Klikk på en bok for å legge inn et sitat.

Viser 1 til 10 av 11 sitater

Vi har detaljerte normer for gulrøttenes størrelse, agurkenes krumming og eplenes rødfarge, og alle varer som ikke er "perfekte" , kastes.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Forskerne har beregnet at turister hvert år tar med seg noe slikt som 270 000 frø til Svalbard, gjemt på støvlesålene!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Svalbards flora er rikere enn du skulle forvente i et så karrig og kaldt landskap... Skal man overleve som vekst under slike forhold, kan det ikke stilles for store krav. Her gjelder det å holde seg lavt i terrenget og presse seg ned på en tynn, frostsprengt jordskorpe. Men de planteartene som gjennom utviklingens irrganger har greid å tilpasse seg slike ødslige forhold, møtes til gjengjeld ikke av plagsomme konkurrenter. Klarer de å berge livet, er det fritt fram.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Interessant nok viser det seg at jo mindre foredlet kornet er, jo mindre kraftig reagerer de intolerante på det. Derfor tåler ekorn av de aller fleste, og også emmer og spelt kommer godt ut i denne sammenhengen. Det er en viktig grunn til at disse gamle kornslagene opplever en renessanse i dag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det å bake brød var en gang i tiden en viktig kunst som alle måtte beherske. I dag kjøper vi bare brødet i en pose på super'n uten å tenke noe særlig over opprinnelsen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I fuktige og kalde år med mye vekst av meldrøye på kornet, ble folk syke og døde i hopetall. Sykdommen ble kalt hellig ild eller St. Antonius ild og var sett på som en straff fra Gud. Selv om de skriftlærde visste om årsakssammenhengen allerede for over tusen år siden, fortalte de ikke noe om det til allmuen. Sykdommen hjalp jo kirken til å få lydige undersåtter. Forskere antar dessuten at mange av tidligere tiders dramatiske hekseprosesser kan ha sin grunn i at ofrene hadde spist meldrøyeforgiftet korn og var i LSD- liknende rus!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

...ble poteten en næringsmessig redningsbøye. De mange "potetprestene" har mye av æren for det. Fra prekestolen preket de like mye om dyrking av den nymotens og ukjente poteten og dens fortreffelighet som de befatter seg med syndenes forlatelse. Dette på tross av at poteten av noen ble satt i sammenheng med djevelen, siden den gjemte seg i jordas mørke dyp.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mer gjødsel betydde ikke bare mer kornavling, men også mer vekst på ugraset. Dessuten gjorde den reduserte høyden på kornplantene at plantene ikke lenger vokste forbi ugraset - nå ble det heller omvendt. Full av gjødselkraft skjøt ugraset forbi kornplantene, som nå så å si vokste med "brekker på". Det betød at det ugraset som gjennom årtusene hadde tonet som en relativt melodiøst og lavmælt bakgrunnsmusikk, nå tok overhånd med sin skjærende dissonans.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Selv te- elskere må av og til ta bladet fra munnen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Vi mennesker tror i romantiske stunder at vakre, fargerike roser og tulipaner er til for å glede oss. Men nei, naturen tar nok ikke sånne hensyn. ... For om ikke blomstene er laget med skjønnhet for øye, er mange av de mest fantasifulle blomsterkreasjonene ganske utspekulert for å fungere i formeringens tjeneste. Konstruksjonene har først og fremst blitt til for å tekkes små slikkmunner med skjøre vinger og lange sugerør - surrende bier og humler og florlette sommerfugler med snabler som går elefantene en høy gang. ... Her hjelper det ikke bare med lokketilbud og søtsaker plassert ved kassen, nei, her er rett og slett alt tillatt, både svindel og falske sexleketøy for herrene får passere. Målet helliget midlene!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

DemeterLilleviAnniken RøilKarin  JensenRisRosOgKlagingPiippokattaAnniken LIngvild SEivind  VaksvikTanteMamiePrunellalittymseBerit RSolveigHilde Merete GjessingEvaMarieBeate KristinKirsten LundAvaelmeReadninggirl30Jan Arne NygaardJarmo LarsenLars MæhlumHelena EVariosaLailaKaramasov11Monica CarlsenbrekChristofferHeidi BBNina M. Haugan FinnsonTove Obrestad WøienBjørg Marit TinholtKarin BergsiljehusmorEirik RøkkumNina