Kanskje leste du den sterke boken Jeg er Malala, og vil ha mer som den? Vi har funnet frem noen alternativer!
Dette er en fin bok å velge som oppfølger til Jeg er Malala. Vi møter mange kvinner og deres historier, fra hele verden. Utdanning, som er et viktig tema i Jeg er Malala, er ett av mange tema her. Vi hører også om prostitusjon, voldtekt, mikrofinansiering og graviditeter, og mye mer. Historiene er sterke, og budskapet i boken er at nedtrykking av kvinner er et samfunnsproblem.
En skjønnhetsskole for kvinner som skjuler seg bak slør? Deborah Rodriguez dro til Kabul, og så forholdene afghanske kvinner levde under. Hun bestemte seg for å dra tilbake til Afghanistan for å åpne en skjønnhetsskole, hvor lokale kvinner kunne lære hår, sminke og andre behandlinger, sånn at de kunne forsørge seg selv og familiene sine. Boken er inspirerende, og beskriver varmt det afghanske samfunnet, sett fra vestlig standpunkt.
En bok som har fått kritikk for å fabrikere historier, men allikevel en motiverende bestselger. Greg Mortenson er forteller i boka. Han skriver at han ble tatt vare på i Nord-Pakistan etter et mislykket forsøk på å klatre K2. Dette møtet ble så inspirerende at han returnerte for å få bygget en skole. Boken beskriver en kamp for utdanning og barns rettigheter, gjennom byråkrati, fattigdom og "krtigen mot terror". Vi følger Mortenson gjennom ti år i Pakistan og Afghanistan. Boken er inspirerende, og Mortensons kamp for utdanning er den samme kampen Malala kjemper.
Klassikeren Anne Franks dagbok trenger kanskje ingen introduksjon. Det er unge, jødiske Anne Franks historie om tiden da hun og familien gjemte seg for nazistene i Tyskland. Det er lett å trekke en linje mellom Anne Frank og Malala. Begge skrev bøkene sine som unge jenter, og begge kommer fra en bakgrunn i krig, fattigdom og frykt. Malala har også fått "Anne Frank courage award", i tillegg til Nobels fredspris.
Persepolis er en selvbiografisk tegneserie om Marjane Satrapi. Den er i to deler. Historien starter i Iran, og følger Marjane fra hun er en liten jente til voksen. Bokkilden skriver at: "Persepolis er en klok, morsom og hjerteskjærende tegneserieroman. Denne personlige og svært originale fortellingen om oppvekst i krig og undertrykkelse fortjener oppmerksomhet fra alle lesende mennesker." Det islamske temaet og elementene om oppvekst i krig og undertrykkelse gjør at vi kan anbefale denne til Jeg er Malala-lesere.
Muslimske kvinner og menn kjemper mot konservativ islam, og for feminisme og kvinners rettigheter. Coleman forteller enkelthistorier som bygger opp under det store bildet, og dette er en bok fylt av håp.
En 19-åring som vil redde verden? Anne Louise Hübert var bare 19 år da hun startet med privat bistandsarbeid i Kenya. Boken forteller om hennes opplevelser og engasjement, bla.a. planting av papayaer og veskemerket Morembo. Boken har også en kristen dimensjon. Les den fascinerende historien som kan inspirere deg.