For hysterical maidens I would prescribe marriage, for they are cured by pregnancy.
- Hippocrates

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (4) Varsle Svar

I anledning 8.mars 2017,

Camilla Collett

Du frys i dine sjal Camilla Collett
ein gong var du for varm
ein brennande rosebusk i Norges Dæmring
vraka av skalden
gret
og vart langsomt omskapt til grantre
levde ditt hjarteliv
i den tempererte sone:
husvarmens høflege og trygge kompromiss
men kvitglødande
var dine skapningsstunder
i tapper og tidleg kamp
mot det heilage allmenne kvinneburet
med kniplings-lenker tilslørte tankar
og stive korsett av normer og dyd

Du
syster av grunnloven
såg det: fridom var berre for fedrar
og søner og brør
og du ropa til morgondagens døtrer
om rett til å velje sin veg
rett til å lære å flyge
rett til å leve raudt

Var det eit rop i vind?

Du frys på din sokkel
ennå -
er ikkje istida slutt?

Åse - Marie Nesse

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det fine med bokelskerne er at ordet (for det meste) er fritt - og at ingen trenger tillatelse for å poste innlegg - det benytter vi oss alle av.
- og bra er det. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er det ikke plass for monologer (som leseren ikke nødvendigvis forstår), "bedårende uttrykk" og "pompøse vendinger" her på bokelskere?
Vel, jeg er ikke i stand til å ergre meg over meg over dette, men ser at behovet tydeligvis er tilstede hos andre. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Artig med sitater fra en av favorittbøkene mine. :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har forstått scenen slik at Peer blir innhentet av fortiden i form av den grønnkledde. Men nå begynte jeg å lure (det er lenge siden jeg tenkte på Peer) såpass at jeg tok frem Håkon Løkens bok, Ibsen og kjærligheten nok en gang.
Og her står følgende:
Men så kommer "forgangenheten" og melder sig med sin "hånende skygge". Den grønnkledde kommer med sit trolltryne, presenterer en styg trollunge, som sin og Peers sønn, og sier:
Jeg kommer igjen hver evige dag.
Jeg glytter på døren, ser inn til jer begge.
Sitter du med jenten på benkefjel, -
blir du kjelen, Peer Gynt, - vil du leke og degge -
setter jeg mig hos og krever min del.
Hun og jeg vi skal bytte og skifte dig.
Farvel, kjære gutten min, i morgen kan du gifte dig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ukens dikt i NY Times

There Was a Great Want of Civility

By Julie Suarez

All night in the trees,
the whispering,
a great disorder, not the way

leaves talk among themselves
during the day, not the rustle
of squirrels and birds among them,

but a tossing, shiftless shadow
weight of darkness,
leaf to leaf.

I dared not close my eyes
for fear it would have
its way with me.

How
could anyone sleep?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Som dere ser av Ibsens brev, har de fleste av oss sikkert startet i feil ende ved lesing av Ibsen. For min egen del har jeg lest noen av hans skuespill, innbefattet Peer Gynt, og sett stykket oppført noen ganger på ulike scener. Men skal jeg ta Ibsens brev alvorlig (og det skal man vel) :) - så har jeg så avgjort mistet helheten han sikter til. Uansett Ibsens "ønske", vi fortsetter nok med å trekke ut ulike tanker og temaer for tolkning og se etter det åpenbare eller skjulte, - selv om vi bare har lest "litt" eller alle hans verker.
Og bra er det. :)

Da Hegel i 1897 foreslo for Ibsen at hans samlede verker skulle gis ut i kronologisk orden, sendte Ibsen ham et takknemlig svar hvor han påpekte betydningen av dette forslaget for forståelsen av alt han hadde skrevet. Og da utgaven ble påbegynt ble innholdet av dette brevet satt foran med følgende forord:

Til Leserne
Da min forlegger rettet til mig det elskverdige forslag å foranstalte en samlet kronologisk utgave av mine literære arbeider, innså jeg straks hvilke store fordeler dette foretagende vilde fremby til en rettere forståelse av bøkerne.
Samtidig med min fremskridende produksjon er yngre slektled vokset op, og jeg har oftere med beklagelse hatt anledning til å bemerke at disses kjennskap til mine bøker er betydelig mere inngående for de nyeres vedkommende enn for de eldres. Herved er der skjedd et brudd på den lesendes bevissthet om sammenhengen mellem verkerne innbyrdes, og herav igjen utleder jeg for en ikke ringe del den underlige, mangelfulle og misvisende tolkning og tydning, som mine senere arbeider fra så mange hold har været gjenstand for.
Kun ved at opfatte og tilegne sig min samtlige produksjon som en sammenhengende kontinuerlig helhet vil man motta det tilsiktede treffende inntrykk av de enkelte deler.
Min venlige henstilling til leserne er derfor kort og godt den, at man ikke vil legge noget stykke foreløpig til side, ikke foreløpig springe over noget, men at man vil tilegne seg verkerne - gjennemlese og gjennemleve dem i den samme rekkefølge som den, hvori jeg har diktet dem.

Kristiania 1.mars 1898
Henrik Ibsen

Brevet er hentet fra Håkon Løkens bok Ibsen og kjærligheten - en grunntanke gjennom Ibsens verker - 1923

Godt sagt! (5) Varsle Svar

The Complicated Relevance of Dr. Seuss' Political Cartoons.
Verdt å lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Artikkelen blir linket til tråden med tanke på annelingua. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Spørsmålstegnet er overflødig, Marit!
Du hadde rett, Perle var navnet og han var like gammel som Edvard. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er ikke alltid like greit for "gamle damer og tanter " å holde rede på navnet til hester som levde for over hundre år siden. :)

En annen hest som jeg ikke husker navnet på, (hvis han hadde noe navn) er hesten fra "Heimlandet barndom" av Edvard Hoem. Hesten fikk graven sin i fjorden, men fløt opp igjen senere til forferdelse for noen og til forlystelse for andre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kanskje er Kamerat Napoleon, (1884), (den originale tittelen er Animal Farm) av Georg Orwell, en de mest kjente "dyrebøkene" i nyere tid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har så rett, så rett Marit!
Hesten fra bondefortellingene til B. Bjørnson heter kun Blakken, og gravstedet hans finner du her.
Misæren er herved rettet. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det stemmer. Lassie har funnet veien til filmlerretet flere ganger, både på kino og i tv-serier. Sist jeg så snurten av Lassie må ha vært da mine barn var små - og det er lenge siden det. :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du har laget en finfin liste, Therese.
Jeg er ikke bevandret i "dyrebøker", men husker godt Lassie av Eric Knight, fra "gamle" dager. En bok fra nyere tid (1998) som jeg vil anbefale til listen din er Timbuktu av Paul Auster. Timbuktu er vel verdt å lese enten du liker hunder eller ikke.
Sammen med Poe's dikt The Raven, er det disse to bøkene som ligger fremst i huskeskuffen hvis jeg får spørsmål om dyr fra litteraturen.
For ikke å forglemme Blakken av Bjørnstjerne Bjørnson, men det var vel en fortelling om en hest som er gravlagt ved Nesset prestegård i Eidsvåg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare hyggelig!
Du har sikkert lest eller hørt denne samtalen mellom Robinson og Obama, men jeg legger ved en link i tilfelle den har gått deg hus forbi.:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har en sterk mistanke om at vi ikke får oppleve et lignende intervju med en sittende amerikansk president de neste fire årene.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det samme la jeg merke til. Leseren skal leses, og her er intervjuet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Julie StensethMarenGitte FurusethBerit RSolveigTorill RevheimTine SundalTore HalsaAnniken RøilSt. YngheadAnn ChristinKirsten LundPiippokattaTherese HolmBjørg Marit TinholtSolNicolai Alexander StyveKarina HillestadAnneWangIngvild SRandiAJakob SæthreKarin BergEirin EftevandmarithcEster SIreneleserHedvigBeathe SolbergGro-Anita RoenHelge-Mikal HartvedtMarianne  SkageVibekeAndré NesseVariosaSiv ÅrdalIngebjørgHarald KSigrid Blytt TøsdalSissel Elisabeth