2013
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Dette er en håndbok om det å forelese, holde seminarer og veilede, baset på forfatternes egne erfaringer. Den praktiske hverdagen står i fokus fremfor pedagogisk teori. Blant bokens tema er undervisningsteknikker og planlegging, hvordan man lager gode eksamensoppgaver, hva man gjør når teknikken svikter, roller og autoritet og gode råd om veiledning, evaluering og sensur. Har stikkordsregister.
Omtale fra forlaget
«Denne boka var redningen for meg. Jeg brukte den som en kokebok»
Astrid Skatvedt, fersk foreleser, Vestfold.
«Dette er en meget nyttig bok for mange jeg kjenner (inkludert meg selv) - ikke bare de helt ferske foreleserne, men også de som har holdt på en liten stund.»
Turi Pålerud, høgskolelektor i pedagogikk på HiO
Håndbok for ferske forelesere er en alt-i-ett-overlevelsesguide for universitets- og høgskoleansatte som holder sine første forelesninger uten å ha fått pedagogisk opplæring.
Boka er skrevet av fem forfatterne som har undervist ved universiteter og høgskoler, og som har gjort seg mange erfaringer. Her formidler de sine praktiske tips og enkelte flauser. De setter ord på sin tause kunnskap og svarer på spørsmål som:
- Hva innebærer rollen som foreleser?
- Hvordan forberede seg til en forelesningsrekke, og hvordan ta en time på strak arm?
- Hvordan aktivisere studentene med oppgaver og summegrupper?
- Hvilke teknikker egner seg når og hvor?
- Hvordan være en god formidler og veileder?
- Hvordan lage en god eksamensoppgave og tilpasse sensuren til nivået?
Håndboka er først og fremst beregnet på stipendiater, seminarledere og lektorer, men tipsene er også nyttige for andre som har undervist en stund.
Håndboka er lett tilgjengelig og skrevet i en munter tone.
Om forfatterne
- Siri Eriksen er postdoktor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.
- Lars Risan har jobbet som forsker og postdoktor ved Senter for Teknologi, Innovasjon og
Kultur, ved universitetet i Oslo.
- Elena Tkachenko er høgskolelektor i norsk ved Høgskolen i Oslo.
- Morten Christophersen har jobbet som universitetslektor ved Institutt for musikkvitenskap. For tiden er han komponiststipendiat ved Universitetet i Agder.
- Gunn Sara Enli er førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, hvor hun har jobbet som Universitetslektor siden 2000.
"Etter mitt skjøn har boken utvilsomt en nytteverdi innenfor den eksplisitt uttalte målgruppen, nemlig "ferske forelesere". (Den) kan kanskje inspirere også mer erfarne forelesere til å ikke bare "snu bunken" når neste semester begynner, men å søke noen nye milepæler i sin viktige gjerning."
Kristin M. Haugevik, Internasjonal Politikk
"Fylt med skrekksenarioer, motiverende ord og pedagogiske øvelser dekker «Håndbok for ferske forelesere» et hull i faglitteraturen som ingen andre. Kombinasjonen av lettlesthet og praktisk utnyttelse av kunnskapen man erverver gjør den til en humoristisk slager over hverdagen til en foreleser."
Magnus Mulligan, Kulturkompasset.com
«Håndbok for ferske forelesere tek for seg viktige ting som førebuing, tidsbruk, teknikkar i tavleundervisning, seminarorganisering, eksamenoppgåver, sensur, kursevaluering ... Eit viktig pedagogisk element må framhevast, nemleg at i kvart kapittel er det minst eit skrekkscenario som er artig å lesa, og som hjelper oss å hugsa kva me må passa på når me underviser.»
Lars Nyre i Forskerforum 7 / 2009.
Forlag Universitetsforlaget
Utgivelsesår 2009
Format Heftet
ISBN13 9788215015484
EAN 9788215015484
Språk Bokmål
Sider 143
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Hun setter øynene i deg og sier at denne studenten var en klar "B". Du får et par sekunder, og du kjenner at din unge, faglige stolthet vemmes over tanken på at denne oppgaven er "meget god". Den andre sensoren kommer veilederen i møte og sier at han synes det er greit. Du skjønner at du har tapt. På vei ut døra er du like sikker på at denne oppgaven ikke var en "B", som at det stinker av kvalitetsreformen.