Ingen lesetilstand
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Romanen skildrer livet til ei jente fra hun er 7 år gammel i 1934, hvordan hun opplever krigen, og frem til hun er 23 år gammel i 1950.
Omtale fra forlaget
I det første bildet hun bærer med seg som et minne, er hun kanskje sju år, og sitter sammen med broren Jesper bakpå trilla som bestefar kjører fra byen ut til gården. Byen ligger nord i Danmark, der faren hennes er snekker og moren svært religiøs. Den lille piken blir ung kvinne gjennom år med nedgangstider og sosiale forandringer, krig- og etterkrigstid. Jesper er det viktigste mennesket i hennes liv, men han drar til et annet land, og hun selv reiser via København og Stockholm til Oslo, hvor hun som 23-åring går i gatene uten knapt å kjenne noen.
Leseren opplever alt gjennom hennes øyne, og skal samtidig forstå og føle langt mer enn det som blir fortalt, om kjærligheten hennes til Jesper, og hvilket spenn som ligger mellom store drømmer og like store tap.
I en umiskjennelig fortettet prosa har Per Petterson skapt et sjeldent bevegende kvinneportrett.
For "Til Sibir" ble Petterson nominert til Nordisk Råds litteraturpris og The International IMPAC Dublin Literary Award i Storbritannia.
Forlag Oktober
Utgivelsesår 1998
Format Innbundet
ISBN13 9788270948239
EAN 9788270948239
Omtalt tid 1900-tallet
Språk Bokmål
Sider 216
Utgave 2
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Per Pettersons bøker har ikke slått helt an hos meg. Heller ikke denne slo an i starten. Jeg begynte på den for noen år siden og avbrøt etter noen sider. Nå tok jeg den fram igjen og første tredjedel syns jeg er ganske kjedelig. Men så tar det seg opp herfra, og resten av romanen er fin og det blir totalt sett en fin leseopplevelse.
Helt grei roman å lese. Men, uansett årsak, denne gangen klarte jeg ikke å leve meg inn i romanen på samme måte som jeg har gjort i tidligere romaner. Link til et blogginnlegg jeg skrev etter å ha lest romanen.
Moren min er fløyel, moren min er jern.
Jeg får brev fra moren min en gang i måneden, og i dem skriver hun: har du lyset på din panne og Jesus i ditt hjerte, vil lykken stå deg bi. Langs Studenterlunden har jeg lyset rett i øynene, men Jesus har forlatt meg for lenge siden.
Det var togturen jeg likte. Den tok én time, og det var nok til at jeg kunne lene meg tilbake i setet med lukka øyne, kjenne skinneskjøtene slå opp og dunke gjennom kroppen og noen ganger myse ut vinduene og se forblåste heier og tenke det var Den Transsibirske Jernbanen jeg reiste med.
Og jeg hadde aldri sett faren min så sint som da jeg kom hjem aleine den vinterkvelden med skøytene i den ene votten og gråten i den andre.
Man kan reise både kort og langt i bøkenes verden. Fasinerende å se hvor mange spennende steder som dukker opp, allerede i titlene. Listen startet som en liten lek for meg selv. Men, så fikk jeg lyst til å dele den.
Noen ganger sitter man tilbake og føler seg lurt. Yndlingsforfatteren har rett og slett levert et makkverk. Her er noen av mine nedturer.
Part 2: Asia, Australia, New Zealand etc.
Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.