Klikk på en bok for å legge inn et sitat.
Ytringsfrihetsdebatten er blitt en verkebyll som med jevne mellomrom lekker rikelig med puss. Spørsmålet er blitt aktualisert gjentatte ganger, og debatten er kommet tilbake i ulike versjoner. Fra Jyllands-Postens karikaturer og republiseringer av disse, via svenske Lars Vilks' hundetegninger av profeten Muhammad og grisen som skulle forestille profeten på forsiden til Dagbladet, til den obskøne antimuslimske filmen Innocence of Muslims og satiremagasinet Charlie Hebdo. Alle har generert voldelige reaksjoner fra muslimsk side.
«En orkan har rammet landet vårt. Allah, vi ber om at du beskytter landet vårt og innbyggerne våre,» innledet han fellesbønnen, som i sin helhet ble fremført på engelsk. Han siktet til en orkan som nettopp hadde krevd menneskeliv i USA. Det var nok bare jeg som syntes denne bønnen var oppsiktsvekkende. For i norske moskèer er det høyst uvanlig at det blir bedt for Norge i fellesbønn, og at det blir referert til som «hjemlandet» - i stedet bes det gjerne for Marokko, Pakistan og andre opprinnelsesland der muslimer lider.
Etter terrorangrepene mot USA 11.september 2001 har sekularismen vært utsatt for økende ideologisering. Synet på den er blitt mer dogmatisk - den blir et livssyn som er svært negativt innstilt til religion i offentligheten og i samfunnslivet. Dette gjelder i særdeleshet islam.