2020
Favoritt!
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Finnes det gull i tomme tanker og i ingenting? De fleste vil benekte det, men i solens rike har tomme tanker beriket mestere i kampkunst og forskjellige kunstformer i århundrer. I Kraften i tomme tanker tas du med på en reise, via japansk kultur, moderne vitenskap og anekdoter, inn i den tomme tankens rike. Du kan lese om hvordan små valg krever like mye energi som store, at du bør bli en monotasker i stedet for en multitasker, og om du skal få gjort mer, bør du gjøre mindre. Tenk deg om før du handler er et råd vi hører ofte, men i Kraften i tomme tanker får du vite hvor bra det å ikke tenke kan være for livet ditt, både mentalt, fysisk og kreativt. I århundrer har japansk kunst og kampkunst søkt måter å foredle mennesket på, og essensen finnes i begrepet mushin. Mushin betyr tom tanke og er høyeste nivå man kan nå innen zenbuddhisme og kampkunst. Den tomme tanken var også en svært viktig del av samuraienes liv. Den skjerpede tilstanden kunne skille mellom seier eller død på slagmarken. Det ligger gull i tomme tanker, men om du prøver, vil du fort oppdage hvor vanskelig det er å gjøre noe så enkelt som å ikke tenke. Ingunn Kyrkjebø har vært gravende journalist, reporter, programleder og regissør i over 25 år. Hun har arbeidet både i NRK og TV2. Interessen for Japan startet allerede da hun som 19-åring studerte kunstfag og lærte raku, keramikkunst som er nært knyttet til den japanske te-seremonien. Ingunn har også trent kampkunst i flere år og har svart belte i karate.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2020
Format Innbundet
ISBN13 9788202650582
EAN 9788202650582
Språk Bokmål
Sider 183
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Årets første bok ble denne inspirerende og interessante boken om kunsten å tenke ingenting. Bli en monotasker i stedet for en multitasker. Øvelse gjør mester. Fordypning, meditasjon, trening! Boken gir et spennende innblikk i østlig filosofi, kultur, og kampsport. Forstå meningen bak tesermonier, ikebana og kalligrafi. Mange ideer å ta med seg i et forsøk på å få et mer harmonisk sinn!
Den inspirerende tittelen og gode omtaler til tross, denne boken skuffet. Ingunn Kyrkjebø er god når hun skriver om japansk kultur, om kalligrafi, kampsport og teseremonier, og om hvordan gammelt buddhistisk og taoistisk tankesett brukes i disse. Dette er interessant og morsomt og beskrevet med entusiasme, glede og overbevisning. Og her er mye å lære for oss i vår heseblesende, vestlige verden. Om verdien av blant annet stillhet, pauser, dyp pust og å prøve å løsrive oss fra alle tankene vi stadig baler med.
Men det er likevel når Kyrkjebø skal gjøre de japanske ideologiene relevante for vestlige lesere, boken faller litt sammen, i hvert fall for denne leseren. At vi gjør ting bedre når vi konsentrerer oss om én ting om gangen, kan være greit å bli minnet på. Men må vi til zenbuddhismen eller taoismen for denne innsikten? At mennesket har to typer tankesett, et raskt, intuitivt og følelsesladet, og et langsomt, rasjonelt og logisk, tilskriver forfatteren psykologen og økonomen Daniel Kahneman (2011); kunnskap som var kjent lenge før Kahneman. Det er flere slike eksempler. Jeg synes det er vanskelig å forholde meg til mye av den forskningen forfatteren referer til, spesielt de vidtrekkende slutningene hun kan trekke av ett enkelt forskningsprosjekt, og hvordan hun relaterer dette til japansk tenking. Dette stoffet overbeviste ikke meg og opplevdes til dels irrelevant.
Alt i alt, en bok omtrent midt på treet.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket