets topografi - for eksempel kan et ukjent strøk i en fjern bydel være symbol på det ubevisste. Tilsvarende kan nattscener være et bilde på de mørke dyp i selvets indre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Voksne oppfatter kontinuerlig repetisjon som kjedelig, fordi det krever at man gjør samme erfaringen om og om igjen. Men for førskolebarn er ikke repetisjon kjedelig, for hver gang de ser på noe, oppfatter de det på en helt ny måte.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nøkkelen til å få folk til å endre atferd, eller med andre ord - til å bry seg om en nabo i nød, ligger ofte i de små bagatellene ved situasjonen der og da. Kontekstens kraft viser at mennesket er mye mer følsomt overfor omgivelsene enn det ser ut som.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

" Maria, Maria" , av Anne K Elstad.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når "Det stille" (Stillehavet) har hatt et vredesutbrudd, kan vandreren finne selsomme ting på strendene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gatens lyd er like ung som gaten selv, havets lyd er like gammel som elementene.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Dagen blir lang for den som har endt sitt dagsverk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når Edward Snowden utfordrer makthaverne, gjelder det i ytterste konsekvens den grunnleggende frihet som heter ytringsfrihet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det var ikke bare Hitler som drev med genetikk og rasehygiene. Gode motstandsfolk under krigen drev med det samme etter krigen. Lobotomi, for eksempel, et mørkt kapittel i vår nyere historie.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kvinnen skulle i utgangspunktet ta barna med til mødrehygienekontoret for veiing og veiledning. Men når legen, eller en sykepleier, fikk vite at moren hadde satt femten barn eller så til verden , så skjønte man at det var på tide med litt prevensjonsrådgivning. De informerte med andre ord om familieplanlegging.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det norske samfunnet var i ferd med å bli moderne, så det gikk ikke i anstendighetens navn lenger an å bruke et billig bibelsk argument om at kvinner skal tie i forsamlinger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et annet særtrekk ved norsk nasjonalisme var polarnasjonalismen. Mens andre nasjoner formelig sloss om å ta kolonier i Afrika, slo nordmenn til der det ikke bodde folk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er ufattelig at det måtte ta så lang tid før de brave herrer i det minste gjorde kvinner myndige. Det burde ha skjedd allerede på Eidsvoll i 1814.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nasjonal selvstendighet og demokrati var begge gigantiske prosjekter som ble satt i gang i 1814. Ingen av de to prosjektene er blitt fullført på 200 års dagen. Det er viktig å ha dette i minnet, for hver generasjon må etterlate seg en ny versjon av friheten og demokratiet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Finnes det noe herligere enn å våkne en morgen og være fullstendig utsovet ?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Var det ikke tilstrekkelig med en håndfull vann for å bli tatt opp i Guds rike ?. Skulle det være nødvendig med en hel rennende elv ?.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eddi Stubb er sympatisk og i motsetnad til mange andre krimheltar; tilnærma normal. Likevel vart dette ei leseoppleving under middels. Det heile er tamt og tregt - og når det endeleg byrjar å bli bittelitt spennande har ein forlengst skjønt korleis det heng saman. No er det ikkje slik at eg ha action og full gass heile vegen for å bli engasjert, men det er ein heil del som skurrar i denne historia.

Avslutninga på historia er eit antiklimaks, "poesispråket" er jålete og konklusjonen min vert difor terningkast 3 minus..

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sansom sine skildringar av London og England på 1500-talet er levande skildra og etter det eg kan forstå; historisk korrekt. Både miljø, samfunnsforhold og historiske detaljar gir inntrykk av realisme og truverdigheit. Bygningar og gater, ver og klima, matvanar og klestil - alt dette gir lesaren ei slags historisk byvandring - og i tillegg får ein spennande, finurlege og gåtefulle kriminalhistoriar. Persongalleriet er rikt og mangfoldig og svært mange av personane er verkelege historiske personar. Mange av dei hendingane det vert fortalt om har også rot i det som verkeleg skjedde, men Sansom har gjerne ein eigen vri på kva og korleis. Alt vert fortalt gjennom augene til hovudpersonen - den melankolske og lojale Shardlake.

Dramatikken tek ingen ende i denne bokserien, men for kong Henrik VIII nærmar det seg slutten. Intrigane, maktkampen og motsetningane i hoffet og geheimerådet tilspissar seg. Ingen vil vera tapande part i det som foregår; straffa er hard og brutal for dei som går imot gjeldande styre og lov. Kjetterbåla er mange og torturistane har travle dagar. Ingen kan stola på nokon, heller ikkje kongen - og slett ikkje dronninga. Enkelte sentrale maktmenneske og aktørar har bokstaveleg talt mista hovudet medan andre er sleipe (og/eller lure) og snur kappa etter vinden.

Sansom gir oss levande skildringar frå både kongelege gemakkar, fangekjellaren i Tower, daglegliv i Londongatene, samt glimt frå boktrykkar- og andre handverkarverksemder. Samstundes får ein skarpe og interessante karakteristikkar av både historiske og fiktive personar. Noko som er spesielt fascinerande er innblikket ein får i korleis tudormenneska tenkte og oppførte seg. Det enorme klasseskiljet; dei øverste på samfunnsstigen sin groteske rikdom og dei lågaste som befinn seg i desperasjon, naud og armod. Kor vidtfemnande religionen var; å vera utan gudstru var nærast utenkeleg i dåtidas samfunn. Sakføraren Shardlake, som ser kor øydeleggjande striden mellom tradisjonell og reformistisk kristendom er, prøver alt han kan å halda seg nøytral og upartisk. Det vert naturleg nok vanskeleg for han.

Heilt til slutt i denne 700 siders mursteinen gjer forfattaren greie for historiske fakta og presenterer teoriar vedkommande dei mange dramatiske og turbulente hendingane som fann stad i England i 1546-47. Eg vil tru at det kjem fleire bøker i denne serien - avslutninga tyder på det - sidan Shardlake får ein ny spennande oppdragsgjevar.

Meir om denne fascinerande serien på bloggen min.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Aslak Nore er ein dyktig forfattar som med innsikt, balanse og forteljarglede skriv om menneske som står framfor store utfordringar. Ulvefellen er ein spionthriller med handling frå krigens dagar, ei fascinerande historie og "befolka med" med ekte og interessante karakterar. Boka er velkomponert, lærerik, detaljrik og svært spennande. Det handlar om moral og umoral, svik og lojalitet, om korleis krig og konflikt grip inn i den enkelte sitt liv og om kva enkeltmenneske kan vera i stand til å gjera når situasjonen tilseier det.

Meir på bloggen min

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Cecilie EllefsenDaffy EnglundGodemineChristofferOle Jacob OddenesWencheMads Leonard HolvikLailaMorten MüllerOleVariosaEivind  VaksvikMartePiippokattaHarald KHilde MjelvaAlice NordliKirsten LundStian AxdalAmanda ACamillaNorahAnne Berit GrønbechReadninggirl30Ellen E. MartolToveKarin BergMathiasPer LundJulie StensethRisRosOgKlagingTom-Erik FallaBente NogvaTone R BIngvild SReidun SvensliTorill RevheimHege LRufsetufsaPia Lise Selnes