Beskrivelse
Tang er en overset ernæringskilde i den vestlige verden. Tang har et stort indhold af vigtige mineraler, proteiner, vitaminer, sporstoffer samt sunde fibre og umættede fedtstoffer. Tang indeholder få kalorier og kan både høstes vildt og dyrkes i store mængder i havet på en bæredygtig måde.
Der er næppe nogen tvivl om, at tang i fremtiden vil komme til at udgøre en langt større del af vores kost. Disse ´grøntsager fra havet´ vil samtidig betyde en velkommen fornyelse i det vestlige kostmønster, og de kan måske modvirke væksten i kostbetingede livsstilssygdomme. Måske er tang også en del af løsningen på problemerne med at finde mere bæredygtige måder at skaffe mad på til en sulten verden.
Bogen kombinerer på en hidtil uset måde madlavning og gastronomi med populærvidenskab, kulturhistorie, rejsebeskrivelser fra hele verden, teknologi og information om sundhed og ernæring. Bogen om tang som fødevare er autoritativ og i sit omfang, udstyr og komposition den eneste bog af sin art, også internationalt.
Bogen indeholder en lang række opskrifter, som enhver kan bruge i dagligdagens køkken, fx som krydderi, i supper, salater, omelet, fiske- og grøntsagsretter, sushi, ost, brød, pasta, tærter, desserter, kager, te, drinks, chokolade og slik.
Den kendte kok Jakob Mielcke har til bogen udviklet flere gastronomiske specialiteter, som udnytter tangens helt specielle egenskaber som en spændende og udfordrende råvare.
Ole G. Mouritsen er professor i biofysik ved Syddansk Universitet. Han har tidligere udgivet bogen Sushi – Lidenskab, videnskab og sundhed. Jonas Drotner Mouritsen er designer og indehaver af firmaet Chromascope. Jakob Mielcke er kok og medejer af Restaurant Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg.
Kystbefolkningen i Norge har gjennom tidene brukt tang og tare som kosttilskudd, husdyrfor og jordforbedringsmiddel. Etter hvert fant man ut at sjøplantene hadde enestående kjemiske egenskaper som kunne utnyttes i industrien. Denne boken forteller hvordan forskere og industrifolk grep utfordringene og skapte en næringsvei av alginater; her representert ved Pronova Biopolymer A/S. Har referanseliste. Illustrert.
For 40 år siden ville ingen spise steinbit, breiflabb eller tunge. For 20 år siden ville ingen spise blåskjell. Nå er tiden kommet til å se nærmere på de delikatessene vi nærmest svømmer i langs strandkanten.
Franskmenn på ferie i Norge ser med store øyne på de enorme forekomstene av krabber, snegler og ulike skjell som i deres hjemland er delikatesser, men som nordmenn ikke enser - før de har lest denne boken.
For det er liten tvil om at vi nærmest vasser i delikatesser langs vår langstrakte kyst. Og ikke nok med det. De er gratis og lett tilgjengelige. Og ikke minst: det er for ren helsekost å regne. Sjømat fra fjæra er faktisk noe av det sunneste vi kan spise.
Så hva venter vi på? Det er på høy tid å ta for seg av tang og tare, skjell og snegler i stort utvalg, krepsdyr og fisk som lever i strandkanten eller på de første meterne sjøvann.
Som forsker og biolog tar Stein Mortensen leseren med på en spennende reise i fjæra og gir nyttige råd om råvarene og hvordan vi fangster dem. Forsker Arne Duinker fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning formidler hvorfor vi bør bruke nettopp disse ingrediensene, og sjømatelsker fremfor noen, kokken Fredrik Hald, formidler enkle og gode oppskrifter på alle artene.
Boken er illustrert med lekre og detaljerte akvareller, utført av forfatteren selv. Uten tvil står Stein Mortensen frem som et multitalent. Om med både sin faglige tyngde og sin kunstneriske tilnærming evner han å gi leseren både innsikt og innlevelse i temaet.
Boka inneholder 85 oppskrifter og menyforslag med vin og desserter.
“Av all mat er det fisk og skalldyr som ligger mitt hjerte nærmest.”
Gourmetkokken Edgar Ludl mener at den enkleste råvaren ofte er det beste utgangspunkt: Den enkleste sjømat er et vidunderlig produkt. Han vil ha torsk, sjøkreps og kamskjell på bordet, og ta vare på Norges ressurser og mattradisjoner ved å lage både hverdagsmat og festmat av dem.
En egen kokebok for sildeentusiaster! Velg mellom over 70 nye og klassiske silderetter, som delikat mandelpanert sild, glassmestersild og tomatsild, lekker sitronmarinert røkesild med kiwi og auberginer med ansjosfyll. Deilig! Du kan også lese om sildens historie, de forskjellige sildetypene, næringsinnhold, rensing, konservering og hvordan du lager et sildebord.
Denne har jeg på ønskeliste.
Fredag 25. November 2011 er en stolt dag for oss i Drivkraft. Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge har blitt belønnet med prisen «Beste norske kokebok 2011».
Sammen med våre fantastiske bidragsytere, Gastronomisk Institutt, Fotograf Tom Haga, skribent Andreas Høy Knudsen og vinekspert Knut-Espen Misje har denne boken blitt kronet med den høythengende prisen.
Et avansert og tidkrevende prosjekt har på mange måter kommet i mål med denne prisen. Det som gjør det helt unikt for oss er at alle har vært med på prosessen. Hele Drivkraft har løftet frem denne boken til å bli så spesiell som den har blitt.
Formålet med boken var å lage den beste boken om norsk sjømat. Samtidig ville vi fremme det som gjør Norge og norsk sjømat unikt. Utfordringen var å få dette til også å bli en bok man ønsker å bruke, og som er lett å bruke på kjøkkenet. Det mener vi at vi fikk til. Det mener også juryen til «Beste norske kokebok» 2011.
Drivkraft