Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Livet er mening er en bok om mening og om å søke det meningsfulle. Få bøker i den psykoanalytiske tradisjonen er som Livet er mening (tidligere utgitt i Norge som Kjempende livstro) tvunget frem av selvopplevd erfaring. Som ung og kunnskapsrik lege med en lovende karriere i medisin og psykiatri ble Viktor E. Frankl sammen med sin familie, deportert av nazistene til Auschwitz. Der la han all sin psykiatriske kunnskap, kombinert med sin egen overlevelsesvilje, inn i kampen for sine medfanger. Frankl lærte dem å finne mening i offertanken og ikke gi opp livsgløden. Denne erfaringen bygget han videre på i sitt psykiatriske arbeid etter krigen, da han utviklet sin egen terapimetode. Frankls hovedsyn er motsatt av mye gjengs psykoanalyse: Det som først og fremst fører til nervøse lidelse, er innholdløshet og meningsløshet - ikke belastninger i forholdet til andre mennesker. Livet er mening har blitt stående som et av de viktigste bidragene til vår forståelse av et meningsfullt liv. Denne utgaven er forsynt med et nyskrevet forord av psykiater Finn Skårderud og lege Marie Skårderud.
Forlag Arneberg forl.
Utgivelsesår 2019
Format Heftet
ISBN13 9788202624545
EAN 9788202624545
Serie Livets bibliotek
Genre Biografisk litteratur
Omtalt person Viktor E. Frankl
Språk Bokmål
Sider 201
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDet er med oss voksne fanger som med barn som får straff; det er ikke den legemlige smerten av slagene som er det vesentlige. Det er den sjelelige smerten, opprørtheten over det urettferdige eller grunnløse, som egentlig gjør vondt i et slikt øyeblikk. Derfor kan et slag som slett ikke treffer, i gitt tilfelle gjøre særlig vondt.
Nietzsche: «Den som vet hvorfor han skal leve, tåler nesten hvilket som helst hvordan.»
Vi må selv lære, og vi må få fortvilte mennesker til å forstå, at det det egentlig gjelder, ikke er hva vi ennå har å vente av livet, men utelukkende hva livet venter av oss!
En sinnsbevegelse som er en lidelse, holder opp å være en lidelse så snart vi gjør oss en klar og tydelig forestilling om den.
Dostojevski har engang sagt: «Det er bare én ting jeg er redd for; ikke å være min smerte verdig.»
Den som i det minste var i live ennå, hadde grunn til å håpe. Sunnhet, familielykke, yrkesmessig yteevne, formue, sosial posisjon - alt dette var, sa jeg, ting som kunne erstattes, ting som man engang ville finne igjen eller kunne bygge opp igjen. «Ennå har vi da skjelettet i behold!» Hva vi hadde måttet tåle i den siste tiden - ennå kunne det få verdi for oss i fremtiden. Og jeg siterte Nietzsche: «Det som ikke tar livet av meg, gjør meg sterkere.»
For oss hadde lidelsen avslørt sin karakter av dåd - den positive karakter som fikk en Rilke til å komme med utropet: «Hvor meget er det ikke som må opplides!»
Menneskets indre frihet, som det bevarer inntil siste åndedrag, lar det også helt til siste åndedrag finne anledning til å forme sitt liv meningsfylt. For det er ikke bare et virksomt liv som har mening, idet det gir et menneske muligheten til å realisere verdien i skapende aktivitet.
Heller ikke er det bare et nytende liv som har mening, altså et liv som gir et menneske anledning til å fylle sitt liv med skjønnhetsopplevelser, med opplevelse av kunst eller natur.
Mening er det også i det liv - f.eks i konsentrasjonsleiren - som knapt gir noen sjanse lenger til å realisere verdier i skapende innsats eller opplevelse, men bare åpner en eneste, siste mulighet for høyverdig holdning.
Denne siste mulighet ligger i den måten et menneske forholder seg på til denne påtvungne innskrenkingen av dets tilværelse. Både det skapende og det nytende liv er forlengst stengt. Har liv overhodet noen mening, da må også lidelse ha en mening. For lidelsen hører jo på en måte med til livet - like fullt som skjebnen og døden. Det er først nød og død som gjør den menneskelige tilværelse til en helhet!