Stormen

Bind 1 : en biografi om Edvard Munch

av (forfatter).

Aschehoug 2023 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.43 (7 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Reidun Anette Augustins eksemplar av Stormen - Bind 1 : en biografi om Edvard Munch

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Edvard Munch er ikke bare Norges største kunstner, men også den eneste som har erobret en plass i den globale kulturen. Stormen forteller historien om en bråmoden kunstner som etter å ha satt Kristiania på hodet med grensesprengende malerier, inntar det europeiske kontinentet som en provinsiell kraft fra nord.

Første bind følger Munch fram til 1902. Etter en oppvekst preget av sykdom og farsopprør fikk han sitt gjennombrudd med Det syke barn i 1886. De neste årene fartet han rastløst mellom Norge, Tyskland og Frankrike. Fra han tok opp penselen, levde Munch livet som i en storm der kunsten gikk foran alt. Det fikk kvinnene som elsket ham merke. Det samme gjorde familien han hele livet flyktet fra, men uten at han noen gang brøt nervebåndene som bandt dem sammen.

I Stormen. En biografi om Edvard Munch har Ivo de Figueiredo gjennomgått kjente og nye kilder og skrevet et nært og storslagent portrett av den gåtefulle kunstneren og hans tid.

«Stormen gir en følelse av oversikt over første halvdel av et kunstnerliv jeg tror mange av oss kjenner til stykkevis og delt. Det er bare å glede seg til fortsettelsen.» Knut Hoem, NRK (Terningkast 5)

«Fremragende om Munch. (...) Gjennom dette vellet av stoff, myter og tolkningsmuligheter har den dyktige historikeren Ivo de Figueiredo med stø hånd og stor autoritet brøytet frem et livsløp som han tar leseren med på. Han er hele veien tett på sitt objekt, samtidig som han balanserer fint og alltid informativt mellom det intime nærbildet og den bredere historiske og kulturelle bakgrunnen for Munchs liv og virke. (...) Det bare å la seg imponere over Ivo de Figueiredos biografiske oversikt og litterære overskudd. (...) Det er blitt en fremragende biografi, og jeg gleder meg allerede til neste bind!» Sindre Hovdenakk, VG (Terningkast 5)

«Velskrevet, solid og fengslende. (...) Ivo de Figueiredo tar oss tett på Munchs liv og virke som kunstner. Stormen er en velskrevet og fascinerende beretning om et kaotisk liv, et mangfoldig kunstnerskap og en stor maler (...). Marius Wulfsberg, Dagbladet (Terningkast 5)

«Figueiredo viser seg som en veldig god formidler av kunsthistorie og malerisk særpreg og formspråk (...) Historikeren gjør i tillegg grundig rede for den kulturelle og samfunnsmessige konteksten Munch begynte å male i, og som gjorde det mulig for ham å lykkes. (...) Stormen er utsøkt skrevet, og Figueiredo lykkes godt med å formidle Munchs kunstneriske risikovilje samtidig som han beholder den nødvendige avstanden til biografiobjektet. Men mest av alt er boken et spennende byks for norsk litterær sakprosa.» Johanne Elster Hanson, Morgenbladet

«Storartet Munch-biografi. Hver generasjon behøver sin Munch-biografi. Denne kommer til å bli stående langt inn i neste generasjon. (...) Forståelsen for Edvard Munchs oppbrudd fra en pietistisk bakgrunn, og hans egen frihetstrang, er dyp og empatisk. Innsikten i miljø, samtid, skiftende politiske betingelser og lynraskt skiftende trender på kunstens scene, kunne neppe vært bedre.» Fartein Horgar, Adresseavisen (Terningkast 5)

«... et nytt og fascinerende portrett av kunstneren som ung mann. (...) I det hele tatt er dette en biografi som gjør mennesket Edvard Munch tydeligere, uten at kunstneren Edvard Munch skyves i bakgrunnen. Det er ingen liten prestasjon.» Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

«Boken gir en glimrende forståelse av hvilke samfunnsstrømninger som førte til at den unge Munch både ble genierklært og latterliggjort. (...) Å besøke Munchmuseet etter endt lesning ble en ekstra givende opplevelse. Jeg studerte de ypperste verkene til unge Munch med fornyet blikk og entusiasme.» Ingrid Åbergsjord, Aftenposten

«Mesterlig om Munch. Stormen er svært godt skrevet. De Figueiredo skriver medrivende, og dveler sjelden for lenge ved aspekter av Munchs liv. Boken er rett og slett et underholdende stykke litteratur. (...) Dette er en særdeles god start på Munch-biografien, det er bare å glede seg til tråden tas opp igjen fra 1902 og fremover i andre bind, som utgis neste høst.» Varg Lukas Folkman, Dagens Næringsliv

«Ivo de Figueiredos nye Munch-biografi er en begivenhet (...). Jeg la manuset fra meg bare da jeg måtte. (...) Med flyt, tempo og sans for anekdoter følger biografen den kronisk urolige, stadig mer alkoholiserte kunstneren fra by til by, fra miljø til miljø, fra rom til rom, fra bilde til bilde. (...) Sammen borger ingrediensene for en høyst leseverdig livsfremstilling. Straks jeg var ferdig med Stormen, begynte jeg da også å se frem til neste bind.» Kåre Bulie, Klassekampen

«... dette er en vidunderlig leseopplevelse, den går ned på to dager eller én hysterisk lang en. (...) Det som først og fremst gjør de Figueiredos bok så vellykket, er måten han klarer å koke inn all kunnskapen, tidskoloritten og analysen ned til han kun sitter igjen med det absolutt mest nødvendige. (...) Det later til at Ivo de Figueiredo med Stormen har funnet sin helt egen metode til å gjøre fortida, Munchs liv, familie o...

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2023

Format Innbundet

ISBN13 9788203363481

EAN 9788203363481

Serie Stormen (1)

Omtalt tid 1900-1945 1850-1899

Omtalt person Edvard Munch

Språk Bokmål

Sider 366

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 3 4 0 0 0

Bokomtaler

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Tilbake i Åsgårdstrand kunne Munch vie seg fullt til ensomheten, arbeidet og helsen. Han var riktig så produktiv, tok kinin, arsenikk og jern, og vurderte å unne seg et gytjebad.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Glemskheten hans ble legendarisk; på samvirkelaget kunne han dukke opp med hyssing knyttet rundt alle fingrene på venstre hånd for å huske noe han likevel hadde glemt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da annengenerasjonens kunstnere tok fatt på byggingen av en moderne norsk kunstinstitusjon 20 år tidligere, inngikk de fra første stund i forhandlinger med staten. Resultatet var en egen norsk kulturmodell, vidt forskjellig fra den franske, med en progressiv kunstnerstand som sammen med kunsteksperter og museumsfolk langt på vei styrte kunstlivet i statens navn gjennom tildeling av kunststipender og innkjøp til statens eget museum. For en avantgardist som Munch var dette avgjørende: Selv om en mesen som Olaf Schou var viktig nok, var det staten som til syvende og sist garanterte for hans anerkjennelse og kunstneriske frihet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

De få gjestene han inviterte hjem, glemte det sent. Nils Kjær, for eksempel, hadde knapt kommet innenfor døren før han falt så lang han var. «Det er sant», utbrøt Munch, «jeg mistet et speilegg på gulvet, og glemte å ta det opp.»

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Munch hadde vært en reisende i hele sitt voksne liv, og selv som huseier levde han i en tilstand av kaos og oppbrudd. Kona til Nils, Margrete Kjær, innså at hun var kommet til et ungkarshjem da verten tilberedte fiskemiddagen ved simpelthen å skjære fisken over der innvollene sluttet, før han slengte den nederste delen i kjelen,

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Dantes Inferno - for de late, grådige og syndige" av Kristin Flood
  • "Holde seg i live" av Michel Houellebecq
  • "Blodet i årene - Amalie Skram og hennes tid : en biografisk collage" av Merete Morken Andersen
  • "Astragalen" av Albertine Sarrazin
  • "Skammen" av Annie Ernaux
  • "Veien til Mozart" av Ketil Bjørnstad
  • "Misforståelse i Moskva" av Simone de Beauvoir
  • "Alle mot alle - essay, artiklar og gjeldsbrev" av Agnes Ravatn
  • "En sommer med Proust" av Laura El Makki
  • "Å leve med Shakespeare - essays" av Inger Merete Hobbelstad
  • "Axel - fra smokken til ovnen - storyen om Axel Jensen" av Torgrim Eggen
  • "Marzahn, mon amour - en fotpleiers fortellinger" av Katja Oskamp
Alle bokanbefalinger for dette verket