Lister er moro, og som nicknamet mitt tilsier har jeg lest en god del av dem. Her vil jeg sette opp en liste over tegneserier som jeg mener fortjener oppmerksomhet og respekt, rett og slett fordi disse er "top notch", ifølge min smak
Her legger jeg inn den første boka av Sandman som en representant for hele serien, som innbefatter 9 bøker totalt. Serien er en godtepose av referanser til både populærkultur og historiske referanser, og har som hovedperson Sandman (a.k.a Drøm, Morfeus) samt hans "familie".
Sandmans "familie" er (på engelsk) Destiny, Death, Dream, Delirium, Desire, Despair og Destruction. Alle har "ansvar" for hvert sitt domene, bortsett fra Destruction som forlot sitt ansvarsområde da opplysningstiden kom og Isaac Newton gjorde sine oppdagelser. Hvorfor ? Les og finn det ut !
I og med dette fortellergrepet kan Neil Gaiman spinne historier om alt mulig, noe han også vitterlig gjør til gangs.
Dette er en herlig selvbiografisk forteling om det å vokse opp i Iran rett før sjahen av Iran ble styrtet, og presteskapet overtok. Satrapi forteller om sin oppvekst, og hvordan som litt frekk, obsternasig jente får problemer med presteskapet. Hun flykter, og får en ungdomsoppvekst totalt forskjelig fra sin barndom i Wien, der hun også har sin første kjæreste og seksuelle debut. Satrapi er kvinne og serietegner og forteller om en erfaring sjelden gjort tidligere.
Corto Maltese er en stemning, en reise, en dagdriver, en farende fant. Pratts serie om Corto Maltese er ett livsverk som går over flere tiår, og der antihelten Corto besøker fjerne strøk og opplever sære opplevelser. Pratt har laget en melankolsk men stilfull serie der mystisime spiller en stor rolle. "Mu" er den siste albumet, og kom nylig ut på dansk. Les om hans opplevelser i Sibir, eller lær Tango med Corto Maltese !
"Watchmen" kom ut i en tid da den kalde krigen var på sitt verste, og superhelt-industrien i USA lå med ryggen brukket. Ut av dette spinner de to forfatterne Alan Moore og Brian Bolland en dystopisk fortelling om livstrøtte superhelter, etterfulgt av en ny generasjon "superhelter" som fungerer som voktere, mens man raser i vei mot undergangen med et sykt flir....Romanen er en klassiker og ble filmet med blandet mottakelse. PS Hovedpersonen "The Comedian" blir drept i romanens første sekvens - legg merke til den geniale bruk av tegneseriens virkemidler !
"Blacksad" er en nytelse av en tegneserieroman. Settingen, en tenkt New York på 50-tallet, er en blanding mellom Sam Spade og andrikken Canardo, og er tegnet i utrolig deilige farger. Den hardkokte frilans detektiven John Blacksad involveres i den første historien i ett drap på en gammel kjæreste, hvor intrigene går helt opp i samfunnets øverste elite, bok to omhandler raseproblematikken og Ku Klux Klan, mens bok tre tar for seg våpenkappløpet mellom USA og Sovjet på 50-tallet og falne idealer. Har sjelden vært så spent på en oppfølger som når det gjelder Blacksad !
Peter Bagges "Hate" er udiskutabelt en av verdens beste og morsomste tegneserier. Peter Bagges serie er blitt kalt "Simpsons på syre", noe som er meget dekkende, med sin meget karakteristiske tegnestil. "Hate" tar for seg slackeren Buddy Bradley og hans oppvekst i en meget dysfunksjonell familie, frem til han rømmer og begynner overgangen til voksenlivet i bofelleskap med andre i Seattle - grungeby nr 1. Hvordan er det egentlig å bo i kollektiv ? Møt Buddy, Lisa, Harold og Stinky i ett legendarisk tilbakeblikk på 90-tallet. Alt av Peter Bagge kan forøvrig anbefales, les "Neat Stuff" og The Bradleys", samt hans nyutgitte "Other Lives", første serie som omhandler Second Life (?)
Dette er tegneseriens svar på filmen "RAN". Episk er bare fornavnet. Serien "Lone Wolf & Cub" er på engelsk utgitt i 28 bøker, hver på ca 300 sider, det si 8000 tegneseriesider. Men for en serie ! Hovedrammen i fortellingen er om den falne samuraien Igami Otto og hans sønn Daidoro, som faller i unåde og rømmer til landsbygda. For å overleve blir han leiemorder, og tar 500 ryo for hvert drap han blir leid til. Men etterhvert som man leser historien får man ett unik innblikk i gammel japansk historie, seder og skikker. Serien er en inspirasjon for mengde andre titler, blant annet "Road to Perdition" med Tom Hanks. Ikke la deg avskrekke av mengden fra å lese denne, hver bok på 300 sider tar 20 minutter å lese, da det er som å lese en film ! Topp 10 av alt som er utgitt av tegneserier, udiskutabelt !
Tegneserien "Bone" av Jeff Smith er en av de største suksessene innenfor tegneserier de siste ti-året, og full fortjent. På norsk er hele serien gitt ut i tre store bøker; "Den mystiske dalen", "Dragedreperen" og "Åndesirklene", som hver inneholder tre bøker.
Bone er en fantasy-fortelling om de tre bonene Smiley, Phoney og Fone Bone, tre fettere som uforvarende havner i en fremmed dal befolket med rottenikker, drager, Gran'ma Ben og den skjønne Thorn. Denne dalen er på randen av en krig, og bonene blir ufrivillig dratt inn i krigen om dalen, og der lokalbefolkningen straks mistenker bonene for å ha forårsaket krisen.
Jeff Smith har skapt en fantastisk fortelling, en blanding mellom Tolkien og Pogo, og der til og med bifigurene har sjel ! Dumme, dumme, rottenikker !
Ofte når man leser science-fiction, skulle man ønske at bildene man fikk i hodet av romanen ble visualisert, at alle de groteske bildene bare ble malt utover foran deg. Akkurat dette har Warren Ellis klart med serien "Transmetropolitan", en mørk og kynisk fremtidsserie med gonzo-journalisten Spider Jerusalem i hovedrollen.
Spider Jerusalem er en journalist som lever journalist-myten mens han skriver sin daglige kolonne, og prøver å beskrive livet fra rønnesteinen, samt bedrive kritisk journalistikk. Høydepunktet i serien er når serien dekker valgkampen i USA 2000 (allegorisk), og det neppe er noen tvil om hvor Spider står politisk.
Samtidig er serien genial når den tar trender fra 2000-tallet og ganger med hundre for å se hva resultatet kan bli. Som når ex-kjæresten til Spiders assistent har sex i det hinsidige med en tåkedott....
Serien er glitrende fantasi-eggende og mørk sci-fi fra en livstrøtt kyniker - Lenge leve Spider Jerusalem...
Som første norske på lista skal jeg hverken prate om Christopher Nielsen, Frode Øverli eller Lise Myhre. Derimot Tor Ærlig (Tor Ærling Næss) som med flere sterke utgivelser de siste årene har klatret opp i toppen blant de norske serieskapere. Tor Ærlig skapte seg først ett navn som novelle-makeren blant de norske tegneserieskaperne, men har nå klart hoppet til den store formatet, og har laget 3-4 romaner på kort tid.
"90's Love Song" er en litt vemodig hyllest til 90-tallet, med backpackere, reality-genrens oppstart og musikk som the Cure og Depeche Mode som følge på veien.
Vi følger ett kjærestepar som plutselig erkjenner at den første ungdomstida er over, og følger de i tilbakeblikk på viktige hendelser for dem.
Husker du gleden ved festivaler, klining på stranda i Thailand eller siste dansen på Mono, kan dette være en bok for deg.