Etter tips her på bokelskere.no kjøpte jeg "Røde mølle" av Pierre la Mure på loppemarked. "Røde mølle" er en roman basert på kunstneren Henri Toulouse-Lautrecs liv. Det fikk meg til å tenke på andre romaner basert på store kunstneres liv - noen har jeg lest, noen har jeg bare hørt om. Jeg vil gjerne ha flere tips! (De bøkene jeg kjenner til, handler om europeiske kunstnere - dét er ikke noe vilkår for denne listen! Derimot har jeg lagt som premiss for meg selv at historiene skal være knyttet til kunstnere som faktisk har levd; romaner som f.eks. Lars Saabye Christensens "Modellen" faller utenfor i denne sammenheng, fordi den ikke er basert på en kunstner som faktisk har eksistert.)
"Den tvilende Thomas" handler om maleren Caravaggio (1571-1610) - (Wikipedia om Caravaggio). Atle Næss skriver drivende godt, og historien er spekket av dramatikk: kjærlighet, fyllekuler, drap, flukt, død - barokkens "sex & drugs & rock n'roll"?
Mitt terningkast: seks.
Strengt tatt er hovedpersonen i denne romanen ikke en kunstner, men om den florentinske fyrsten Lorenzo de Medici (1449-1492). Men Lorenzo var en betydelig kunstmesèn, og maleriet "Våren" av maleren Sandro Botticelli (1445-1510) er et sentralt tema i denne boken. Forfatteren Sissel Lange-Nielsen lar oss bli kjent med de historiske personene som mennesker av kjøtt og blod. Hun skildrer maktspillet i datidens Firenze med driv og nerve - etter å ha lest boken har man brennende lyst til å reise til Firenze selv, for å vandre i de samme gatene og bygningene som personene i boken. Fysisk sett er jo mye av Firenze helt uforandret siden renessansen!
Mitt terningkast: seks.
Boken skildrer livet til den franske maleren Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901). Toulouse-Lautrec er mest kjent som mannen bak de fantastiske plakatene som ble brukt som reklame for opptredenene på cabaretene på Montmartre i Paris, særlig på cabareten "Moulin Rouge" - som betyr røde mølle på norsk. Så er da også denne boken utgitt både som "Moulin Rouge" og som "Røde Mølle" på norsk.
Jeg kjøpte boken på loppemarked etter å ha sett Karin Jensen anbefale den her på bokelskere.no - jeg har ikke lest den ennå, men hun anbefaler den varmt, så jeg gleder meg!
Etterskrift: Nå har jeg lest denne boken også - og Karin ga et godt tips!! Dette er en bok "spekket med kunstnere" - i tillegg altså til hovedpersonen Toulouse-Lautrec.
I denne boken skriver Ketil Bjørnstad om den norske kunstneren Oda Krohg (1860-1935). Oda var født Lasson, og giftet seg med den norske maleren Christian Krohg. Hun var selv en dyktig maler, som i likhet med mange andre av datidens kvinnelige kunstnere kom i skyggen av sine mannlige kolleger.
Kunstnerkretsen som Oda Krohg var en del er kjent som Christiania-bohemen, og Ketil Bjørnstad har i både ord og toner utforsket Christiania-bohemens liv og levned.
Jeg har ikke lest denne boken selv - så langt...
Ketil Bjørnstad har skrevet romaner om flere norske kunstnere. Jeg har ikke lest denne boken om Edvard Munch (1863-1944) - men jeg ser at i skrivende stund finnes boken i 52 bokelskeres bokhyller...
Boken handler om den russisk-franske maleren Nicolas de Staël (1914-1955). de Staël var en fantastisk maler - Anne Gjeitanger er for meg en helt ukjent forfatter. Jeg ble tipset om denne romanen av Karin Jensen her inne - vips, havnet den på ønskelisten min!
Ingrid Birgitte her på bokelskere tipset om denne boken. Hun skriver:
I "Årene med Laura Diaz" skrev meksikanske Carlos Fuentes om kunstnerparet Frida Kahlo og Diego Rivera. Hovedpersonen i boken er den oppdiktede (tror jeg) kunstneren Laura Diaz. Hun blir kjent med og inspirert av kunstnerparet. Verdt å lese:-)
Ingrid Birgittes tips om Carlos Fuentes roman (se ovenfor i listen) minnet meg om at jeg har registrert andre romaner om Frida Kahlo og/eller Diego Rivera, som var mexicanske malere og gift med hverandre. Denne boken av nobelprisvinneren J.M. le Clézio kom ut på norsk i 2010.
Nok en bok om Frida Kahlo - av norske Bjørn Sortland, utkommet i 2009. Forlaget reklamerer med at ""Det hjertet husker" er en vakker historie med fantastiske illustrasjoner, en kunsterbok for barn og voksne. Den har fargerike illustrasjoner av Hilde Kramer, utført med en collage-teknikk som inkorporerer elementer og motiver fra Frida Kahlos malerier."
Denne boken har jeg ikke lest, men jeg fikk tips om den av Fru Gran her inne. På norsk heter boken "Den kommende verden".
Handlingen i boken er spunnet rundt et lite maleri av den fransk-russiske maleren [Marc Chagall] (1887-1985). Det skal være malt av Chagall i 1920-årene, da han underviste på en skole for foreldreløse gutter. Den store jiddische forfatteren og mystikeren Der Nister ("nister" betyr mørk, dunkel, skjult) har også en sentral rolle i boken.
Jeg vet ikke hvor meget i boken som er fakta og hvor meget som er fiksjon, men jeg har i alle fall satt denne romanen opp på ønskelisten min!
Ikke lest av meg, ennå - men oppdaget og satt på ønskelisten. Omtalen i Den norske bokdatabasen:
En biografisk roman om Finlands store billedkunstner Helene Schjerfbecks (1862-1946) liv og skjebne. Året er 1944, og krigen raser ute i Europa. Den 81 år gamle Helene sitter med en kullstift i hånden og et tomt, hvitt papir foran seg i sin seng på et kursted i Mariefred i Sverige. Hun begynner å tegne et selvportrett, og en fortelling om livet hennes vokser fram. Fra dette utgangspunktet starter forfatteren sin beretning. Hun tegner et bilde av en kvinnelig kunstnerskjebne i en tid preget av krig, fattigdom, revolusjon og begynnende kvinnekamp.
Lillevi tipset om denne romanen, som i norsk oversettelse heter Skillingen og drømmen. Lillevi har skrevet en god anmeldelse av boken - som det fremgår der, skal Somerset Maugham ha bygget historien på maleren Paul Gaugins liv. Boken står nå på ønskelisten min!
Denne boken oppdaget jeg tilfeldig - jeg søkte informasjon om den finske maleren Hugo Simbergs bilde "Såret engel" fra 1903, fant ut via Wikipedia at dette bildet har inspirert Knut Faldbakken til å skrive novellen "Engelen", og fikk lyst til å lese den novellen. Så lette jeg etter novellen på Nasjonalbibliotekets nettside - og voila! der dukket antologien "Impulser. Syv forfattere..." opp. Og jammen ligger ikke hele antologien tilgjengelig på nettet!
Antologiens innhold:
Else Michelet: "Harpen og leirskålen" (Maleriet er Rembrandts "Batseba med kong Davids brev" fra 1654)
Klaus Hagerup: "Stolen" (Vincent van Goghs maleri av en stol, malt i 1888)
Tove Nilsen: "Morellpiken" ("Dans i Bougival" av Auguste Renoir, fra 1882/1883 - dette er ett av tre bilder Renoir har malt av dansende par; Nilsen har latt seg inspirere av bildet med piken i rød hatt)
Knut Faldbakken: "Engelen" (Hugo Simberg: "Såret engel")
Bjørg Vik: "Fortrolige stunder" (P.S. Krøyer: "Sommeraften ved Skagen Sønderstrand med Anna Ancher og Marie Krøyer spadserende sammen" fra 1893)
Fredrik Skagen: "I slik en natt" (Vincent van Gogh: "Stjernenatt" fra 1889)
Torill Thorstad Hauger: "Svart-Anna" (Hans Heyerdahl: "Svart-Anna" fra 1887).
Alle de syv maleriene er også avbildet i antologien. Nær sagt naturligvis!
Gleder meg til å lese disse novellene - takk til Nasjonalbiblioteket som har digitalisert antologien, ellers hadde jeg neppe fått tak i dem med det første!
Tipset om denne boken kom fra krira her inne. Ifølge den engelske Wikipedia-artikkelen om boken er denne romanen et dobbeltportrett av den franske kunstneren Paul Gauguin og hans peruviansk-franske mormor Flora Tristan, som var en av de første feministene.
I desember 2013 bestilte jeg denne boken på engelsk: The Way to the Paradise.
Denne boken kom ut i oktober 2013, og jeg kom over den i bokhandelen 1. desember 2013. Jeg har ikke hørt om den før, men på grunn av temaet "måtte" jeg bare ha den...