Fra én eller to dager til ett eller to år. Det kommer an på alt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser at de har siste åpningsdag i dag (onsdag), før de er stengt fram til 17.juli. Så vet du det!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men hvis mennesket alene var i stand til å innføre enhet i verden, hvis det bare ved hjelp av et dekret kunne få oppriktighet, uskyld og rettferdighet til å herske, ville det være Gud selv. Dermed ville det ikke være noen grunn til opprør. Når det skjer opprør, er det fordi løgn, urettferdighet og vold er en del av opprørerens skjebne. Han kan altså ikke hevde at han aldri vil drepe eller lyve, ettersom den omvendte impuls, som ville legitimere mord og vold, også ville ødelegge grunnene til hans opprør. Opprøreren kan altså ikke finne hvile. Han kjenner det gode og gjør det onde mot sin vilje. Den verdi som holder ham oppe, er ikke gitt ham én gang for alle, han må uten stans opprettholde den. Den væren han oppnår, smuldrer bort hvis ikke opprøret stadig støtter den. I alle tilfelle: hvis han ikke alltid kan unngå å drepe, direkte eller indirekte, kan han sette sin glød og lidenskap inn på å minske sjansen for mord omkring seg. Neddukket som han er i mørket, vil hans eneste dyd være aldri å gi etter for mørkets dunkle svimmelhet; og lenket som han er til det onde, hårdnakket å streve mot det gode. Hvis han til slutt selv dreper, vil han godta å dø. Trofast mot sin opprinnelse viser opprøreren gjennom offeret at hans virkelige frihet ikke er en frihet til mord, men til å dø. Han oppdager samtidig den metafysiske ære. Kaliajev stiller seg da under galgen og viser tydelig, for alle sine brødre, den nøyaktige grense hvor menneskenes ære begynner og slutter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For at opprøret skal forbli autentisk, må det ikke oppgi noen av leddene i den motsigelse som opprettholder det. Det må være trofast mot det ja som det inneholder, samtidig som det er trofast mot det nei som de nihilistiske fortolkninger gjør til det eneste innhold i opprøret. Opprørerens logikk er å ville tjene rettferdigheten for ikke å føye noe til skjebnens urettferdighet, å anstrenge seg for å bruke et klart språk for ikke å øke den universelle løgn, og, stilt overfor menneskets smerte, å satse på lykken. Den nihilistiske lidenskap øker urettferdigheten og løgnen, den ødelegger i sitt raseri sitt tidligere krav og fratar seg på den måten de mest åpenbare grunner til sitt opprør. Den dreper, gal av å føle at denne verden er i dødens vold. Konsekvensen av opprøret er derimot å avvise å rettferdiggjøre mordet, ettersom opprøret i prinsippet er protest mot døden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den irrasjonelle terror gjør menneskene om til ting, "planetariske basiller", med Hitlers ord. Den tar sikte på ødeleggelse, ikke bare av mennesket, men av menneskets universelle muligheter, refleksjonen, solidariteten, appellen om absolutt kjærlighet. Propagandaen og torturen er direkte midler til oppløsning; i enda høyere grad den systematiske fornedrelse, sammenblandingen med det kynisk kriminelle, den påtvungne medskyldighet. Den som dreper eller torturerer, kjenner bare en skygge ved sin seier: han kan ikke føle seg uskyldig. Han må derfor skape skyld hos offeret selv, for at den alminnelige skyld, i en verden uten styring, ikke skal legitimere noe annet enn utøvelse av makt og ikke sanksjonere noe annet enn suksess. Når ideen om uskyld forsvinner hos den uskyldige selv, hersker endelig maktens verdi over en fortvilet verden. Det er derfor en motbydelig og grusom straff hersker over denne verden, hvor bare stenene er uskyldige. De fordømte er tvunget til å henge hverandre. Selv moderskapets rene skrik blir drept, som hos den greske mor som en offiser tvang til å velge hvilken av hennes tre sønner som skulle bli drept. Slik blir man endelig fri. Makten til å drepe og fornedre redder den underdanige sjel fra tomheten. Den tyske frihet synges da i dødsleirene, til musikken fra straffangenes orkester.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Se den første siden jeg linka til, der er det kart. Det ligger i sentrum.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I en viss forstand bevarer mennesket som dreper seg i ensomhet, fremdeles en verdi, ettersom det tilsynelatende ikke tilkjenner seg rettigheter over andres liv. Beviset er at det aldri bruker den fryktelige makt og frihet som dets beslutning om å dø gir det, til å beherske andre; ethvert ensomt selvmord er, når det ikke skyldes bitterhet, i en eller annen henseende edelmodig eller fullt av forakt. Men man forakter på vegne av noe. Hvis verden er likegyldig til selvmorderen, er det fordi han har en idé om noe som ikke er eller ikke kunne være likegyldig for ham. Man tror at man ødelegger alt og tar alt med seg, men av selve denne død gjenoppstår en verdi som kanskje hadde fortjent at man levde.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kan anbefale Cappelens Forslag, en uavhengig bokhandel som ligger i Bernt Ankers gate 4 (og som Bokprogrammet forøvrig har begynt å bruke som studio for forfatterintervjuer). Drives av to fyrer som selv har fiska fram bøkene som står i hyllene fra ulike kroker og hjørner av verden. En egen hjemmekoselig atmosfære med sofa og mulighet for å kjøpe kaffe og brukte og gamle bøker. Litt mer info + anmeldelser av stedet her: http://www.yelp.no/biz/cappelens-forslag-oslo og intervju med innehaverne her: http://www.nattogdag.no/kunst/artikler/4989/et-forslag-til-lesning#.UdFjl-A4-vs.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den viktigste boken jeg har lest på lenge. Ikke bare fordi jeg har vanskelig for å se hvordan noen kan være uenig med utgangspunktet, at det bare fins et virkelig alvorlig filosofisk problem: selvmordet. Hvorvidt det er verdt å leve eller ikke.

Konklusjonen er for så vidt unngåelig, om avgjørelsen ikke er det. Hvem tar fatt på et slikt spørsmål og ender opp med å svare at alle bør ta sitt eget liv, liksom? Camus tar altså livets side, men det er ikke så mye hva han svarer som måten han gjør det på, som gjør boken så enestående. Det fins en slags livsvilje og alvor innebygd i syntaksen og tenkningen som gjør dette lange essayet både så ufattelig rørende og inspirende. Jeg trodde overhodet ikke på litteraturens eller filosofiens oppbyggelighet før lesningen, men denne boken kan få hvem som helst til å tvile.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er ikke en omtale teknisk sett, jeg skal begynne på denne boka nå. Det er bare noe med den følelsen når yndlingsforfatteren din og alle anmeldelser får en bok til å virke helt fantastisk og du har bladd i den og det er fine illustrasjoner og det virker så lovende at du er skikkelig nervøs på forhånd fordi det vil føles så langt å falle om det ikke er bra. Og samtidig er du nervøs for tenk om alt stemmer, blurbene, omtalene, den følelsen innerst i sjela av at du kanskje vil oppleve en av de bøkene der alt funker, der man ler og gråter og alt er magisk og du nesten ikke vil begynne å lese fordi jo fortere du begynner å lese, jo fortere er du ferdig og hva skal du gjøre da. Jeg vet ikke, jeg bare har tro på denne boka og det er en fin følelse :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For det er en av angstens forbannelser, at den aldri når utover den angstridde. Den kan ikke betroes noen eller overføres til noen, den kan ikke gjøres rede for eller forklares overfor andre, den kan aldri helt kommuniseres, på den måten heller aldri helt kureres. Det er den ytterste ensomhets sykdom. Det er det øyeblikket da man møter seg selv og vet at man er alene, at det er det man egentlig er. Når vi i et anfall (eller en tilstand) av angst står ansikt til ansikt med det vi frykter, er det alltid oss selv vi ser. Vi ser noe forferdelig, noe uutholdelig, som er en del av oss selv. Ingenting er pådyttet utenfra. Våre redsler springer alltid ut fra oss selv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

In the journal I do not just express myself more openly than I could do to any person; I create myself.

The journal is a vehicle for my sense of selfhood. It represents me as emotionally and spiritually independent. Therefore (alas) it does not simply record my actual, daily life but rather - in many cases - offers an alternative to it.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

På leselista sommeren 2013.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

I Bok i P2 snakker de stort sett om aktuelle utgivelser (dvs. overveiende om romaner for voksne, men også ungdomslitteratur, diktsamlinger, biografier, essaysamlinger, tidsskrifter - you name it), både fra etablerte forfattere og debutanter, i tillegg til tendenser i samtidslitteraturen. Av og til anmelder de et knippe nye bøker, andre ganger er en hel sending viet et (aktuelt) forfatterskap, eller de har en forfatter på besøk. Og så kårer de jo hvert år en vinner av P2-lytternes romanpris. Diktafon henvender seg til et noe smalere publikum (må en vel dessverre kalle det), nemlig de poesi-interesserte. Her går det også i diskusjon, anmeldelser, intervjuer med forfattere, rapporter fra litteraturfestivaler og liknende.
Podcast kan lastes ned fra iTunes Store, evt. fra nettsidene til radioprogrammene, og så kan du enten lytte fra pc-en eller laste det over på den dingsen du måtte eie.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Både Bok i P2 og Diktafon (også på P2) er å anbefale! Og begge programmer finnes selvsagt på podcast.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jag brukar säga till unga människor. Passa på att njuta. För det här är paradiset. Eller vad förväntar du dig egentligen? Mer springbrunnar? Två regnbågar samtidigt?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det låter säkert konstigt men 1985 var Norge, tross vissa oljeinkomster, fortfarande en smula efterblivet, som ett slags förstorat Värmland, så att man hade svårt att ta till exempel den mat man erbjöds på fullt allvar. Och än värre blev det eftersom Norgen den kvällen var vinnare av Eurovisionsschlagerfestivalen med "La det swinge”.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Naturligtvis vill jag att du som läsare ska tycka om mig. Men jag är inte dummare än att jag vet att du gör som du vill med det.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I denne tomheten er antall mulige gester
nærmest uendelig. Du kan veive fritt med
armene. Du er udødelig fordi du selv er døden.
De lange beina dine.

Jeg vet ikke hvor jeg er lenger.
Jeg ser ikke meg selv.

Disse hendene. Alt som er
igjen. Du må forstå at diktet
handler om deg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fingrene mine lukter deg. I det siste har
drømmene mine vært overeksponerte. Umulig å
utskille noe som helst fra lyset.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Hilde Merete GjessingJulie StensethAnniken RøilAnne-Stine Ruud HusevågPrunellaKirsten LundRufsetufsaMads Leonard HolvikSissel ElisabethTralteLailaBjørg RistvedtOddvarGMorten MüllerKatiMaiFrisk NordvestEivind  VaksvikMarenPiippokattaCathrine PedersenCarine OlsrødIdaStig TAstrid Terese Bjorland SkjeggerudsomniferumGrete AastorpKjerstiSigrid Blytt TøsdalbrekHilde VrangsagenLiv-Torill AustgulenStein KippersundHarald KReidun GranbergBenedikteLars MæhlumInger-LiseTanteMamieG LIngunn S