En av de bedre julebøkene synes jeg. Koselig miljø, godt skrevet uten klisjeer.
Jevnt over ganske fengende, selv om den helt store spenningen uteble
Helt klart en bok man har store forventninger til, og den leverte. Men jeg kjente hele veien en slags irritasjon over at Stoner lot livet flyte forbi og aldri sto opp for seg selv. Men vakkert skrevet og en bok som fester seg.
JK, eller Jan-Kåre, blir vitne til at den ekle naboen drukner. Tror han i alle fall. Men hvem er jenta som plutselig dukker opp hos den gamle naboen? Kongen kommer til Sotra, planlegger noen virkelig å skyte ham? Og er det en hemmelig tunell fra kjelleren på asylet og ut i sjøen?!
Man trenger god tid om man starter på denne boken, for her går det unna fra første til siste side. En skikkelig god psykologisk thriller med flere uventede vrier underveis. Litt merkelig mot slutten, men holder godt til en sekser.
"Ingen lykkelig familie" av Shari Lapena
– Leseeksemplar fra Gyldendal
Sheila og Fred Merton er et velstående eldre ektepar med tre voksne barn. Vi møter dem hjemme hos foreldrene på påskemiddag. Der får barna en beskjed som ikke blir så godt mottatt. Dagen etter blir foreldrene funnet døde etter et innbrudd i huset.
En litt rotete, usannsynlig – og en hjerteløs psykologisk historie. Men for all del spenning og underholdning på høyt plan.
Du kan lese hele anmeldelsen på nettsiden min. Den er basert på min personlige mening, og jeg tjener ikke penger på den. Jeg er heller ikke knyttet til noen forlag.
Jeg var veldig usikker på om jeg skulle lese denne, han har jo skrevet noen mildt sagt veldig merkelige romaner tidligere! Men jeg begynte nå på den og det angrer jeg ikke på. Her er det action, dramatikk, kjærlighet, lidenskap, brutalitet og en smule groteskhet i en herlig blanding!
En fornøyelig historie om den eksentriske muttra, med tilbakeblikk på forfatterens oppvekst. Litt trist, men skrevet med snert og humor. Fantastiske reisebrev fra Oman.
I dashed into the kitchen before rational thought could kick in—which is likely for the best, since my rational thoughts all center on the principles of running and hiding.
Mye interessant om ulv, men også en del som ikke var så relevant synes jeg.
Kate Morton er kanskje ikke en produktiv forfatter, men noen ganger er bøkene hennes verdt ventetiden.
Morton sine bøker inneholder ofte mysterier som varer over lengre tid, fortid som møter nåtid og har en del hemmeligheter på lur. Handlingene hennes kan virke noe gammeldagse, men det er det som er sjarmen. Bøkene hennes kan virke som kvinneromaner. På en måte er de det, men samtidig ikke.
En forferdelig familietragedie
I Hjemkomst blir man kjent med Jess Turner som i de siste tjue årene har bodd i London og jobber som journalist. En dag får hun en telefon om at bestemoren hennes Nora, er skadet og innlagt på sykehus. Selv om Nora er i Sydney, ser Jess på henne som en slags mor siden det er hun som har oppdratt henne, og tatt seg av henne mest i Darling House. Derfor reiser Jess hele veien til Sydney. Bestemoren hennes skal ha skadet seg mens hun var på vei til loftet, hvor hun aldri pleier å være. Og når Jess ankommer Darling House, finner hun en true crime bok bestemoren hennes nylig har lest i. True crime, altså krimhistorie fra virkeligheten, boka er om familien Turner som rystet et helt samfunn i 1959. Moren i boka og hennes tre barn ble funnet døde utendørs på julaften, og det fjerde barnet (et spedbarn) var forsvunnet. Hva har skjedd, og hvorfor leste bestemoren hennes om denne saken? Er det noe Nora ikke har fortalt Jesse?
Handlingen vandrer fra 1959 og 2018, og hopper mye i tid mellom disse årene da man blir kjent med Noras bakgrunn, Pollys bakgrunn, (som er moren til Jess), og Jess selv. Derfor er boka på godt over seks hundre sider. Morton tar seg tid til å bygge opp familiesagaen oppgjennom årene, slik at man blir godt kjent med både tiden som alltid er i bevegelse, karakterene og omgivelsene. Og ikke minst; relasjonenene og familiehistorien. På den måten skjønner jeg godt hvorfor denne boka ble noe i stor, for Morton ville nok gi det hele tid og godgjøre seg til man kanskje blir klokere på det hele. Selv om størrelsen på boka kan virke skremmende for noen, kan jeg forsikre om at Hjemkomst var veldig lettlest og fonten er noe stor.
Lang historie med mange detaljer
Selv om jeg foretrekker store bøker fremfor de smale, for synes det er lettere å komme inn i handlingen i de store bøkene, kunne denne godt ha vært forminsket uten at det ville gjøre noen forskjell. Både jeg og Morton har sansen for detaljer, men her kan man blant annet forvente seg fem-seks sider om en knust tekopp, så ikke rart at det fort blir mange sider, da. Det er også en del partier som egentlig ikke har like stor betydning, og da ble det noe seigt.
Synes heller ikke at slutten, var spesielt sjokkerende. Likevel likte jeg historien til tross for dysterheten, og setter pris på hva Morton forsøkte å gjøre med denne boka, for ofte glimtet Hjemkomst til uten å skinne helt. På coveret sier Publishers Weekly: "Mortons beste til nå.". Noe jeg er helt uenig i. En svunnen tid er fremdeles hennes beste, og Hjemkomst var et hederlig forsøk.
Fra min blogg: I Bokhylla
Eksemplar fra Vigmostad & Bjørke, mot en ærlig anmeldelse
"Gledelig jul" av Kristin S. Ålovsrud
– Leseeksemplar fra Bladkompaniet
Søstrene Ellen og Frida mistet moren sin da de var barn, og har vokst opp hos besteforeldrene. De har et ulikt forhold til jul, og et lunkent forhold til hverandre. Nå vil mormor selge familiehytta, og søstrene blir tvunget til å ta et valg sammen – og ikke minst tilbringe en del tid sammen. Kan de finne tilbake til det gode vennskapet de hadde som barn?
Fin og lettlest julehistorie.
Noen ganger tenker jeg forfattere burde gjøre et forsøk på å være mindre forutsigbare, det ødelegger jo litt. Men boken var god den!