Flaggermusmusikk

av (forfatter).

Aschehoug 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.59 (17 terningkast.)

33 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

katrine judit urkes eksemplar av Flaggermusmusikk

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

barn/ungdom/allalder

Lesedato

2020

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

«Underlig, vakkert, velskrevet - og en av årets beste norske barne- og ungdomsbøker.» Morten Olsen Haugen, Aftenposten

Ellen bor sammen med moren og lillebroren. I uthuset driver moren et mottak for skadde flaggermus, men om vintrene går hun inn i en dyp, sammenhengende søvn i flere uker. Lillebroren får stadig oftere noen underlige anfall, og det eneste som hjelper er at den sjeldne barokkflaggermusen setter seg på pannen hans. En dag ber Ellen om hjelp fra nett-tjenesten «Biologen Svarer». Og der er det gjerne noen som vil hjelpe. Men den hjelpen blir ikke som Ellen tror.

«Flaggermusmusikk er en fascinerende ungdomsroman. ... en engasjert og utpreget ambisiøs forfatter.» Anne Cathrine Straume, NRK

«Med en formidabel evne til å skape et engasjerende og spennende plot, samtidig som hun balanserer subtil humor, stort alvor og magisk realisme, har Tronstad levert en original og leseverdig roman.» Lena Ramberg, Barnebokkritikk

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788203264153

EAN 9788203264153

Språk Bokmål

Sider 235

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Kritikerprisen. Barn og ungdom 2019

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 8 8 0 0 0

Bokomtaler

En meget original ungdomsbok. Spennende, interessant og uforutsigbar.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flaggermusmusikk handler om løvetannbarnet, Ellen.Hun bor sammen med moren, Korelia og lillebroren, Enon, som stadig får mystiske anfall. I uthuset driver moren et slags mottak, et hospital for syke flaggermus. Morens forkjærlighet for flaggermus gjør snart at familien får problemer. Boka er en slags øko-thriller for ungdom mellom 13-16 år, og er en av de mest originale ungdomsbøkene jeg har lest

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ellen må passe på broren sin Enon alene flere uker hver vinter når moren deres forsvinner. Det er ikke enkelt når Enon får mystiske anfall der ingenting kan roe han ned.

Moren driver et mottak for flaggermus, og med brennende engasjement redder hun så mange hun kan hvert år. En barokkflaggermus viser seg på mystisk vis å ha en beroligende effekt på Enon. Men kan man vekke flaggermus fra dvale? Ellen skriver til «Biologen svarer» for å få hjelp..

Boken gir oss mange spennende tanker om forholdet mellom mennesker og dyr. Mystisk og inderlig, sitrende spenning bygger seg opp. Dette er en thriller du aldri har lest maken til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Flaggermusmusikk" av Tyra Teodora Tronstad er en bok om Ellen på 16 år som må ta vare på lillebroren sin på seks år når moren drar flere uker hver vinter for å "hvile"/går i dvale. Moren jobber på hotell og er biolog på fritiden, der hun redder og tar vare på skadde flaggermus. Hennes ønske er at alle skal se på dyrene som viktige levende vesener som er en del av vår felles verden og at vi tar vare på dem og den naturen de lever i. Men broren til Ellen lider av sterke anfall, som bare blir bedre av å ha en bestemt flaggermus på hodet. Og moren går i dvale om vinteren. Er det på grunn av en parasitt de har fått etter et flaggermusbitt eller er forklaringen en annen? Hvordan skal Ellen ta vare på broren sin når moren er borte? Ei mystisk jente dukker opp og gir henne et hefte med en mailadresse til "Biologien svarer" som hun kan kontakte om hun trenger hjelp, men kan hun stole på denne jenta?

En veldig fin og spennende fantasybok for ungdom som ble skremmende aktuell i disse Coronavirus-tider.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvorfor er noen mer oppslukt av dyr enn andre?

Vakker bok, både utenpå og inni
Det var coveret som gjorde meg oppmerksom på denne boka. Vet at man ikke skal velge bøker etter covere, men det hender seg. Noen ganger er man forfengelig. Syntes coveret var mystisk, dystert og hadde fine fargekombinasjoner, og virket litt annerledes. Jeg visste heller ikke så mye om innholdet før jeg fikk tak i den. Vil helst ikke vite så mye om en bok før jeg leser den, for forventninger blir fort dratt ned.

Flaggermusmusikk er om tenåringen Ellen som har mye å stri med, siden familien hennes er noe eksentrisk. Moren hennes tar seg av flaggermus som trenger hjelp til å komme seg igjen, og de får bo i uthuset deres. Hun bruker det som flaggermusmottak. Hun noterer også ned all slags ting om flaggermusene sine. Ellen har også en lillebror som er mye yngre enn henne, Enon som hun er blitt veldig glad i, og hun hjelper til med å ta seg av ham når det trengs. Enon er også litt mystisk fordi han får kraftige anfall, og de vet ikke hva det kommer av, til tross for mange undersøkelser. Det eneste som roer ham ned er når en barokkflaggermus setter seg på panna hans! Noen ganger drar moren deres vekk for å "hvile" seg, men forteller ikke hvor hun er, eller hvorfor hun trenger "hvile". Dermed faller da alt ansvar på Ellen. De har en nabo som er god venn av familien som stepper inn når det trengs. Men denne gang får ikke Ellen tak i henne, og hun må ta alt ansvaret selv. Holde orden i huset og få Enon til barnehagen uten at andre utenfor familien skal fatte mistanke om at hun og broren hennes bor alene en stund. Men det er dårlig timing, for etter at moren hennes er vekk, virker det som om alt av kaos skjer på en gang.

Kunne ha sagt så mye mer om handlingen, men det ville ha blitt for langt og avslørende, for det skjer mye i denne boka, selv om den ikke er særlig stor. Den er også noe mørk til å være en ungdomsbok, noe som bare er positivt. Sier ikke at alle ungdomsbøker er sukkersøte, men mange av dem er nettopp det, så det var godt å lese noe litt annerledes for denne målgruppen, for den var givende å lese, selv om jeg er utenfor målgruppen. Syntes ikke det gjorde noe.

En noe mørkere ungdomsbok
Boka har en type særhet i seg som jeg liker. Ikke bare når det gjelder de eksentriske karakterene, men hele handlingen har en særhet i seg som er litt sjeldent. Flaggermusmusikk består av litt fantasy, men ikke mye. Selv om det blir litt åpenbart tidlig for oss voksne, er Tronstad god på å holde på mystikken til det siste, og bevare interesse for karakterene. Man blir ikke lei. Tror jeg likte fantasy bedre før, og var på en måte lettet over at det ikke ble for mye av det. Synes jeg forsto og likte fantasy bedre før, enn det jeg gjør nå. Jeg liker fantasy nå også, men det er periodevis, og det spørs litt hva slags type fantasy det er. Så selv om det er litt fantasy i denne boka, er det meste av boka realistisk og troverdig. Selv om boka er veldig mørk, er den ikke på noen måte skrekkelig eller guffen, men mer gåtefull og kreativ. Den er også litt komisk i alt det mørke.

Jeg har lest en bok tidligere av Tronstad, og det er: Det blir pinlig uansett. Den skrev hun sammen med Bjørn Sortland. Synes hun skriver bedre alene. Flaggermusmusikk er en fargerik historie med fargerike karakterer.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Ylva redder skidagen" av Janne Aasebø Johnsen
 • "Lure lemurer" av Mona Grivi Norman
 • "Prosjekt 360" av Anneli Klepp
 • "Mot stjernene er vi ingenting" av Lars Mæhle
 • "Ukjent fare" av Jan Tore Noreng
 • "Pizzaboyz" av Håkon Bohne
 • "Ellen Banan" av Camilla Bøksle
 • "De forbudte solsystemene" av Christopher Pahle
 • "Polarnatt - roman" av Sunniva Relling Berg
 • "Buffy By er inspirert - en spenningsroman" av Ingeborg Arvola
 • "Victoria Vargmo og jerntrollet" av Alexander Løken
 • "Bestem deg, Tony T, bestem deg!" av Erna Osland
Alle bokanbefalinger for dette verket