Dagens sitat:
Blant de mange verdener som mennesket ikke har fått i gave av naturen, men har skapt på egen hånd, er bøkenes verden den største.
Hermann Hesse
Wow der fikk du min oppmerksomhet. Du tryller frem forfattere etter hverandre. Takk Harald.
Jeg ble jo nødt til å sjekke hvor mange jeg hadde lest, og det ble nok bare seks.
Her kommer de:
Mi briljante venninne, av Elena Ferrante
Den underjordiske jernbanen, av Colson Whitehead
Veien, av Cormac McCarthy
Om forlatelse, av Ian McEwan
Årene, av Annie Ernaux
Historia om det tapte barnet, av Elena Ferrante
Eg har fundert litt på kva eg skal foreslå- noko som er kjekt å lese og som kan gi ein god diskusjon……trur ikkje vi har lest denne av Graham Greene saman:Monsignor Quijote
Eg har lese boka før, og likte den godt - både innhaldet og språket! Det er ei bok som kan gi opplevingar på fleire plan, også humoristisk.
Det realistiske ved klimaendringer er å gjøre det mennesket alltid har gjort: det har tilpasset seg.
Takk for påminnelsen. Kjøpte denne boken for flere år siden og den har blitt stående i bokhyllen. At den var del av en serie ante jeg ikke. Har funnet de første bøkene hos en Antikvariat og er blitt bestilt, så jeg kan lese bøkene i rekkefølge. Jeg undrer meg hvorfor forfatteren > Erich Maria Remarque blir gitt et annet navn > > Erich Paul Kramer av Gyldendal ?
Forfatterens navn endring kommer nedenfor med en forklaring >>
Stavemåten til etternavnet hans ble endret til Remarque da han publiserte All Quiet on the Western Front til ære for sine franske forfedre og for å ta avstand fra sin tidligere roman The Dream Room (Die Traumbude). Hans bestefar hadde endret skrivemåten fra Remarque til Remark på 1800-tallet. Forskning [når?] ved Remarques barndom og livslange venn beviste Hanns-Gerd Rabe at Remarque hadde franske forfedre – hans oldefar Johann Adam Remarque, som ble født i 1789, kom fra en fransk familie i Aachen. Dette er i strid med usannheten – foreviget av nazistisk propaganda – om at hans virkelige etternavn var Kramer ("Remark" stavet baklengs) og at han var jøde.
Da vil jeg anbefale deg Tider som fulgte av Remarque. Den er fullt på høyde med Tre kamerater.
Tre kamerater inngår i en slags frittstående trilogi:
1) Intet nytt fra Vestfronten
2) Tider som fulgte, fra 1931, men ikke oversatt til norsk før i 1982.
3) Tre kamerater
Disse tre bøkene henger sammen, vi møter de samme menneskene, i ulike tidsepoker. Bøkene kan fint leses uavhengig av hverandre. Jeg anbefaler alle tre på det varmeste!
God helg! I dag har det vært delvis en herlig sommerdag.
Delvis fordi det skjedde en bilulykke hvor 7 personer er innblandet. 5 personer er sendt til sykehus, 1 person fraktet til legevakten, men eldre person måtte bli fraktet med helikopter til Stavanger Sykehus. Da jeg skulle ta bussen 2 timer senere var der en enorm bilkø. Bilkøen løste seg opp ganske snart. Men bussen uteble. På skjermen ble ruten forfølgende utsatt. Men det viste seg at min buss kunne kjørt sin rute uten hinder fordi hendelsen skjedde etter rundkjøringen hvor bussen skulle ta av. Der satt vi og ventet på en buss som ikke kom - noen har beslutnings vegring. Heldigvis for meg så ringte en som jeg kjente så jeg fikk sitte på med ham. For de andre som ventet ble det nok siste buss hjem - etter 19:50. Opplevde det som en uthalings-taktikk - 10 > 15 > 20 min. osv. Hvorfor ikke skrive innstilt! Så her sitter jeg å er litt forbannet & en følelse av å bli psykologisk lurt.
På den lyse side mottok jeg de første bøkene til Elizabeth Strout i dag på posten. Begynner på Jeg heter Lucy Barton litt senere evt. i morgen.
PS! Ingen av de involverte er kritisk skadet heldigvis, men de fysiske skadene på bilene er enorme som skjer når det front kollisjon i 70 km
Hufsamor jeg har ikke lest boken, men har lest andre bøker som setter meg i samme tilstand. Da tar jeg for meg andre forfattere som omtaler samme tema. Der noen skriver mellom linjene, får andre det fram i klarere tekst.
Ja det er herlig å finne en ny forfatter som er totalt motvekter til det jeg leser nå.
Både nye & noe eldre litteratur fra WWII + rettsoppgjøret som er kommet på markedet nå gir et bedre & bredere syn fra den tid. Begge mine foreldre fikk føle å ha nazister i nærheten. De ga meg noen små glimt av og til, på deres premisser. Deres generasjon holdt tilbake deres opplevelser for i 50-årene var det en ny tid medfølgende optimisme for framtiden.
PS! Her er en link til 11.mai – Russiske fanger slippes fri! min mor & søstre fikk matpakker som de gav de russiske fangene. I retur fikk de fugler utskjæret i tre, fordi de russiske fangene kunne ikke motta noe uten å gi noe tilbake. Tror barn ble brukt, muligens fordi tyske soldater ikke jaget vekk barn.
Kan være at jeg misforstår deg, men jeg kan ikke se at Amy og Isabelle er del av serien "Lucy Barton". Måtte til Norli for lese bokomtalen til nevnte bok. Boken er hennes debutroman i 1998. Jeg har bestilt de første 3 (pocket) som kommer snart og som jeg gleder meg til å lese. Hennes andre serie Olive Kitteridge er den like god? Sistnevnte serie får jeg opp på Librarything består av 3 bøker:
Olive Kitteridge
Olive, Again
Tell Me Everything
Nå kan det være jeg har funnet en forfatter som jeg ønsker å lese mer av. Det har aldri hendt meg før. En stabil forfatter som leverer hver gang > dersom den andre serien er like god da.
Her en link til intervju med forfatteren til en "kommende" episode av Bokprogrammet i NRK. Publisert 15. sep. 2011.
Han har 2 store samlinger - der intervjuet fant sted > 30.000 + et annet sted som han refererer til > 20.000. Intervjuet fant sted i hans hjem i Milano. Han sier at han ikke kjøper bøker selv, men korrekterer seg selv underveis. Han kjøper bøker han har brukt for i sitt arbeid. Bøker gir han også bort > studenter. Skulle ønske det hendte meg, sukk.
Klimaskrekk-industrien betaler milliarder verden over for å produsere skremsel for politisk vinning.
Livet på jorda opprettholdes gjennom en balanse mellom dyreliv og planteliv og vidundermiddelet for dette er fotosyntesen. Økt innhold av karbondioksyd i atmosfæren de siste 40 år sammen med aktiv skogplanting i land som India og China har økt jordens grønne dekke med mellom 15 og 20%, og gjennom det gitt økt matproduksjon og bedre levekår over det meste av jorden.
Takk for et interessant og morsomt innspill, Ava!
All ære til bibliotekene, uten forkleinelse for private boksamlinger.
Teksten hentet fra Haugesund Avis:
I skyggen av Yggdrasil: Jakten på Odins øye
Jan Ivar Hauge Bringedal sier han har hatt kontakt med forlag, og fått gode tilbakemeldinger, men at utgivelsen blir gjort selvstendig.
– Markedet for norsk fantasylitteratur er lite, dermed er det mer risiko å satse, forklarer Bringedal.
Han forteller at fantasysjangeren leses mest på engelsk, selv i Norge. Mot slutten av året vil boken også være tilgjengelig på engelsk.
Jakten på Odins øye skal bli tilgjengelig på nett hos de fleste norske bokforhandlere. Bringedal bruker tjenesten Books on Demand til trykkingen.
– På den måten ender jeg ikke opp med 1000 usolgte bøker i kjelleren. Via nettsiden deres kan jeg bestille bøker i takt med salg gjort hos bokforhandlerne, forteller forfatteren.
Oppfølger på vei
Bringedal har ingen planer om å legge pennen på hylla med det første.
Han ser for seg at dette kan bli starten på en bokserie
– Hvor godt må debuten gå for at det blir en oppfølger?
– Nei, det trenger ikke gå så godt, ler 38-åringen.
– Jeg synes dette er veldig gøy å holde på med. Det kommer nok en oppfølger etter hvert. Men det er klart at dess bedre det går, dess fortere kommer oppfølgeren, sier Bringedal.
Nå har ikke jeg hørt på lydbøker, men jeg har noen jeg kjøpte på salg. Leste at en person som prøvde å lese samme bok son han hørte som lydbok. Han oppdaget at oppleseren oppet over noen setninger her og der. Dere som hører på lydbøker, har dere opplevd det samme ?
For mange år siden lånte jeg kassetter på Biblioteket som hørte på - desember måned - mens jeg gjorde julepresanger ferdig. Den eneste jeg husker i farten var Fiskerjenten av Bjørnstjerne Bjørnson, tror den hadde 6-8 kassetter.
Måtte bare sjekke opp både bok & forfatter som er ukjent for meg. Det er en serie med 5 bøker:
1. Jeg heter Lucy Barton
2. Hva som helst er mulig
3. Åh, William!
4. Lucy ved havet
+
5. Tell Me Everything
Vet ikke om du fikk med deg anmeldelse av boken Åh, William! på NrK. Jeg fant den nettopp.
God Helg til dere alle. Dagen startet med regn og Yr varslet regn hele dagen, men de skinte opp og temp. med.
I dag plukket jeg med meg "Boken med glemte navn" av Kristin Harmel. Den begynte jeg på kort tid etter og fortsetter med etter jeg kom hjem fra handleturen.
Paris, våren 1942: Den unge Studenten Eva må flykte fra Paris sammen med sin mor fordi faren blir arristert. Flukten fører dem til en liten landsby i den såkalte frisonen, hvor Eva blir tatt opp i en motstandsgruppe som smugler jødiske barn over grensen til Sveits. Mange av barna er foreldreløse og for at deres opprinnelige navn ikke skal bli glemt, fører Eva og hennes venn Rémy dem inn med en hemmelig kode i en gammel bok.
Mange år senere arbeider Eva som biblioteker i Florida. En morgen faller blikket hennes på et fotografi i et magasin. Hun stivner, der er et bilde av en bok hun ikke har sett på sekstifem år - en bok hun husker som Boken med glemte navn. Boken inneholder noen hemmelige koder, men forskerne vet ikke hva kodene betyr. Bare Eva har svaret på gåten ...
Boken med glemte navn er basert på en sann historie fra andre verdenskrig.
Jeg har også en annen bok fra andre verdenskrig:
De likviderte : historien om "rottearbeidet" under andre verdenskrig av Eivind Sæther (2023)
Under andre verdenskrig ble mer enn 80 sivile nordmenn likvidert av motstandsbevegelsen. Mange av dem var politimenn, noen var agenter for tyskerne, andre sjåfører, vaskehjelper eller kontoransatte. De ble drept på åpen gate, på trikken, på kontoret eller hjemme i sine egne stuer. Noen visste at de var i livsfare, andre ante ikke hva som ventet dem.
Hvem var de unge mennene som ble satt til å utføre disse drapene, «det mest krevende arbeidet»? Hvem var ofrene, de som motstandsbevegelsen kalte «rotter»? Etter krigen sørget mektige menn i det offisielle Norge for at navnene på de som hadde utført likvidasjonene aldri ble kjent. I stedet valgte vi å fortelle en annen historie om krigen. «De likviderte» forteller endelig hele historien om «rottearbeidet», om de som valgte feil side og om agentene som måtte påta seg en av krigens tøffeste oppgaver.
Denne velskrevne og grundig dokumenterte krigsboken tar deg tett på dramatikken. Det er en fortelling om ofre, gjerningsmenn og motstandsfolk og om de vanskelige valgene de alle måtte ta da det gjaldt som mest.
Intet menneske får plass i en liten rute i prestens bok, sorte pennestrøk i kirkeboka, det er ikke der du finner meg, selv om de skrev meg ned.