Fugl

av (forfatter) og Lisa Aisato (illustratør).

Gyldendal 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.35 (49 terningkast.)

106 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Marianne Kessels eksemplar av Fugl

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

BARN

Lesedato

2014

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Har du noen gang ønsket du kunne fly?

- Kan jeg være med dere? spør jenta.- Nei, sier fuglene, du er altfor stor og tung til at vi kan bære deg. Hadde du bare lignet en fugl og hatt vinger selv så...
Lisa Aisato har laget en vakker og melankolsk bildebok, om en jente som skulle ønske hun kunne fly bort med fuglene når den kalde vinteren nærmer seg. Men for å fly som en fugl trenger man vinger, fjær og helst et nebb også. Med andre ord har jenta et ganske stort, og kanskje umulig, prosjekt foran seg. Men hvis man bare ønsker det hardt nok, og vil det sterkt nok, så kan man faktisk få det til. Selv om det skjer med bitte små fugletripp.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788205444157

EAN 9788205444157

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

24 19 5 1 0 0

Bokomtaler

Da jeg så denne blant nyhetene fra Gyldendal var jeg solgt bare ved å se på omslaget. Man skal ikke skue hunden på hårene også videre, men her var innholdet akkurat like fint som utsiden gav inntrykk av. For en fantastisk nydelig bildebok!

Den rødhårede jenta i Fugl ønsker seg bare en ting: hun vil fly. Hun klatrer opp i trær og ser på fuglene, og ønsker hun var en av dem. En dag spør hun om hun kan få være med dem, og de kikker nysgjerrig på henne og spør om hun kan fly. Jenta svarer at hun tror ikke det, og fuglene svarer at hun nok er for tung til at de kan bære henne. Hadde hun bare lignet en fugl og hatt vinger. Jenta har et mer eller mindre umulig prosjekt foran seg, men om man ønsker seg noe nok, så…

Det er så uendelig mye som ligger mellom linjene i denne boka. La det være sagt at Lisa Aisato er en fabelaktig kunstner. SE PÅ de illustrasjonene, da. Hver eneste side er et kunstverk og en sann fryd for øyet. Jeg blar igjennom den gang på gang og lar meg forføre av talentet hennes. Og da er det nesten for godt til å være sant at fortellingen er så nydelig som den er, også.

Tolkningsmulighetene er nok mange i Fugl. Den er litt melankolsk, jeg tenker at jenta ikke helt passer inn i sin egen art. Hun er rett og slett litt ensom blant menneskene (med unntak av besteforeldrene), men blant fuglene utfolder hun seg. I så stor grad at hun ønsker å bli en av dem.

skriv bildebeskrivelse her

Handlingen er enkel, men ekstremt effektiv i kombinasjon med de fantastiske illustrasjonene. Jeg finner ikke en eneste ting jeg ikke likte med denne lille boka, og jeg har bladd i den mange ganger siden jeg leste den første gangen. Jeg kan ikke annet enn å anbefale den helhjertet, for den er så nydelig. Den snakker rett til hjertet mitt, og gjør seg garantert minst like godt for voksne som den gjør seg for barn. Den handler om drømmer, om umulige prosjekter, om målrettethet, om å ikke passe inn på et sted – men å passe helt inn på et annet, om kjærlighet, om familie, om… alt. Så godt som, i allefall. Tolkningsmulighetene er såpass mange at dette er en mer eller mindre utømmelig bok. Du mååå lese den. Nå.

Denne omtalen ble først publisert på bloggen min, og jeg har fått boka av forlaget i bytte mot en ærlig anmeldelse.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tristvakkert. Om frihetslengsel? Pubertet? Å trenge noe mer? Mange tolkningsmuligheter, men jeg ser ei ung jente som må vente på styrken sin for å få det hun har behov for. Må teste denne på noen unger i 10-13-årsalderen, tror jeg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fantastiske illustrasjoner i denne litt rare og triste historien. En liten jente ønsker over alt på jord å bli en fugl så hun kan fly bort sammen med de andre fuglene i treet. Foreløpig synes ikke 3-åringen at det er noe som helst rart med det og det er dette som gjør boken så god. Jeg tror den kan gi noe til så mange aldersgrupper og bildene i seg selv er nok til å gi deg en stor opplevelse. 3-åringen hjemme blir også oppslukt av tegningene og historien gir henne noe for den er ganske rett frem til tross for alle tolkningsmulighetene den kan ha.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er min anmeldelse av "Fugl" (ekstern lenke)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nydelig bildebarnebok . Vakre bilder og søt tekst. Om ei jente som vil bli fugl. Om lengsel, håp, drømmer som kan bli oppfyllt. Du lan lese mer i blogginnlegget mott HER

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helskjønn barnebok!

Lisa Aisato (f. 1981), hvis egentlige navn er Lisa Aisato N´jie Solberg, utga i fjor barneboka "Fugl". Boka ble nominert til Bokbloggerprisen 2013 i åpen klasse, og havnet på kortlisten. Som et ledd i kåringen har bokbloggerpriskomiteen, som jeg er medlem av, bestemt at samtlige bøker på kortlisten - seks bøker i alt - skal samleses fra februar - juli 2014. Interesserte kan lese mer om bokbloggerprisen her.

Første bok ut er altså "Fugl" av Lisa Aisato, og det er Silje på bloggen Siljes skriblerier som har hatt ansvaret for samlesningen i februar. I den forbindelse har hun intervjuet forfatteren.

Lisa Aisato har tidligere skrevet og utgitt to bildebøker før "Fugl"; "Mine to oldemødre" og "Odd er et egg". I Intervjuet forteller hun at det er det visuelle som kommer først, mens teksten kommer etter hvert.

Historien i "Fugl" er tilsynelatende ganske enkel. Det hele starter med en liten navnløs jente som drømmer om å bli fugl.

"I et tre ved et gammelt hus i en hage sitter det en jente.

Jenta studerer fuglene. Tenk å hoppe så lett fra grein til grein. Tenk å fly oppe mellom skyene. Og tenk å fly langt, langt vekk fra hele den mørke, kalde vinteren.

 • La meg bli fugl, hvisker jenta."

I begynnelsen virker drømmen helt umulig, men den lille jenta gir seg ikke og slipper ikke tak i drømmen sin. Til slutt tar hun mot til seg og spør noen fugler om hun kan få være med dem."Kan du fly?", spør de. Nei, det tror ikke jenta at hun kan. Fuglene tror på sin side at hun er for stor til å kunne fly, samtidig som de ikke utelukker muligheten helt. Hadde hun bare lignet på en fugl og hatt vinger, så ...

Vinteren går, det blir kaldt og alle går rundt og fryser. De ser helt forhutlet ut, der de er innpakket i alt de har av klær.

Så kommer våren, og jenta er enda mer bestemt på at hun vil bli en fugl. Hun diskuterer dette med bestefaren, som mener at dersom hun vil bli en fugl, må hun ha vinger og nebb.

Hadde bare bestefaren visst hva han satte i gang ...

Jenta lager seg både fjær, vinger og nebb - og hun klipper av seg sitt nydelig hår. Alt for å ligne en fugl på en prikk. Så trener hun på å fly sammen med fuglene ... Men det går ikke så bra - i alle fall ikke til å begynne med.

Neste år bestemmer hun seg for å holde ønsket sitt hemmelig, og så spørs det hvordan det går til slutt. Hva tror du?

Moralen i denne historien er dypest sett at dersom vi bare ønsker oss noe sterkt nok, kan man flytte fjell om så det skulle være ...

Hva jeg synes om boka? Jeg er fullstendig klar over at jeg ikke er i målgruppen for denne barneboka, men det forhindret likevel ikke at jeg ble fullstendig sjarmert. I første rekke av illustrasjonene, som er så sjeldent vakre at jeg nesten ikke har vært borti maken. Dernest av den rørende historien, så klart. Og noen barnebøker har jeg lest i årenes løp, bare for å ha sagt det! Jeg tror også jeg vet en del om hva som går rett hjem hos barn, og hva som ikke gjør det - bl.a. etter å ha lest "Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans" hundrevis av ganger i årenes løp, for ikke å snakke om bøkene om Otto Monster, bare for å ha nevnt noen. For barn liker bøker som handler om det tilsynelatende umulige, det som er bakvendt og fint. Dersom det er med noen snakkende dyr, er det heller ingen ulempe. Og her passer "Fugl" inn som hånd i hanske! Illustrasjonene er ikke bare flotte - dette er rett og slett kunst!

Jeg anbefaler denne boka varmt til alle som leter etter en morsom presang til egne barn, barnebarn, tante- og onkelbarn eller hva det skulle være!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

To ganger i året gjennomfører Vest-Agder fylkesbibliotek og Kristiansand folkebibliotek barnebokmøter for bibliotekansatte i fylket. Deltagerne bidrar med dette til å holde seg selv og de andre deltagerne oppdatert når det gjelder barne- og ungdomslitteratur.
Gå til bloggen Vest-Agder leser barnebøker: http://barnebokmote.blogspot.no


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sønnen vår har blitt litt av en bokorm, til mors store stolhet!
Det blir stadig flere turer til vårt lokale bibliotek hvor vi låner hauger med bøker, og dagen er ikke komplett uten en bok eller to på kvelden!

Her er et knippe av hans absolutte favoritter etter fylte 2 år.
Håper dette kan være til glede og inspirasjon :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Markel meitemark - går over (kommune)grensa" av Rut Teian
 • "Redd" av Kaia Brænne
 • "Sky" av Thorborg Rebolledo Meisingset
 • "Halens historie" av Yulia Horst
 • "Hele dagen lang" av Anna Fiske
 • "Hvor er mammaen min?" av Chris Haughton
 • "Det var ikke jeg! sa Robinhund" av Alice Lima de Faria
 • "Snøhvit" av Jacob Grimm
 • "Pøbler i pels og pyjamas" av Ingvild Bjerkeland
 • "Luisa & ugla" av Lisbeth Dreyer
 • "Bæ, bæ, lure lam" av Mark Sommerset
 • "Jeg elsker saft" av Mark Sommerset
Alle bokanbefalinger for dette verket