Jeg ble ikke like begeistret for romanen Åh, William! av Elizabeth Strout som anmelderne.
Forklaringen kan være at jeg har lest boken over en lang periode, og i denne perioden har det vært en del andre ting å tenke på. Siste del leste jeg imens jeg satt og ventet på fly til Oslo under en mellomlanding i Trondheim. I tillegg er det ikke lenge siden jeg leste roman nummer to der Olive Kitteridge har hovedrollen. Olive Kitteridge er en karakter som jeg liker bedre enn den mer usynlige Lucy Barton. Men for all del; jeg angrer ikke at jeg leste Åh, William!. Jeg står i ventekø for å få lest den siste romanen om Lucy Barton: Lucy ved havet.
Det er eventyr, det er usannsynlig og et persongalleri av en annen verden, men det ble litt av en finale. Ingen dødpunkter, og mange timers underholdning. Jeg fikk bekreftet noen teorier og synes Whittaker har fullført Lucindas verk på en fortreffelig måte.
"Den usynlige rusen – å stå sammen i det" av Gunn Seland
Leseeksemplar fra forfatteren
Her er en mors historie om sine to gutter som begge prøvde rus i ungdommen. For den yngste gutten, Martin, var det ikke så lett å kutte det ut. Han gjorde mange forsøk og var inn og ut fra sykehus og institusjoner, men kroppen spilte ikke på lag. I bakgrunnen sto mamma Gunn som en solid bauta, som aldri ga opp sønnen sin.
Dette er en fin og åpenhjertig historie, hvor du også får gode tips til hva du som forelder bør være oppmerksom på.
Anmeldelsen er min personlige mening, som jeg ikke tjener penger på. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.
Bok nummer 2 om Thea er noe mer langtekkelig enn den første boken. Samtidig er det interessant å høre om den gryende kamplysten til kvinnene der borte som vil kjempe for kvinners rettigheter. Flere interessante tema.
Gir denne boken 4 pluss.
Hun er gift med en polygamist. Han besøker henne kun på torsdager. De lever et perfekt liv, helt til hun finner den andre kona. Hannah, som er gravid. Hun har blåmerker. Etter deres felles ektemann. Kjenner hun overhode mannen hun er gift med?
Hovedpersonen er virkelig ute å kjøre, og som leser vet man ikke hva man skal tro.
Utrolig irriterende at oversetteren ikke kan da/når regelen. Synes språket er noe platt, men om det er oversettelsen vites ikke.
Jeg er nettopp ferdig men denne trilogien,
Kjempebra bøker - anbefales!
Men hvis denne blir valgt denne gangen, så blir jeg ikke med på felleslesningen. Kommer til å følge med på diskusjonen da.
Jeg foreslår Kniven i ilden av Ingeborg Arvola.
Historisk roman hvor handlingen er lagt til FInnmark midt på 1800-tallet.
Denne er også første bok i en trilogi.
Denne boka vant Brageprisen i 2022.
Jonas og Ingrid må bli med mamma til fjells sammen med den nye kjæresten hennes og sønnen hans. Jonas liker ham ikke, det har han bestemt seg for, selv om Christian er forhenværende landslagskeeper.
Men vel fremme på hytta skjer det ting! Hvem er det som skyter?!
Jeg er litt usikker på denne, hvor troverdig er dette med skytingen når man etter hvert avdekker hvem de skyldige er? Hmmm... Men spennende og i grunnen ganske velskrevet for mellomtrinnet.
"Langhelgen" av Veronica Henry – Leseeksemplar fra Gyldendal
Claire og Luca driver det sjarmerende og populære hotellet Villa Havblikk. Denne helga ventes storinnrykk, bl. a. skal et utdrikningslag komme. Da den vordende brudgommen kommer, får Claire et sjokk. Hun kjenner han jo, veldig godt til og med
Veldig underholdende og lettlest bok. Her får du både romantikk og drama.
Anmeldelsen er min personlige mening, som jeg ikke tjener penger på. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.
«Je m'apelle Agneta» av Emma Hamberg
Leseeksemplar fra Aschehoug
Agneta er lei av det livet hun har, hvor alt har blitt en kjedelig vane, og alle tar henne som en selvfølge. Hun trenger forandring! Da ser hun en annonse i avisa. En fransk gutt trenger hjelp. Agneta søker, og får jobben. Og snart er hun i Paris.
Fin og hyggelig feelgood-bok som du kan kose deg med. Her er det lett å drømme seg bort.
Anmeldelsen er min personlige mening, som jeg ikke tjener penger på. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.
Jevnt over en god historie som tok seg opp etter en litt kjedelig og stillestående start.
Den niende kretsen er første bok i en krimtrilogi, og er jeg fristet til å lese resten?
Problematisk datter
Victoria Larm har hittil vært et ukjent navn, og hun har skrevet den snertne krimboka Den niende kretsen som jeg likte overraskende godt. Den er om en riksmannsfamilie med sine problemer. De er en rederfamilie og sytten år gamle Livia Siegel, er blitt en ekspert på å lage problemer. Hennes mor er død og hennes far kontakter en psykolog, i håp om å snakke datteren "til fornuft". Men Livia er en gløgg jente og går sine egne veier.
Livia er med på en fest, som ærer Ivar Kreuger, og festen er ikke hederlig, men heller satarisk siden Ivar Kreuger er en grunn til at mange rike familier, blant annet Livias familie sliter. Han var en slags svindler. På denne festen flykter gjestene og alle i bygget, da det blir lest en bombetrussel. Under denne festen, blir også en spesiell maske forsvunnet. Masken er en pestmaske og skal av en eller grunn prege Livias familie. Samtidig er onkelen hennes forsvunnet. Onkel Henrik som burde redde bedriften, men ingen vet hvor han er. Dette er bare en brøkdel av det som skjer i boka, så det er ingen stillestående kim.
Gammeldags handling
Den niende kretsen av Victoria Larm er som nevnt første bok i en trilogi, og jeg leser gjerne resten. Jeg likte at handlingen var satt til langt tilbake i tid, nøyaktig på 1930-tallet, for liker det gammeldagse, og Livia var en artig og utspekulert karakter å lese om. Det er ikke bare henne man følger gjennom handlingen, fordi det skiftes ofte perspektiv, og man blir godt kjent med de fleste. Boka byr på mye mystikk, brutalitet og en smule mørk humor. Man blir godt kjent med gamle Stockholm og det er lett å se for seg den tiden karakterene lever i, for Larm skriver svært levende.
Tittelen er godt mulig inspirert av Den guddommelige komedie av Dante Alighieri, hvor helvete skal være delt inn i ni sirkler. Det nevnes så vidt om det mellom Livia og psykologen. Så boka inneholder en god del interessante diskusjoner. Ikke bare mellom Livia og hennes psykolog, men blant andre karakterer også. Boka er mer karakterdrevet enn handlingsdrevet plot, vil jeg si.
Den niende kretsen er en god begynnelse på en trilogi og jeg leser mer enn gjerne resten.
Fra min blogg: I Bokhylla
(Eksemplar fra Gyldendal, mot en ærlig anmeldelse)
Stephen og datteren er på sin vanlige handletur, da hun plutselig forsvinner. Ingen har sett om hun har gått ut av butikken selv, eller om noen har kidnappet henne. Stephen leter etter henne konstant, men forgjeves. Ekteskapet rakner og Stephen lever som en zombie.
Utrolig bra skrevet, som vanlig, og uten at det blir hjerteskjærende.
Boka er også filmatisert med Benedict Cumberbatch i hovedrollen, og den må selvsagt ses ved anledning.
BOKOMTALE: "Dine farger var blå" av Marcus Jarl. Boka er kjøpt i bokhandel :
Lina og Samuel er godt gift, men det henger en skygge over forholdet – nemlig Ted, eksen til Lina. Lina var veldig lykkelig med han, men plutselig ble han borte uten å legge igjen noen spor. En dag er han tilbake og forteller at har tre måneder igjen å leve – og den tiden vil han tilbringe med Lina. Lina står ovenfor et av hennes vanskeligste valg, og hva vil Samuel si til dette?
Forfatteren skriver godt, og han har satt sammen en fin og sår historie, som iallefall hos meg, vil sitte festet lenge.
Anmeldelsen er min personlige mening, som jeg ikke tjener penger på. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.
Hva er en pinne? Hvor kommer den fra og hva kan man bruke den til?
Alt dette og mye annet som du ikke visste at du lurte på, får du svar på i denne boka! Jeg elsker den!
Det er ikke ofte jeg leser fransk litteratur, men det har hendt seg noen få ganger, da gjerne krim. Dette er en roman med science fiction elementer.
Underlig hendelse
Dette er kanskje ikke en bok for dem med flyskrekk... Tenk å være flyplassasjer og flyet lander to ganger, med tre måneders mellomrom? Hvordan er det mulig? Er det en glitch som det nevnes i The Matrix (1999)? Det er nettopp det som skjer i Anomalien. Etter en kraftig storm, lander det samme flyet fra Paris til New York for andre gang tre måneder senere med de samme passasjerene. Disse passasjerene må tilbringe ubestemt tid i en hangar mens de blir stilt rare spørsmål.
Dette dilemmaet blir virkelig satt på prøve. Tenk å ha en dobbeltgjenger, og hvordan skal man forklare noe, og løse noe som ikke har skjedd tidligere? Mange interessante spørsmål og diskusjoner oppstår.
Le Tellier har hittil vært for min del en ukjent forfatter og det var ikke den verste boka å begynne med. Det er ikke ofte jeg leser science fiction, har lest noen få YA science fiction bøker, men ikke noe avansert fra den sjangeren. Det har aldri fristet helt, selv om jeg liker science fiction filmer. Dette er ikke ren science fiction heller, men som nevnt tidligere en roman med science fiction elementer.
Romanen minner meg litt om Kjære Edward av Ann Napolitano der man får et lite innblikk i noen av passasjererens liv, og der synes jeg at Napolitano gjorde det på en mer spennende måte. Men det var også interessant å få et innblikk av passasjerene, noen av dem, i Anomalien også. Man blir nysgjerrig på hvem de er, hva de gjør og hvorfor de tok akkurat dette flyet. Mange spørsmål dukker opp mens man leser. Så Le Tellier er god til å trigge nysgjerrighet.
En fin bok til lesesirkel eller til diskusjon
De første 150 sidene kan være noe utfordrende å komme seg gjennom siden fortellerstemmen er noe smule tørr. Den kunne ha vært spritet opp et hakk eller to. Mener ikke at jeg trenger spenning eller action på hver side, men begynnelsen var vel rolig. Syntes spesielt disikusjonene rundt denne hendelsen og spørsmålene var svært spennende å lese om. Er jo også svak for uløste mysterier og fenomener, selv om ikke alt er helt troverdig.
Anomalien er en smule rolig roman som er verdt å få med seg da den tar opp et fascinerende dilemma, og stiller mange interessante spørsmål om ting som må være umulig.
Fra min blogg: I Bokhylla
(Eksemplar fra Pax, mot en ærlig anmeldelse)
Spennende, men helt grusom! Utrolig trist. Det er en dystopi, men beskrivelsene av barn på flukt er veldig realistiske. De kunne like godt være på flykt fra krig. Jeg ble bare veldig trist av å lese denne boka.