Klikk på en bok for å legge inn et sitat.
Du skal ikke skjule hvordan du har det, trekke deg unna og bebreide deg selv. Noe av det farligste med utbrenthet er at vi lett isolerer oss, sitter alene og har det vondt helt til vi klapper sammen.
God selvtillit innebærer å akseptere og avfinne seg med at man har begrensninger. Det gjelder å finne en likevekt mellom de ressursene du vil utvikle og godta begrensningene - innrømme at det ikke er ditt bord. Det finnes andre som du trygt kan overlate det til. Da får de en sjanse til å utvikle sine ressurser.
En umulig arbeidssituasjon kan ta kål på den beste selvtillit.
Det tar tid og krever selvinnsikt å lære seg å håndtere følelsene sine som arbeidsredskap. Og i visse perioder går det ikke bra, fordi det stormer så mye rundt dem vi arbeider med. Det kreves av og til mye bearbeiding i spisepausene, under veiledning og med venner for at vi skal klare å gå videre. Arbeidsplassen må ta sitt ansvar for personalets "følelseslegemer" , for eksempel gjennom utviklingssamtaler og såkalte psykososiale vernerutiner.
Gi deg selv en premie når du oppnår målene og delmålene før du kaster deg over neste oppgave. Føl at du er fornøyd, ta en pause, putt en femtilapp i reisesparegrisen eller gjør noe annet som gir deg belønning. Livet skal ikke være en eneste lang, grå strek. Det skal glitre på streken i alle regnbuens farger, det skal henge fargerike pakker på den, dekorasjoner og kulørte lykter.
"Her lider vi av kroniske omorganiseringer".
Trett team på et helsesenter
Av og til er det ikke nok å se på situasjonen i nåtiden. Spenninger og symptomer varer ved til tross for forandringer. Søk deg da lenger tilbake i tid. Det lille barnet vi en gang var, kan ha knyttet seg i spenninger og symptomer for å overleve. Forsøk terapi av et eller annet slag som kan hjelpe deg til å vandre bakover i tiden og lege sårene.
Det er helt sikkert at du kan forandre både deg selv og måten du er på. Men du må kanskje gå dypere og hente opp tidlige mønstre fra barndommen i terapi. Vær forberedt på det. Å søke profesjonell hjelp er ikke farlig.
Stress gjør altså at vi leter aktivt etter løsninger når vi ikke er tilfredse, samtidig som det kan blokkere oss. Det gjelder å finne den balansen der vi er tilstrekkelig trygge og tilstrekkelig nysgjerrige til å erobre nye områder. Slik kan vi leve et liv i samklang med oss selv og våre iboende kreative ressurser.
En av de viktigste oppgavene vi har , er å skaffe oss en indre trygghet, slik at vi kan håndtere den ytre verden uten å ødelegges av stress. For den vil forandre seg mange ganger i årene som kommer.